Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdoje populiarėja užsienietiški vardai

2009-10-20 17:27
Nusižiūri: neretai vaikų vardus tėvams padiktuoja ir keisti televizijos serialų veikėjai.
Nusižiūri: neretai vaikų vardus tėvams padiktuoja ir keisti televizijos serialų veikėjai. / Tomo Raginos nuotr.

Klaipėdoje vis daugiau tėvų nesibodi savo naujagimį pavadinti užsienietišku vardu, o tikri lietuviški vardai užregistruojami vos keliskart per metus.

Mados nesikeičia

Egzotiškų vardų fenomeną Klaipėdos civilinės metrikacijos skyriaus vyresnioji specialistė Rita Rimeikienė aiškina tuo, jog registruojama nemažai mišrių santuokų, kurioje vienas tėvų yra užsienietis. Viena lietuvė, susituokusi su arabu, savo dukterį pavadino Laura-Sofi, o lietuvės ir azerbaidžaniečio šeima – Eldar-Fuad. Taip pat Klaipėdoje pasitaikė ir naujagimių, pavadintų Enzo, Enijaus, Hamzos ir Ilichijos vardais.

Tarp lietuviškų vardų jau keletą metų iš lyderių pozicijų nesitraukia Emilijos, Kamilės, Gabrielės bei Mato, Luko ir Nojaus vardai.

Nemažai naujagimių mergaičių šiuo metu taip pat pavadinamos pagoniškais vardais. Vieni populiariausių: Gabija ir Austėja.

Tikrų vardų tokių kaip Ona, Agota ar Kazimieras užregistruojama labai retai. Dažniausiai šiuos vardus tėvai vaikams duoda norėdami pavadinti močiučių ar senelių garbei. "Tokių atvejų pasitaiko nedaug, bet kartais tėvai ateina ir pasigiria, jog tokį vardą duoda senelio garbei", – teigė R.Rimeikienė.

Šiuo metu populiarus ir vardas – Jonas. Jis vardų dešimtuke užima šeštąją vietą. Tėvai sūnų šiuo vardu dažniausiai pavadina manydami, jog duoda jam tikrą lietuvišką vardą, tačiau iš tiesų šis vardas atkeliavęs iš senovės žydų kalbos. Pasak R.Rimeikienės vien liepą užregistruoti du Jonai.

Prisižiūri ir filmų

Nemažą įtaką vaikų vardų madoms daro ir populiarūs filmai ar knygos.

"Jei rodomas koks nors populiaresnis filmas, tai ir jo herojų vardai populiarėja", – neslėpė R.Rimeikienė. Ji taip pat pridūrė, jog populiarūs vardai neretai dar ir iškraipomi.

Pavyzdžiui, tėvams patiko filmuose populiarus vardas Caroline, tai jie, jį sulietuvinę, dukterį pavadino Karalaina. Taip pat pasitaikė, kad tėvai, prisižiūrėję muilo operų, sūnui davė Ernesto-Marijos vardą.

Sūnų pavadino Gėjumi

Kartais tėvai, sukurdami vaikui neįprastą vardą, nesusimąsto, jog taip užkrauna jam rūpestį visam gyvenimui. Pasak R.Rimeikienės, dažnai pasitaiko tokių atvejų, kai sulaukęs pilnametystės pilietis atvyksta pasikeisti nepriimtiną vardą. Vienas berniukas buvo pavadintas Gėjumi, todėl, atsiradus galimybei, vardą pasikeitė.

Neretai ir vyresnio amžiaus žmonės kreipiasi į metrikacijos skyrių norėdami atsisakyti dvigubų vardų. "Dvigubą vardą nepatogu turėti techniškai, nes dažnai viename dokumente įrašomas vienas vardas, kitame jau du", – tvirtino R.Rimeikienė.


Populiariausių vardų dešimtukas

Mergaitės Berniukai
Emilija Matas
Kamilė Lukas
Gabrielė Nojus
Gabija Kajus
Austėja Martynas
Ugnė Jonas
Ieva Rokas
Marija Ignas
Saulė Mantas
Viktorija Justas
Greta Dominykas
Augustė Arnas
Deimantė Domantas


Keisčiausi vardai

Mergaitės Berniukai
Aisel Arsenas
Eiva Eigminas
Elada Enzo
Ilichija Emyro
Upė Enijus
  Hamza
  Juelis

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų