Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdos mieste dygsta taromatai

2016-01-31 03:00

Pirmadienį uostamiestyje, kaip ir visoje Lietuvoje, pradės veikti užstato už vienkartines pakuotes sistema. Tiesa, Klaipėdoje dygstantys taromatai priims tik pagal naują tvarką specialiai pažymėtą tarą ir pakuotes.


 

V. Skaraičio / BNS nuotr.

Pirmadienį uostamiestyje, kaip ir visoje Lietuvoje, pradės veikti užstato už vienkartines pakuotes sistema. Tiesa, Klaipėdoje dygstantys taromatai priims tik pagal naują tvarką specialiai pažymėtą tarą ir pakuotes.

Pirkėjai, pirkdami gėrimus stiklinėje, plastikinėje ar metalinėje taroje, kurių talpa didesnė nei viena dešimtoji litro (100 ml) ir mažesnė nei trys litrai (3 000 ml), parduotuvėje paliks 10 euro centų užstatą.

Užstatas už vienkartines pakuotes taikomas alkoholiniams ir nealkoholiniams gėrimams, alui, girai, sultims, vaisvandeniams, mineraliniam vandeniui, nektarams, stalo vandeniui.

Sumokėtus pinigus už kiekvieną priduotą tuščios taros vienetą gyventojai atgaus pakuotes grąžindami į specialiai tam prie didžiųjų prekybos centrų šiuo metu įrengiamus taromatus bei rankinio surinkimo vietose, kurios įsikurs mažesnėse parduotuvėse.

"Taromatai bus prekybos centruose, kurie yra ne mažesni nei 300 kv. metrų, arba prie jų, o rankinis surinkimas bus atliekamas be išimties visose mažesnėse kaimo parduotuvėse. Tiesiog specialus darbuotojas arba kasininkas priims tarą", – paaiškino Aplinkos ministerijos Atliekų departamento direktorius Dalius Krinickas.

Pašnekovo teigimu, mažose parduotuvėse įrengti taromatus sudėtinga, mat šalia šio vagonėlį primenančio statinio dar yra ir rūšiavimo įrenginys.

Taromatai statomi netoli prekybos centrų, mat grąžinant vienkartinę tarą pats minėtas įrenginys gyventojams pinigų neišmokės, o tik atspausdins kvitą, kuriame bus nurodyta grąžinama suma.

Su gautu kvitu pakuotes atidavęs gyventojas turės kulniuoti į prekybos centrą. Ten jis galės arba atsiimti jam priklausančius pinigus, arba čekį panaudoti apsipirkimo metu.

"Tam, kad gyventojams nereikėtų važiuoti daug kilometrų, reglamentuota, kad taromatas turi stovėti ne toliau nei 150 metrų nuo parduotuvės", – dėstė D.Krinickas.

Tiesa, taromatai priims ir daugkartinio naudojimo stiklinę tarą, kurią iki šiol gyventojai grąžindavo specialiuose skyriuose parduotuvėse. Todėl vienu kartu žmonės galės atiduoti visas sukauptas pakuotes, už kurias sumokėjo užstatą.

Uostamiestyje ir Giruliuose į taromatus sukauptas pakuotes bus galima grąžinti 42 vietose, o rankinio surinkimo sistema veiks 4 taškuose.

Priimamos bus tik tos vienkartinės gėrimų pakuotės, kurias gyventojai įsigis nuo vasario 1-osios ir kurios bus pažymėtos specialiu ženklu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų