Klaipėdos rajonas nuosekliai žengia socialiai atsakingu keliu

  • Teksto dydis:

Klaipėdos rajone – vis daugiau gerų naujienų jaunoms šeimoms. Neseniai džiugiai pasitiktą žinią apie pirmoko krepšelį jau veja kita – planuojama, kad vienkartinės 300 eurų išmokos sulauks ir kūdikio susilaukusios šeimos, deklaravusios gyvenamąją vietą Klaipėdos rajone. Taip pat daugiau finansinės pagalbos Savivaldybė teiks ne tik džiugiomis gyvenimo akimirkomis, bet ir sunkių ligų atvejais – pagalbos išmoka bus skiriama nevertinant pajamų. Šie klausimai bus svarstomi jau artimiausiame Tarybos posėdyje.

Naujagimio išmoka

Vienas svarbiausių ir džiugiausių įvykių šeimos gyvenime – kūdikio gimimas. Iki šiol Klaipėdos rajone šeimos, kuriose gimdavo kūdikis, sulaukdavo simbolinės dovanos – vaiko knygos. Tačiau Savivaldybės pagalba jaunai šeimai gali būti ne tik simbolinė.

„Vaikus auginantys tėvai tikrai žino, kiek daug visko reikia mažam į pasaulį atėjusiam žmogučiui: lovytės, čiužinio, vežimėlio, gultuko, įvairių higienos priemonių. Visa tai kainuoja nemažus pinigus. Tad peržiūrėję Savivaldybės biudžeto galimybes, pamatėme, kad galime ne tik džiaugtis augančiu Klaipėdos rajonu bei čia įsikuriančiomis jaunomis šeimomis, bet ir suteikti joms realią paramą bei paskatą čia gyventi, deklaruoti gyvenamąją vietą. Siūlysime Tarybai patvirtinti tvarką, pagal kurią kiekvienam rajono naujagimiui būtų skiriama vienkartinė 300 eurų išmoka iš Savivaldybės biudžeto. Taip rajonas taptų dar patrauklesnis šeimoms“, – sakė vicemerė L. Liutikienė.

Tarybai pritarus, vienkartinę Savivaldybės skiriamą išmoką gimus kūdikiui galės gauti tėvai (globėjai), kurie abu gyvenamąją vietą Klaipėdos rajone bus deklaravę ne mažiau kaip 6 mėnesius iki vaiko gimimo arba bus įtraukti į gyvenamosios vietos nedeklaravusių asmenų apskaitą Klaipėdos rajono savivaldybėje.

Atskiro prašymo gauti išmoką teikti nereikės. Kai tėvai į Savivaldybę kreipsis dėl vienkartinės išmokos, kurią skiria valstybė, automatiškai bus nagrinėjamas ir prašymas papildomai 300 eurų paramai gauti.

Siūlysime Tarybai patvirtinti tvarką, pagal kurią kiekvienam rajono naujagimiui būtų skiriama vienkartinė 300 eurų išmoka iš Savivaldybės biudžeto.

Sunkių ligų atveju nebevertins pajamų

Savivaldybėje veikia patvirtinta vienkartinių pašalpų skyrimo tvarka, apibrėžianti, kokiais atvejais žmogui ar šeimai gali būti suteikiama piniginė parama. Tačiau ne visos naujos išmokos patenka į pašalpų apibrėžimą, todėl Tarybai bus siūloma tvirtinti naują materialinės paramos skyrimo ir mokėjimo tvarkos aprašo pavadinimą bei nustatyti, kad, susirgus sunkia liga, parama būtų skiriama nevertinant pajamų.

„Ne visi gyvenimo įvykiai būna džiuginantys, tad svarbu priminti, kad sumažėjus pajamoms ar atsitikus kritinėms situacijoms yra būdas pasilengvinti pečius užgulusią naštą ir kreiptis pagalbos į Savivaldybę. Iki šiol, nustatydami išmokos dydį sunkios ligos atveju, atsižvelgdavome į gaunamas pajamas. Dabar Tarybai teikiamas tvarkos aprašo pakeitimas, kuris išvis eliminuoja prievolę tokiu atveju jas vertinti. Manyčiau, kad tai labai teisingas pasiūlymas. Liga nesirenka žmogaus pagal jo turtą, o tokiais atvejais reikalinga visa įmanoma pagalba“, – pabrėžė vicemerė L.Liutikienė.

Savivaldybės piniginė parama gali būti suteikiama įvairiais gyvenimo atvejais: vaistams ar maistui įsigyti, įsikūrimo išlaidoms socialiniame būste, sanitarinio mazgo įrengimo išlaidoms iš dalies kompensuoti, susimokėti skoloms už komunalines paslaugas ar susitvarkyti asmens dokumentus, įsigyti kuro, kuriuo šildomi namai. Finansinės paramos gali prašyti ir iš įkalinimo įstaigų grįžę žmonės, taip pat nukentėję nuo gaisro ar stichinės nelaimės, sergantys sunkiomis ligomis. Pagalbos išmoka gali būti skiriama ir kitais, tvarkos apraše neapibrėžtais gyvenimo atvejais.

Kviečiame teikti kandidatus premijoms

Dėmesys skiriamas ne tik paslaugoms ir pagalbai, kurią gali gauti gyventojai, bet ir tiems, kas teikia tas paslaugas – socialiniams darbuotojams.

„Rugsėjo 27 d. minėsime Socialinių darbuotojų dieną. Būtent jie yra tie žmonės, kurie patys pirmieji sužino ir atsiduria šalia tų, kuriems reikia pagalbos. O socialinio darbuotojo darbas išties nelengvas: tenka sugerti daug emocijų, ieškoti išeičių iš įvairių situacijų čia ir dabar. Natūraliai iškildavo klausimas, kaip galėtume motyvuoti šiuos srities specialistus likti dirbti mūsų rajone. Džiaugiuosi, kad Taryba pritarė metų socialinio darbuotojo bei metų socialinio partnerio premijoms, kurios sieks po 1 500 eurų. Belieka laukti kandidatų“, – sakė vicemerė L.Liutikienė.

Kandidatų siūlymus būtina pateikti iki 2022 m. rugsėjo 20 d. (imtinai) registruotu paštu arba elektroniniu paštu parama@klaipedos-r.lt (laiško pavadinime nurodyti pvz.: „Teikimas 2022 metų socialinio darbuotojo premijai“ ir „Teikimas 2022 metų socialinio partnerio premijai“), taip pat perduodami (užklijuotuose vokuose, ant kurių turi būti užrašyta: „Teikimas 2022 metų socialinio darbuotojo premijai“ ir „Teikimas 2022 metų socialinio partnerio premijai“) tiesiogiai Sveikatos ir socialinės apsaugos skyriui (Klaipėdos g. 2, Gargždai).

Informacija teikiama e. p. iveta.gailiene@klaipedos-r.lt, tel. +370 683 24571.



NAUJAUSI KOMENTARAI

klaipėdietis

klaipėdietis portretas
Man labai įdomu kodėl apie Gagždų ir rajono problemas rąšo Klaipėdos dienrašti.Gargždai turi savo Bangą ten tegul ir rašo.

Purmaliai

Purmaliai portretas
Gera kolhozniku priesrinkimine kompanija !
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių