Klaipėdoje prigyja „Socialinis taksi“

Sostinėje gimusi "Socialinio taksi" idėja pamažu skinasi kelią ir uostamiestyje. Judėjimo negalią turintys žmonės specialųjį transportą jau pasitelkia ne tik kelionėms į ligoninę, bet ir išvykoms prie jūros ar į vestuves.

Sostinėje gimusi "Socialinio taksi" idėja pamažu skinasi kelią ir uostamiestyje. Judėjimo negalią turintys žmonės specialųjį transportą jau pasitelkia ne tik kelionėms į ligoninę, bet ir išvykoms prie jūros ar į vestuves.

Paslauga populiarėja

"Socialinis taksi" Vilniuje atsirado maždaug prieš metus, o Klaipėdoje šis projektas startavo šių metų gegužę. Tai pirmoji tokio pobūdžio paslauga Baltijos šalyse.

Idėjos sumanytojai siekia, kad turintieji negalią galėtų integruotis į visuomeninį gyvenimą.

"Norime, kad žmonės važinėtų ne vien į ligonines, bet ir į bažnyčią, pas draugus ar į teatrą, – aiškino projekto koordinatorė Otilija Pacunskaitė. – Klientų srautas yra milžiniškas. Žmonės gyvena aktyviau. Tiesa, Klaipėdoje dar ne visi žino apie "Socialinį taksi" arba neteisingai supranta jo idėją. Tačiau reikia laiko, bent trijų mėnesių, kad žinia paplistų neįgaliųjų bendruomenėje."

Per dieną Vilniuje sulaukiama iki aštuonių užsakymų. Tačiau ir Klaipėdoje iškvietimų netrūksta.

Uostamiestyje "Socialinio taksi" vairuotoju dirbantis Gustas Vyšniauskas pasakojo, jog kiekvieną vakarą internete mato rytojaus užsakymų skaičių, todėl iškart gali orientuotis, kiek reikės dirbti.

Pašnekovo teigimu, per dieną vidutiniškai sulaukiama šešių septynių užsakymų, o daugiausia darbo pasitaiko šiokiadieniais.

Puiki praktika studentams

"Kiekvienas atvejis skirtingas ir su visais žmonėmis įdomu pabendrauti. Keleivius teko vežti ir prie jūros, ir į neseniai atsidariusį dinozaurų parką. Taip pat važiavome į zoologijos sodą", – potyriais dalijosi G.Vyšniauskas, neabejojantis, jog "Socialinis taksi" – puiki ir prasminga idėja.

"Anksčiau studijavau socialinį darbą. Šiais metais įstojau neakivaizdžiai į sveikatos mokslų programą Klaipėdos universitete. Manau, kad "Socialinio taksi" vairuotojo darbas būtų gera praktika studentams", – pridūrė pašnekovas.

Projekto koordinatorė neabejoja, jog "Socialinis taksi" suteikia unikalios patirties.

"Dirbdamas tokioje srityje gali įsitikinti, kad tavo problemos yra menkniekis. Žmonės, kuriuos vežiojame, yra ypač pozityvūs", – sakė O.Pacunskaitė.

Darbuotojai nesiveržia

Pašnekovė pripažino, kad dirbti "Socialiniame taksi" žmonės kol kas siūlosi vangiai. Tačiau esą tikimasi, kad prasidėjus naujiems mokslo metams atsilieps daugiau studentų.

"Terminuota sutartis trunka tik iki gruodžio mėnesio, nes neaišku, kokios bus tolesnės dotacijos projektui. Be to, tai tik ketvirtis etato – mažai apmokamas ir labiau studentams tinkamas darbas. Dirbdamas aštuonias dienas per mėnesį gali užsidirbti papildomų pinigų", – kalbėjo G.Vyšniauskas.

O.Pacunskaitė pasakojo, jog "Socialinio taksi" paslaugą ilgainiui ketinama pasiūlyti ir Kaune, Šiauliuose, Utenos apskrityje, taip pat kaimynėje Latvijoje.

"Ieškosime galimybių keltis į Smiltynę ar važiuoti į Palangos oro uostą. Be to, šalia Palangos esančiose Monciškėse renkasi Lietuvos neįgalieji, tad būtų patogu juos čia nuvežti iš atvykimo stočių", – vardijo projekto koordinatorė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to Taksi

to Taksi portretas
Klausyk, debilas... Tu gydykis gal ar žudykis? Socialinis taksi - tai vilniečių projektas, finansuojamas iš valstybės biudžeto ir paramos fondų. Klaipėdos pinigų ten nėra. Su savo neapykanta tu gi save žudai, apie tavo šeimą ir pagalvot baisu. Kreipkis į daktarus, nedelsk.

Saulius Liekis

Saulius Liekis portretas
Įdomu ar atsirastu firma kuri neįgaliuosius vežtu Klaipėdos ribose po 3 LT nesvarbu kur važiuojant. Didžioji šios paslaugos dalis finansuojama iš neįgalūjų reikalu depertamento pagal pateiktas paraiškas (projektus).

Taksi

Taksi portretas
O kodel nebuvo skelbtas konkursas, to kiai paslaugai teikti, kiek Grubliauskai gavai is tos kontoros Klaipedoi irgi yra imoniu kurios sugebetu teikti tokias paslaugas. Gerai plaunam biudzetinius pinigus aaaaaaaaaaa.Jau gavo gerai,
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių