Klaipėdoje nekilnojamojo turto rinka išgyvena pakilimą

Daugiau nei metus besitęsiantis karantinas nekilnojamojo turto rinkai Klaipėdoje buvo tik į naudą. Specialistai jau prakalbo apie per pastaruosius keliolika metų neregėtą šio turto rinkos pakilimą. Uostamiestyje būsto paklausa viršijo pasiūlą, o tai lėmė ir gerokai šoktelėjusias jų kainas.

Domina ir seni, ir nauji butai

Beveik 20 metų nekilnojamojo turto pirkimu, pardavimu bei nuoma užsiimančios bendrovės „Gijoneda“ vadovas Edmundas Jankus tvirtina, kad po 2007-ųjų ekonominio nuosmukio šių metų vasarį ir kovą prasidėjo lig šiol neregėtas nekilnojamojo turto bumas uostamiestyje.

Žmonės turi pinigų, baiminasi, kad jie nuvertės, todėl investuoja į nekilnojamąjį turtą.

Klaipėdoje žmonės vis aktyviau domisi būsto įsigijimu.

Juos domina viskas – naujos, senos statybos, ekonominės klasės ir prabangūs būstai, butai daugiabučiuose, kotedžai ar namai.

Kainų dinamika, lyginant su priešpandeminiu laikotarpiu, taip pat gerokai išaugo.

„Nekilnojamojo turto rinka yra smarkiai suintensyvėjusi. Galiu tai drąsiai įvardyti bumu. Šiuo metu Klaipėdoje jau beveik nebėra nekilnojamojo turto pasiūlos. Paklausa pranoksta pasiūlą. Žmonės perka viską – ir butus, ir namus, ir žemės sklypus. Rinka labai aktyvi, net negalėčiau išskirti kažkokio atskiro segmento“, – teigė E.Jankus.

Edmundas Jankus / Redakcijos archyvo nuotr.

Esą dar pernai buvo nemažai tuščių naujos statybos būstų Klaipėdos mieste.

Nuo praėjusių metų kovo, kai buvo įvestas karantinas, nekilnojamojo turto rinka čia dėl to esą nebuvo sustingusi, nors ir buvo vangoka, lyginant su butų pirkimais ir pardavimais Vilniuje ar Kaune.

Klostosi išskirtinė situacija

Pavasariais, kaip tik šiuo metu, paprastai žmonės dažniausiai ir intensyviausiai pirkdavo ir parduodavo būstus.

Teigiama, kad šiemet suaktyvėjimas rinkoje yra ypatingas.

„Šiemet situacija išskirtinė. Po 2007–2008 m. krizės pavasarį pirkimai–pardavimai suaktyvėdavo, tačiau dabar viskas kitaip, seniai jau taip bebuvo. Galimas dalykas, kad prie nekilnojamojo turto rinkos suaktyvinimo prisidėjo jaunimui valstybės skiriamos subsidijos būstui. Tačiau nemažai perka ir be subsidijų, perka ir vyresnio amžiaus žmonės. Taigi negalėčiau išskirti kažkokios amžiaus grupės, perka visi“, – dėstė E.Jankus.

Didžioji dalis pirkėjų būstus įsigyja paėmę kreditą, tik maždaug 15 proc. pirkėjų perka butus savo lėšomis.

Pasirinkimas: netrukus Tauralaukio slėnyje turėtų iškilti prestižinis nuosavų namų ir kotedžų kvartalas, kuris gerokai papildys parduodamų būstų rinką Klaipėdoje. (Bendrovės „Vakarų žemė“ vizualizacija)

„Pakilo ir būstų kainos, bet nėra tokio drastiško kilimo, kaip buvo prieš 2007 m. nuosmukį. Pamenu, tada, kol su klientu nuvažiuodavome nuo biuro iki parduodamo objekto, šeimininkas kainą pakeldavo 10 tūkst. litų. Šito dabar nėra. Gal tas kainų pakilimas ir lenkia infliaciją, bet – protingai“, – pastebėjo E.Jankus.

Klaipėdoje naujos statybos ekonominės klasės būsto vieno kvadratinio metro kaina siekia nuo 1,5 tūkst. iki 1,7 tūkst. eurų.

Kitaip tariant, 60 kvadratinių metrų ploto butas kainuotų apie 100 tūkst. eurų.

Prabangių butų 1 kvadratinio metro kaina gali siekti ir iki 3 tūkst. eurų.

„Kas turėjo įtakos tokiam nekilnojamojo turto rinkos sužydėjimui, sunku pasakyti. Gal jaunimui teikiamos valstybės subsidijos, gal dėl karantino į Klaipėdą grįžtantys ir likti čia nusprendę emigrantai. Bet aš manau, kad žmonės turi pinigų, baiminasi, kad jie nuvertės, todėl investuoja į nekilnojamąjį turtą. Rinka yra aktyvi, dirbtino „burbulų“ pūtimo kol kas nematau“, – tikino E.Jankus.

Pasirinkimas: netrukus Tauralaukio slėnyje turėtų iškilti prestižinis nuosavų namų ir kotedžų kvartalas, kuris gerokai papildys parduodamų būstų rinką Klaipėdoje. (Bendrovės „Vakarų žemė“ vizualizacija)

Svarbiausia – sklypo vieta

Bendrovės „Vakarų žemė“ direktorius Kirilas Dudko pastebėjo, kad žmonių susidomėjimas žemės sklypais Klaipėdoje, ne tik būstais, šiuo metu yra itin didelis.

Šie nekilnojamojo turto vystytojai kaip tik dabar vykdo naują projektą Tauralaukio slėnyje, kuris bent šiek tiek turėtų kompensuoti atsiradusį perkamų būstų trūkumą uostamiestyje.

Vaizdingame slėnyje yra suprojektuotas 13-os nuosavų namų sklypų kvartalas šalia miško, parko, dviračių ir pėsčiųjų takų.

Sklypų plotai siekia nuo 6 iki beveik 16 arų.

„Mes investuojame į žemę, suformuojame infrastruktūrą ir parduodame statytojams. Sklypo vertė priklauso nuo jo vietos. Todėl natūralu, jog perkant žemę jos kaina priklauso nuo trigubos taisyklės: sklypo vietos, vietos ir dar kartą – vietos. Tad kuo arčiau Klaipėdos, tuo sklypas brangesnis. Pastebėjome, jog Klaipėdos mieste vienokia situacija, o užmiestyje – jau viskas kitaip. Ten susidomėjimas žemės sklypais būsto statybai didesnis“, – tvirtino K.Dudko.

Manoma, kad būstų statybai žemės gali pritrūkti būtent gerose vietose, o vieno aro žemės kaina aplink Klaipėdą siekia nuo 4 iki 8 tūkst. eurų.

Kaina priklauso ir nuo jau esamos infrastruktūros.

Pernykštis vaizdas – kitoks

Anot INREAL pateiktos nekilnojamojo turto rinkos apžvalgos, bendras metinis pernykštis rezultatas Klaipėdoje – 354 susitarimai dėl naujų būstų pardavimo.

Šis skaičius yra 9 proc. prastesnis nei 2019 m. (389), tačiau artimas 2017–2019 m. vidurkiui.

„Uostamiesčio nekilnojamojo turto plėtotojus pandemija ir karantinas sustabdė labiau nei pirkėjus. Per 2020-uosius rinkai pasiūlyti tik 122 nauji būstai. Tai – dviem trečdaliais mažesnis kiekis nei 2017–2019 m. vidurkis (357) ir beveik tiek pat mažiau nei 2019 m. pasiūlos prieaugis (327). Vis dėlto tikėtina, kad vėliausiai 2021 m. pabaigoje Klaipėdos pirminio būsto rinką papildys išties įdomūs projektai, kurie turėtų suaktyvinti uostamiesčio naujo būsto segmentą“, – nekilnojamojo turto rinkos apžvalgą komentavo INREAL grupės investicijų ir analizės vadovas Tomas Sovijus Kvainickas.

T.S.Kvainicko teigimu, esant vangiai rinkai, pagrindine kainų didėjimo priežastimi tapo pavieniai projektai, kurie ekonominės klasės segmento būsto kainas 2020 m. padidino 11 proc. (nuo 1 185 iki 1 318 eurų už kv. m).

Tačiau vidutinės ir prestižinės klasės būsto kainos per metus pernai Klaipėdoje sumažėjo 3 proc. (nuo 1 470 iki 1 429 eurų už kv. m) ir 5 proc. (nuo 2 177 iki 2 074 eurų už kv. m).

Ekspertai dar pernai prognozavo, kad dėl išaugusių statybos darbų kainų bei techninių reikalavimų naujuose projektuose būstų kainos tiek vidutinės, tiek prestižinės klasės segmentuose augs. Taip šiemet ir atsitiko.

Palangoje – „visa Lietuva“

Pasak T.S.Kvainicko, iš viso pernai per metus Klaipėdoje buvo parduoti 2 372 senos statybos butai (13 proc. mažiau nei 2019 m.) ir 314 naujos statybos butų (27 proc. mažiau nei 2019 m.).

Ekspertai fiksavo, kad 2020 m. iš trijų Lietuvos didmiesčių mažiausiai žemės sklypų sandorių vyksta Klaipėdoje.

Čia individualūs gyvenamieji namai daugiausia kyla rajone. Klaipėdos rajono savivaldybėje pernai sudarytas 1 641 sandoris.

Visai kitokia situacija yra Palangoje, kur būstus esą perka, kaip sakoma, „visa Lietuva“.

Palangoje ir Šventojoje pardavimų augimas buvo fiksuojamas pernai visus metus.

2020-ųjų metų rezultatas – 416 sandorių, net 73 proc. daugiau nei 2019 m. (240).

Būsto kainos Palangos rinkoje iki 2020 m. vidurio svyravo tarp 1,9–2 tūkst. eurų už kv. m, o dėl staigaus rinkos suaktyvėjimo metų pabaigoje kainos šoktelėjo iki maždaug 2 250 eurų už kv. m.

Šiuo metu kainos čia dar labiau išaugusios, nes nekilnojamojo turto paklausa kurorte viršijo pasiūlą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
puse komentnaru straipsnio UZSAKOVO ! DDDDDDDDD laukiam KRIZES ir ziuresim kas pirks JUSU naujas popierines DEZES ! DDD

Stebetojas

Stebetojas portretas
Uzsakitas strapsnis 100%

to ieško bet nežino

to ieško bet nežino portretas
Tai ko jus "milioneriai" vežat savo vaikus pas ubagu i rajonus?:) Ne viskas kas blizga yra auksas:) O pagal atvažiavusiu parkavimo ypatumus galiu spresti kad ne velnio jus ne auksiniai o truputi rudi su padlos kvapeliu.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

  • Gargždų gyventojus išgąsdino suveikusi sirena
    Gargždų gyventojus išgąsdino suveikusi sirena

    Trečiadienio vakarą, prieš 19 val., Gargžduose nerimo įvarė staiga miesto centre ėmusi kaukti sirena. ...

  • Kaip apsaugoti dviračius nuo vagių?
    Kaip apsaugoti dviračius nuo vagių?

    Gyventojai jau vis aktyviau važinėja dviračiais ar paspirtukais, į kuriuos kėsinasi vagišiai. Jų grobiu dažniausiai tampa neprirakinti, be priežiūros palikti, neretai ir brangiai kainuojantys dviračiai. Pareigūnai pataria ženklinti savo turt...

    1
  • Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena
    Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena

    Šiandien, Didįjį penktadienį, uostamiesčio gatvėmis klaipėdiečiai neš maždaug šešių metrų kryžių. Šis Kristaus kančios apmąstymams skirtas Kryžiaus kelias tikintiesiems yra vienas svarbiausių įvykių prie&sca...

    4
  • Klaipėda puošiasi šventėms
    Klaipėda puošiasi šventėms

    Uostamiestis pamažu ruošiasi Velykoms. Kai kur prie daugiabučių namų matyti kiaušiniais papuoštos medžių šakos, prie Kultūros centro Žvejų rūmų – velykinė instaliacija, o parduotuvių vitrinose irgi yra velykinių ...

    2
  • „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas
    „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas

    Penktadienį Palangoje prasideda savaitę truksiančios kurorto dienos, kurios įprasmins Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos prieš daugiau kaip šimtmetį bei paminės kurorto gimtadienį. ...

  • Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą
    Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą

    Kretingos valdžia nepritarė Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. ...

    9
  • Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!
    Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!

    1. Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ir servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų–paliekamų padangų kiekis ir tipas: jei perkate lengvojo automobilio padangas, traktoriaus ar sunkvežimio padangų palikti n...

    5
  • „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje
    „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje

    Milijonai keleivių, šimtai tūkstančių transporto priemonių. Praėję metai bendrovei „Smiltynės perkėla“ buvo darbingi ne vien perkėlimų skaičiumi. Ilgametes marių laivybos tradicijas puoselėjanti įmonė įgyvendina ambicingus p...

    5
  • Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais
    Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais

    Pernai pradėjęs kursuoti traukinys Vilnius–Ryga stojo Šiauliuose, o jau nuo balandžio sustos dar dviejuose Lietuvos miestuose. Uostamiesčio gyventojams iš Klaipėdos tiesiogiai pasiekti Latvijos sostinę traukiniu dar nepavyks, bet, pas...

    13
  • Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras
    Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras

    Liepojos gatvės pradžioje pokyčiai stebina ir tempu, ir mastais – metų pradžioje pagaliau nugriautas apleistas baltų plytų statinys ir greta jo veikusi parduotuvė. Dabar milžiniškoje statybų aikštelėje verda darbas. ...

    13
Daugiau straipsnių