Klaipėdos rajone – mūšiai dėl valdžios

Šiandien Klaipėdos rajono savivaldybės taryboje politikai susikaus dėl įtakos. Neeilinio tarybos posėdžio metu atleidimais iš pareigų švaistysis abi pusės. Ar naujoji valdančioji dauguma išlaikys pirmojo mūšio išbandymą ir pademonstruos vienybę, paaiškės tik atplėšus slapto balsavimo biuletenius.

Nori atleisti iš pareigų

Rajone valdančiąją daugumą koalicine sutartimi sudarė liberalai, konservatoriai, socialdemokratai ir „socialdarbiečiai“. Už valdžios borto liko „valstiečiai“ ir frakcija „Bendra“, anksčiau buvę daugumoje.

Rytoj taryba neeilinio posėdžio metu turės apsispręsti dėl reiškiamo nepasitikėjimo politikams ir administracijos vadovams.

Naujoji koalicija nepasitikėjimą reiškia vicemere Violeta Riaukiene ir savivaldybės administracijos direktoriumi Artūru Bogdanovu.

Tačiau tai dar ne viskas.

„Aš asmeniškai pareiškiau nepasitikėjimą savo pavaduotoja Audrone Balnioniene bei administracijos direktoriaus pavaduotoju Justu Ruškiu“, – tokia žinute visuomenei praėjusią savaitę prabilo Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas.

Jis nuo platesnių komentarų susilaiko, į žurnalistų skambučius neatsakinėja visą savaitę.

„Nepasitikėjimą direktoriui tarybos nariai reiškia dėl infrastruktūros ir turto klausimų, tačiau tai yra jo pavaduotojo Justo ir vicemerės Audronės kuruojamos sritys, todėl, manau, teisinga, kad interpeliacijos turi būti taikomos ir jiems“, – feisbuke rašė rajono meras.

Pozicijos: Klaipėdos rajono vicemerė A.Balnionienė dėl jai reiškiamo nepasitikėjimo tikino nesijaudinanti ir aiškino mėgstanti remtis skaičiais. O jie šiuo metu ir byloja, kieno rankose yra rajono valdžia. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Tiek A.Balnionienei, tiek ir A.Bogdanovui reiškiami tie patys priekaištai – esą nepakankamai kontroliavo Endriejavo kultūros namų rekonstrukciją.

Vicemerė A.Balnionienė tikino, kad ne vicemeras pasirašo rangos sutartis ir ne politikai, o administracijos vadovai turėtų prisiimti atsakomybę dėl žlungančių projektų.

„Vicemeras neturi jokių juridinių ar teisinių galių. Jis nepasirašo sutarčių, su lazda rangovų nevaiko. Vicemeras kuruoja procesus. Vaizdžiai tariant – vicemeras jaudinasi, rūpinasi, seka, strateguoja. Vicemeras laksto į Kelių direkciją lėšų išmušinėjimui. Administracija atsako už vykdymą, sutartis pasirašinėja direktorius“, – priekaištus atrėmė A.Balnionienė.

Išeis pakelta galva

Iš pareigų stumiamas savivaldybės administracijos direktorius A.Bogdanovas spėjo, kad intriga penktadienio posėdyje tikrai bus.

„Balsavimas bus slaptas. Visko gali nutikti. Laukia intriga – kas nors gali imti ir paišdykauti“, – prasitarė A.Bogdanovas.

Prie naujosios koalicijos prisijungė 15 iš 27 tarybos narių. Opozicijoje lieka 12 politikų, tad kol kas naujoji valdančioji dauguma turi balsų persvarą.

„Aš tai vertinčiau kaip politinį perversmą. Kuo jis baigsis, anksčiau ar vėliau pamatysime. Jei taip nutiks, išeisiu iškelta galva. Nemanau, kad man reikėtų ko nors atsiprašyti. O tų, kurie liks dirbti, laukia nemaži iššūkiai. Jiems teks pabaigti ar tęsti pradėtus darbus, kurių buvo tikrai nemažai“, – kalbėjo A.Bogdanovas.

Į Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos vadovo kėdę A.Bogdanovas šoktelėjo, kai buvo pakviestas „valstiečių“, nors pats buvo išrinktas į Klaipėdos miesto tarybą.

Vyras atsisakė mandato ir perėjo dirbti į rajoną.

Visi mes laikini. Šiandien išrinko, rytoj – jau ne.

Ar toliau tęs politinę karjerą ir kur žada pasukti? Pats A.Bogdanovas tikino, kad pirmiausia norės pailsėti.

„Apgalvosiu, ar mane vis dar motyvuoja dalyvavimas politikoje. Nors aš niekada nespjaunu nė į vieną galimybę. Šis darbas buvo ne tik labai sudėtingas, bet ir labai įdomus“, – tikino A.Bogdanovas.

Apie rajono valdžioje galėjusią būti trintį visuomenė galėjo nujausti dar tuomet, kai A.Bogdanovas pareiškė besitraukiantis iš pareigų.

Vėliau administracijos direktorius nuomonę pakeitė ir liko dirbti.

„Ne viskas buvo idealu, tik tai nebuvo visiems žinoma. Tačiau aš esu samdomas valstybės tarnautojas, iš esmės tai sprendžia politikai, lemia politinė dauguma. Man sunku atsakyti, kas konkrečiai įvyko, kad koalicija žlugo“, – kalbėjo A.Bogdanovas.

Kam teko auksinis balsas?

Netikėtai auksinio balso Klaipėdos rajone savininkais tapusių socialdemokratų atstovas Česlovas Banevičius įvardijo, kas, jo akimis, kliudė dirbti koalicijai.

„Taip, netikėtai tokie svarbūs tapome. Tikrai, kaip auksinis balsas“, – juokėsi Č.Banevičius, sulaukęs žurnalistų skambučio.

Paklaustas, kodėl socialdemokratai ir „socialdarbiečiai“ prisijungė prie valdančiosios daugumos, Č.Banevičius vylėsi, kad galbūt taryboje pavyks pasiekti didesnio stabilumo.

Česlovas Banevičius / Vytauto Liaudanskio nuotr.

„Ateina dirbti keturi vyrai su rimta patirtimi. Aš septintą kartą išrenkamas į tarybą. Ką jau kalbėti apie buvusį rajono merą Vaclovą Dačkauską, kuris šitokią patirtį turi. Prisijungia ir Andrius Adomaitis su Jonu Dromantu. Man atrodė keistokai, kai valdančiosios daugumos atstovai nuolat tvirtindavo, kad buvusi valdžia nieko nedirbo, rajono žmonių nemylėjo. Aš niekada taip nesakyčiau nė vieno politiko atžvilgiu. Skirtingi biudžetai buvo, skirtingos situacijos, o rajonas nuolat pirmaujantis buvo. Nereikėtų pradėti darbų nuo kitų peikimo ir savęs gyrimo“, – pastebėjo Č.Banevičius.

Jis patikino, kad penktadienį vyksiančio balsavimo metu netikėtumų nebus.

„Taip, teisingai, yra buvę rajono istorijoje, kai vyko kova dėl auksinio balso. Oi, kokios aistros virė. Tarybos nariai turėjo nufotografuoti biuletenį ir parodyti, kaip balsavo. Dabar taip neturėtų nutikti. Jei koalicija sutarė, kitaip būti negali, kitaip ir dirbti kartu nėra prasmės“, – akcentavo Č.Banevičius.

Č.Banevičiui yra tekę vadovauti rajono savivaldybės administracijai, šiuo metu politikui siūloma tapti administracijos direktoriaus pavaduotoju.

„Aš niekada niekur nesiveržiau. Jei lemta, taip ir bus. Ramybės ir stabilumo ir pačiai administracijai reikia, žmonės jau išvarginti. O ir su mažesnėmis politinėmis jėgomis reikia mokėti kalbėtis. Negalima taip numoti ranka – jei žmonės ką nors siūlo, reikia įsiklausyti. Visi mes laikini. Šiandien išrinko, rytoj – jau ne. Bet ne visi išlaiko išbandymą valdžia“, – tikino politikas.

Klaipėdai perversmų nelinki

Uostamiestyje šią savaitę netikėtai ėmė sklandyti gandai, neva A.Bogdanovas gali būti kviečiamas užimti rimtas pareigas Klaipėdos savivaldybėje.

Jis pats tikino dar nesulaukęs jokių siūlymų.

„Tačiau nepasididžiuosiu, visus siūlymus svarstysiu“, – užsiminė A.Bogdanovas.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas patikino, kad kol kas pokyčių savivaldybės administracijoje nenumatyta.

„Apie pasistumdymus apskrities savivaldybėse visi girdime. Politika – labai permainingas reikalas. Tai, kas vakar atrodė visiškai neįtikėtina, šiandien gali tapti realybe. Gandų apie konkrečias personalijas tam tikrose pozicijose aš nelinkęs klausytis. Berods A.Bogdanovas politinę karjerą pradėjo nuo Klaipėdos miesto tarybos. Po to iškeliavo į rajoną, vėliau pareiškė, kad traukiasi, po to persigalvojo. Įdomi trajektorija“, – svarstė Klaipėdos meras V.Grubliauskas.

Uostamiesčio meras vylėsi, kad Klaipėdos valdžioje pavyks išsaugoti politinę ramybę.

„Nežinau, ar opozicija imtųsi tokių radikalių permainų, apie kurias girdime apskrityje. Nelabai čia ką galima pakeisti. Tačiau sunku pasakyti, kiek tai perspektyvu. Jei taip nutiktų, bent jau man iki kadencijos pabaigos tektų dirbti tuo, kuo šiuo metu dirbu. Klaipėdoje tokių radikalių perversmų nepamenu kad būtų buvę. Nebuvo tokių užmojų, kad būtų užsimota išardyti senąjį pasaulį nuo pamatų. Bet istorija kuriama šiandieną, visko gali nutikti. Gal kas nors ir veržiasi į tam tikras pozicijas. Bet aš į tai žiūriu ramiai, nepanikuoju, konvulsijos ir traukuliai manęs neištiks“, – kalbėjo uostamiesčio meras.

Kretingos rajono meras Antanas Kalnius pirmasis apskrityje patyrė tai, ką reiškia dirbti su valdančiąja dauguma, kuriai nepriklauso. Panašu, kad šį jausmą teks patirti ir B.Markauskui.

„Jei ištiktų tokie tektoniniai pokyčiai, sunku pasakyti, kaip susigyvenčiau su naujai suformuota ar primesta dauguma. Sunku prognozuoti“, – ramybės uostamiesčiui linkėjo V.Grubliauskas.

Griebtasi sekimo?

Vis dėlto panašu, kad tiek Klaipėdos, tiek Kretingos rajonų valdžiose pasiektos tam tikros ribinės situacijos.

Iš abiejų savivaldybių pasigirstančios istorijos panašėja ne į politines derybas ar dialogą, o į tiesioginę kaktomušą.

Kretingos meras A.Kalnius socialinio tinklo paskyroje paviešino, kokiomis aplinkybėmis jam šiuo metu tenka dirbti su nauja valdančiąja dauguma.

„Naujosios konservatorių, socdemų, liberalų, Konstantino Skieraus ir Rimanto Maciaus valdančiosios daugumos sugalvotas žaidimas „Eliminuokime Kalnių“ tęsiasi toliau. Iki šiol šiam žaidimui buvo pasitelktos jau kone visos įmanomos priemonės – panaikinti du mano komandos narių etatai. Viešoje erdvėje nuolat metami man priekaištai, kad „A.Kalnius yra nesukalbamas“, nors jau per ne viešą mano surengtą susitikimą su naująja dauguma tiesiai šviesiai man buvo pareikšta: „kaip reikės, taip mes ir nuspręsime“, – feisbuke rašė Kretingos meras.

A.Kalnius stebėjosi tuo, kad sulaukia priekaištų bei kaltinimų dėl to, kad kalbasi su statybų rangovais. Jam esą priekaištaujama, kad daro įtaką administracijos darbuotojams.

„Savivaldybės ar jos įstaigų darbuotojams „uždraudžiama“ man teikti informaciją ar vykdyti mano pavedimus, prieš tai „nesuderinus“. Beje, nebijoma „nepaklusniuosius“ vadovus ar darbuotojus ir „nubausti“, – atviravo meras.

Kretingos meras aprašė ir itin intriguojančias aplinkybes.

„Jei jau meras pasikvietė į kabinetą pasikalbėti, tai šį susitikimą, pasirodo, jau būtinai reikia ir paslapčiomis telefonu filmuoti“, – skundėsi A.Kalnius.

Kretingos meras tikino, kad naujoji valdančioji dauguma užregistravo projektą, kurio tikslas – panaikinti paskutinį likusį patarėjo etatą.

„Nusprendė, kad tarybos sprendimas atleisti paskutinį patarėją turi įsigalioti tą pačią dieną, kai bus priimtas. Bet gal man gali kolegos paaiškinti, kaip aš turiu įgyvendinti Darbo kodekso nuostatas, pagal kurias aš, prieš panaikindamas etatą, atleidžiamą darbuotoją turiu įspėti prieš mėnesį? Neabejoju, kad paaiškinimo nesulauksiu. Mat patogiau mane pastatyti į kampą“, – viešai piktinosi meras.

Iškvietė net ir policiją

Aistros verda ir Klaipėdos rajone. Dėl numanomo naujosios valdančiosios daugumos privataus susitikimo Venckuose įsikūrusioje kavinėje policija sulaukė skambučio.

Esą pirmadienio vakarą naujosios tarybos daugumos nariai galėjo būti užfiksuoti Klaipėdos rajone įsikūrusioje kavinėje.

Pranešėjo nuomone, taip galėjo būti pažeisti karantino reikalavimai.

Tačiau į įvykio vietą atvykę policijos pareigūnai nieko nerado, kavinė skendėjo tamsoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kkorumpuoti senieji bebrai

Kkorumpuoti senieji bebrai portretas
Patys kokčiausi tai socdemai. Nie riba, ni miasa?. Klapčiukai, išdavikai, seniai patapę konservatoriais. Liberalai ne ką gerersni, ypač ta Balnionienė

Aha )))))

Aha ))))) portretas
Vat , stebėkite ar nauja koalicija , jei pavyktų grįžti į valdančiuosius , atlyginimą nors 10% sumažins ? :) Kokie jūs naivūs ...Socdemai save vyrais vadina ? Oho ho ho....O nuo " klupėjimo prieš konservatorius suplyšusiomis kelnėms " politikai kaip vadinami ?

Tikriausia,

Tikriausia, portretas
vykdo ,,zadanijas,, iš Centrinės valdžios ir kelia sumaištį savivaldybėse.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių