Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėdos totoriai šventė Sabantujų

2021-08-14 15:39

Šeštadienį Klaipėdoje, šalia Vasaros estrados, uostamiesčio totoriai su savo tautiečiais iš visos Lietuvos, taip pat Latvijos bei Estijos šventė savo tradicinę metų šventę – Sabantujų.

Totorius sveikino visų uostamiestyje gyvenančių tautinių mažumų bendruomenės.

Šeštadienį šalia Vasaros estrados buvo triukšminga, čia gardžiai kvepėjo rytietiškais patiekalais, skambėjo gyva muzika, imtynėse jėgas išbandė jaunuoliai, pievelėje, pririštas prie medžio ganėsi avinas – pagrindinis šventė prizas.

Čia Klaipėdos totoriai šventė didžiausią savo metų susiėjimą – Sabantujų. Uostamiestyje gyvena per pusė tūkstančio totorių tautybės žmonių.

Į renginį atvyko svečiai iš Estijos, Latvijos ir kitų Lietuvos miestų. Nesulaukta tautiečių iš Rusijos, kurie į Lietuvą neišleisti dėl karantino.

Tiesa, šią vasarą Klaipėdoje buvo planuotas įspūdingų užmojų nacionalinis totorių renginys, į kurį turėjo atvykti per tūkstantį svečių iš daugybės valstybių.

Tačiau dėl nesibaigiančios pandemijos šventę teko nukelti iš birželio į rugpjūčio vidurį, o renginys nebebuvo toks didelis, kaip planuota.

„Šiemet sukako 700 m. nuo Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino sąjungos su totoriais sudarymo ir bendros lietuvių ir totorių kovos su Kryžiuočių ordinu. Ta proga Seimas 2021-uosius paskelbė Lietuvos totorių istorijos ir kultūros metais. Klaipėdoje ta proga dar pernai intensyviai ruošėmės europiniam sabantujui, bet teko tenkintis kuklesne švente“, – kalbėjo Klaipėdos totorių bendrijos „Nur“ pirmininkas Ilfiras Gibadullinas.

Totoriškai "sabantuj" reiškia plūgo šventę. Pasibaigus pavasario darbams, ją švenčia visame pasaulyje gyvenantys totoriai.

Pagrindinis šventės akcentas yra tradicinės sporto varžybos – žirgų lenktynės, kurašas (totorių imtynės), lenktynės maišuose ir kitos rungtys. Tradicinės vaišės: arbata, sriuba šurpa (verdama iš naminių makaronų, avienos, daržovių, žalumynų).

Saldusis patiekalas – kepinys čak čak. Sabantujus neturi tikslios kalendorinės datos. Paprastai trunka nuo birželio 15 iki liepos 1 d., tačiau Klaipėdoje šventė vyko kiek vėliau – rugpjūčio 14-ąją.

Pagal 2011 m. gyventojų surašymą, Lietuvoje gyveno 2 793 totoriai. Gausiausios totorių bendruomenės yra įsikūrusios Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje, Vilniaus, Alytaus, Trakų, Varėnos rajonuose. Pasaulyje totorių yra apie 8 mln.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų