Klaipėdos karo pabėgėlių centre – teigiami pokyčiai

Ketvirtadienį Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas apsilankė karo pabėgėlių registracijos centre, jau nuo pirmadienio veikiančiame buvusio vakcinacijos centro Paryžiaus Komunos g. 16A patalpose.

Į centrą sugužėjusiems atvykėliams teikiama visokeriopa pagalba bei būtina informacija, ją suteikia kvalifikuoti specialistai.

Jau yra sukurta ir atskira erdvė vaikams, kurioje savanoriai su mažamečiais užsiima bendra veikla, žaidžia įvairius žaidimus.

Pasak Lietuvos raudonojo kryžiaus savanorės Rasos, centre savanoriauja įvairaus amžiaus žmonės, tarp kurių nemažai ir pačių ukrainiečių. Tokiu sunkiu laikotarpiu tai – didelė parama.

„Yra žmonių, kurie atvažiuoja, nežino, kur eiti, jaučiasi pasimetę. Neseniai čia buvo moteris su 11 dienų kūdikėliu, ji pagimdė slėptuvėje. Yra ir greitoji, kuri suteikia pagalbą. Dabar viskas šiek tiek ramiau, negu buvo pirmadienį. Nebeliko gyvos eilės, žmonės registruojasi internetu, viskas vyksta daug sklandžiau“, – mintimis dalijosi Rasa.

Meras taip pat matė teigiamus pokyčius bei džiaugėsi, kad puikiai pasirūpinta ne tik atvykėliais, bet ir su jais dirbančiais žmonėmis.

Įspūdis – labai kintantis.

„Įspūdis – labai kintantis. Lankiausi čia visas dienas. Pirmas dvi dienas buvo sudėtinga dėl darbų sustygavimo, bet dabar visa erdvė išnaudojama maksimaliai. Matau labai gerą pokytį. Išspręstas ventiliacijos klausimas, taip pat vaikų maitinimo, personalo, visų dirbančių žmonių, savanorių, tarnybų, deleguotų žmonių maitinimas ir kiti svarbūs klausimai, ko pirmomis dienomis nebuvo spėta padaryti. Yra ir savanoriai, kurie atskirai dirba su vaikučiais. Šį kartą išvažiuoju gerokai ramesne širdimi. Kas labai svarbu – sustyguoti srautai. Kaip sakant, patirtis ateina dirbant. Per tris darbo dienas šis centras įgavo ne tik pagreitį, bet jau dirba ir visos tarpusavyje susiderinusios institucijos, pasirūpinta ne tik atvykusiais ir jų vaikučiais, bet ir tais, kurie čia dirba“, – kalbėjo V.Grubliauskas.

Kadangi meras šnektelėjo ir su ukrainiečiais, dalis jų teigė, kad sutiktų likti Klaipėdoje.

„Belieka laukti tos dienos, kad srautai mažėtų ir sumažėtų visiškai, baigtųsi karas ir žmonės pasirinktų, ar jie grįš į Ukrainą. Kiek tenka bendrauti, nemaža dalis jų yra beveik nusiteikę pasilikti Klaipėdoje“, – užsiminė meras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių