Klaipėdoje – Vaikų globos savaitė

  • Teksto dydis:

Visą šią savaitę Atgimimo aikštę puošia daugybė žuvėdrų. Taip birželio 25–29 d. minima Vaikų globos savaitė, kurią organizuoja globos centrus vienijantis tinklas „Vaikai yra vaikai“ kartu su Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.

Šių metų Vaikų globos savaitės simbolis – sparnai, simbolizuojantys ne tik galimybę skristi, bet ir galimybę žmogui augti kaip asmenybei. Šių metų šūkiu „Pasimatuok sparnus“ siekiama atkreipti dėmesį, kad nė vienas vaikas nėra per didelis šeimai ir meilei bei niekada vaikui nėra vėlu augti šeimoje. Žmonės kviečiami „pasimatuoti sparnus“ ir pagalvoti apie globą, kuri gali paversti gyvenimą prasmingesniu, o tuo pat metu „užauginti sparnus“ vaikams, netekusiems tėvų globos.

„Šiemet Vaikų globos savaitę minime su optimistine sparnų simbolika. Džiaugiamės, kad prie idėjos įgyvendinimo prisijungė ir mūsų Globos centro komanda, o sukurtas rezultatas atkreipė klaipėdiečių ir miesto svečių dėmesį į vis dar opią problemą – budinčių globotojų ir globėjų, sutinkančių globoti vyresnio amžiaus vaikus, trūkumą“, – sakė BĮ Klaipėdos miesto šeimos ir vaiko gerovės centro direktorė Rita Bratėnaitė-Vitkienė.

„Džiaugiamės, kad mieste vyksta visuomenei svarbūs ir prasmingi renginiai, kurių metu pavyksta suburti visos Lietuvos globojančias šeimas, Klaipėdos miesto gyventojus ir svečius. Mums visiems tai suteikia galimybę pamatyti, pajausti, kiek Lietuvoje yra daug žmonių, kurie ryžtasi atverti vaikams ne tik savo namų duris, bet ir širdis. Šventės atmosfera skleidžia žinią, kad visi Lietuvos vaikai nusipelnė gyventi saugiai bei laimingai šeimose“, – teigė Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėja Audronė Liesytė.

Šiuo metu Klaipėdoje 182 globėjų šeimose auga 197 vaikai. Bendruomeniniuose vaikų globos namuose auga 59 vaikai. Mieste trūksta globėjų ir budinčių globotojų.

Simboliniai sparnai globoti kvietė visose savivaldybėse

Sparnų simbolika Vaikų globos savaitės metu pastebima Lietuvos savivaldybėse – miestų aikštėse, kitose viešosiose erdvėse. Tai galimybė priminti visuomenei apie globą, paneigti sklandančius mitus, paskatinti ir pakviesti svarstančius pasimatuoti globos sparnus.

„Nors požiūris į globą palyginus dabartį ir prieš 10 metų kardinaliai pasikeitė, deja, globėjų vis dar trūksta. Dabar sunku surasti šeimą Lietuvoje, kurios artimoje ar tolimoje aplinkoje bent kažkas minimaliai nebūtų susijęs su globa. Visuomenė tampa atviresnė, globos tema nebėra tabu, auga svarstančiųjų apie globą skaičius. Dažnai jie jau būna pasiruošę atverti širdį ir namų duris vaikams, tik tereikia gero pavyzdžio, palaikančio žodžio. Neabejoju, kad globa gali suteikti sparnus tiek globėjams augti ir subręsti kaip asmenybėms, tiek tėvų globos netekusiems vaikams įgauti pasitikėjimo, drąsos ir meilės gyvenimo kelyje“, – sakė globos ekspertė Rugilė Ladauskienė, „Vaikai yra vaikai“ vadovė.

Gegužės pabaigos duomenimis, Lietuvoje 3 392 globėjų šeimose gyveno 5 024 vaikai, netekę tėvų globos. Tačiau 1 181 vaikas augo globos institucijose. Kasdien Lietuvoje 6 vaikams reikalingi budintys globotojai ar globėjai.

Daugiau informacijos apie vaikų ir paauglių globą galima rasti „Facebook“ paskyroje „Vaikai yra vaikai“, internetiniame puslapyje www.globoscentrai.lt arba paskambinus į Vaiko teisių liniją tel. 8 800 10800.8 800 10800.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių