Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdos medikai kratosi bedarbių

2009-07-09 07:59
Išeitis: patekimą pas gydytoją pagreitina ne socialinis draustumas, o pinigai.
Išeitis: patekimą pas gydytoją pagreitina ne socialinis draustumas, o pinigai. / Tomo Černyševo nuotr.

Siekiančios išgyventi gydymo įstaigos diskriminuoja ligonius. Tad lemtinga frazė "bedarbis" prieš nosį gali užtrenkti gydytojo kabineto duris.

Pas gydytoją – tik už litus

Netekti darbo – vienas smūgis. Kitas dar laukia prireikus medikų konsultacijos. Tuo įsitikino klaipėdietis Valdas.

Kol vyras dirbo, tol nesirgo. Netekusiam darbo ir užsiregistravusiam Darbo biržoje jaunam klaipėdiečiui prireikė gydytojų konsultacijos. Iki tol rimčiau medikų kabinetų durų nevarsčiusį vyrą gerokai apstulbino tvarka gydymo įstaigose.

Pasirinkęs arčiau namų įsikūrusį medicinos centrą "Salvija", Valdas pageidavo užsiregistruoti urologo konsultacijai.

Registratorės paklaustas apie socialinį draustumą, vyras parodė bedarbio pažymėjimą. Jam buvo paaiškinta, kad laisvų vietų nėra, o gydytojas artimiausiu metu planuoja atostogauti.

Baimindamasis, kad specialisto konsultacijos greitai nesulauks, pacientas pasisiūlė už ją sumokėti – laisva vieta atsirado tą pačią dieną.

"Kaip suprasti tokią nelygybę? Kodėl gydymo įstaigos taip rūšiuoja ligonius? Jei turi pinigų, pas daktarą gali patekti ir tą pačią dieną, jei esi bedarbis – lauk nežinia kiek", – piktinosi trisdešimtmetis.

Panaši situacija nutiko ir ambulatorinėje klinikoje "Nefrida" – bedarbiui laisvų vietų neatsirado.

Tačiau registratūros darbuotoja patarė iki tol su medikais nesusidūrusiam vyrui geriau kreiptis į viešąją gydymo įstaigą, kur nereikėtų papildomai mokėti už kiekvieną gydytojo konsultaciją.

Medicinos centre "Salvija" urologo konsultacija kainuoja 95 litus, o "Nefridoje" – 90 litų. Prireikus papildomos konsultacijos reikėtų atseikėti dar beveik pusšimtį, o reikalingi tyrimai atsieitų dar keliasdešimt litų.

Mokūs – naudingesni

Medicinos centro "Salvija" direktorius Romualdas Bytautas tikino, kad priimami visi pacientai, turintys socialinį draustumą. Bedarbiai – ne išimtis.

"Gal žmogus ne taip suprato? Socialiai drausti ir turintys šeimos gydytojo siuntimą registruojami į eilę. Neturime tiek kvotų – Teritorinė ligonių kasa neskiria tiek pinigų, kad galėtume nemokamai iškart priimti visus norinčius", – aiškino direktorius.

R.Bytautas pridūrė, kad dėl nustatytų kvotų per dieną galima priimti ribotą skaičių pacientų. Jei laisva vieta užimta, jam pasiūloma apsilankyti vėliau, kai ateis eilė.

"Mokantis pinigus pacientas yra svarbus. Juos priimame be eilės, nes jų nėra tiek daug. O pinigų visada trūksta. Mums irgi reikia išgyventi, ypač dabar, kai Sveikatos apsaugos ministerija sumažino įkainius. Išsilaikyti nėra taip lengva", – tęsė pašnekovas.

Kodėl laisva vieta už pinigus atsirado tą pačią dieną? Pasak direktoriaus, jos būna rezervuotos, o prireikus – gydytojas dirba ir viršvalandžius.

"Privačiai priimdami pacientus, turime teisę patys nusistatyti įkainį. Tariamės ir su gydytoju, kiek šis norėtų užsidirbti, – pagal tai nustatomas mokestis. Stengiamės, kad jis nebūtų didesnis nei kitose privačiose gydymo įstaigose", – tikino direktorius.

R.Bytautas prasitarė, jog gydytojas taip pat mieliau priima privačius klientus, nes už tai gauna didesnį uždarbio procentą.

"Teritorinės ligonių kasos įkainiai yra mažesni už privačių klientų mokamą, tad už nemokantį pacientą gydytojas gauna mažesnį atlygį", – pridūrė jis.

Galimybes riboja kvotos

Ambulatorinės klinikos "Nefrida" direktorius Kazys Vilkas apie skiriamas kvotas aiškino panašiai, kaip ir kolega iš medicinos centro.

"Mums nesvarbu, ar žmogus registruotas Darbo biržoje. Nemokamų vietų nėra, jei būna išnaudotos labai ribotos Teritorinės ligonių kasos kvotos", – aiškino direktorius.

Tad per dieną gydytojas gali konsultuoti ne daugiau nei 4–5 nemokančius pacientus, tai yra tokius, už kuriuos apmoka Ligonių kasa.

Klaipėdos darbo biržos direktoriaus pavaduotojas Virginijus Andriušis priminė, kad registruoti bedarbiai yra socialiai drausti ir gali nemokamai gydytis. Apie tai jie informuojami per pirmąjį susirinkimą, kur supažindinami su tvarka.

Anksčiau bedarbiams tekdavo savarankiškai apsilankyti ligonių kasose, kad būtų įtraukti į socialiai draustų asmenų duomenų bazę. Nuo šių metų pradžios tvarka pasikeitė – oficialūs bedarbiai iškart atsiduria duomenų bazėje.

V.Andriušiui neteko iš bedarbių išgirsti nusiskundimų dėl netenkinančios tvarkos gydymo įstaigose.


Alfridas Bumblys, Klaipėdos teritorinės ligonių kasos direktorius

Negali būti jokios diskriminacijos. Registruotas Darbo biržoje yra socialiai draustas. Gydymo įstaigoms svarbu, kad žmogus iš viso būtų socialiai draustas. O ar jis registruotas Darbo biržoje, ar dirba – neturi reikšmės. Mes vis tiek užmokame už tą gydymo paslaugą. Neleidžiame gydymo įstaigoms pačioms nusistatyti įkainių ar imti priemokas – mes tai kontroliuojame.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų