Klaipėdos universitetinei ligoninei – 45 metai

  • Teksto dydis:

Kovo mėnesį sukanka 45 metai nuo Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) veiklos pradžios. Šiandien – tai viena iš stipriausių, progresyviausių Lietuvos gydymo įstaigų, pirmoji ne tik šalyje, bet ir visose Baltijos valstybėse pradėjusi taikyti robotinę chirurgiją, kitas medicinos naujoves.

„Visų įstaigos darbuotojų nuolatinėmis pastangomis mes kuriame ir, tikiu, įgvvendinsime savo misiją – tapti viena geriausių ligoninių Baltijos šalyse. Mūsų įstaigoje aktyviai vystomas mokslas – visos įrodomosios, dabartinės medicinos pagrindas. Labiausiai džiaugiuosi tuo, kad ligoninėje dirba puikūs aukštos kvalifikacijos specialistai. Pandemijos iššūkiai įrodė, kad ligoninės stiprybė – personalo susitelkimas, darnūs sprendimai ir atsidavimas medikų pašaukimui. Su didžiausia pagarba galiu pasakyti, kad per 45 metų laikotarpį ligoninė užaugino visą gydytojų, puikių slaugytojų, vadovų kartą“, – sako sako ligoninės vadovas prof. habil.dr. Vinsas Janušonis.

Pandemijos iššūkiai įrodė, kad ligoninės stiprybė – personalo susitelkimas, darnūs sprendimai ir atsidavimas medikų pašaukimui.

Klaipėdos universitetinė ligoninė – daugiaprofilinė, išvystytos infrastruktūros įstaiga, kurioje teikiamos aukštos kokybės, kvalifikuotos, specializuotos ambulatorinės-konsultacinės ir stacionarinės asmens sveikatos priežiūros paslaugos, vykdoma mokslinė, projektinė veikla.

Ligoninės gyvavimą galima suskirstyti į keturis periodus: kūrimo ir pirminės plėtros, brandos ir raidos, paslaugų spektro plėtros, tobulėjimo ir kokybės gerinimo, universitetinio ir Europos Sąjungos lygmens veiklos.

KUL vadovybė kartu su ją palaikančiu kolektyvu išlaiko stabilų ligoninės progresą, diegia naujas technologijas, daug dėmesio skiria pacientams, jų ir medikų tarpusavio santykiams, medikų kvalifikacijos kėlimui, aukštajam slaugytojų išsilavinimui, sveikatos priežiūros paslaugų kokybei ir jos orientavimui į pacientą, jo privatumą, poreikius ir interesus, bendravimo kultūrą.

Viena iš vedančiųjų gydymo įstaigų Lietuvoje – Klaipėdos universitetinė ligoninė, gali didžiuotis ne tik puikia materialine baze, leidžiančia atlikti pačias sudėtingiausias operacijas, bet ir aukščiausio lygio profesionalais. Šiuo metu KUL medikų gretose – net 31 medicinos mokslo daktaras ar habilituotas daktaras, eilė profesorių, docentų.

Ligoninė pirmoji Lietuvoje ir Baltijos šalyse įdiegė robotinės chirurgijos technologiją ir jau atlikta jau beveik 500 robotinių operacijų. Čia jau trečius metus keturių rankų robotine sistema „Senhance“ atliekamos pilvo chirurgijos, urologijos, ginekologijos robotinės operacijos.

KUL šiuo metu dirba virš 1600 darbuotojų: tarp jų 350 gydytojų, virš 700 medicininės slaugos darbuotojų. Ligoninės medikai nuolat stažuojasi geriausiose Švedijos, Vokietijos, JAV, Izraelio, Prancūzijos ir kt. šalių universitetuose ir klinikose.

KUL stacionare yra 890 lovų. Ligoninėje kasmet tiriama ir gydoma virš 40 tūkst. pacientų, atliekama virš 31 tūkst. operacijų, gimdo virš 3000 moterų.

Ambulatoriniame-konsultaciniame skyriuje pacientus konsultuoja virš 50 įvairių specialybių gydytojų. Per metus skyriuje apsilanko virš 316 tūkst. pacientų. Žinoma, kad koronaviruso pandemijos laikotarpiu še skaičiai kito. Tačiau pastaruosius metus KUL susidūrė su kitais iššūkiais: COVID-19 sergančiais pacientais, vakcinacija. Įrengta nauja, šiuolaikinėmis technologijomis aprūpinta COVID-19 laboratorija, vienintelė tokių technologijų laboratorija Lietuvoje.

Nuo praėjusių metų kovo ligoninėje dėl COVID-19 buvo stebėti beveik 3 tūkst. pacientų, gydomi ir išrašyti – beveik 1400, iš jų virš 300 – Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuje. Pacientų sveikatos būkle rūpinosi ir atkakliai bei pasiaukojančiai dirbo virš 300 ligoninės darbuotojų

Pacientų ištyrimui ir gydymui naudojamos naujausios ir pažangiausios laboratorinės (molekulinės, imunologijos, mikrobiologijos ir kt.) technologijos, magnetinio rezonanso tomografija, daugiapjūvė kompiuterinė tomografija, radionuklidinė kompiuterinė tomografija, ultragarsinė diagnostika, manipuliacinė endoskopija bei artroskopija, onkologiniai pacientai gydomi šiuolaikiška radioterapine įranga. Diagnostikos ir gydymo technologijos yra nuolat tobulinamos, atnaujinamos, diegiamos naujos.

Įstaiga nuolat vysto mokslo tiriamąjį darbą, aktyviai dalyvauja tarptautinių organizacijų veikloje, plečia bendradarbiavimo ryšius su Lietuvos ir kitų šalių partneriais, organizuoja tarptautines mokslines konferencijas, seminarus ir kursus, įgyvendina investicinius projektus.

Sėkmingai vyksta pasiruošimas ligoninės korpusų renovacijai. Šiuo metu jau paruoštas ir pristatytas pastatų modernizavimo investicinis projektas. Procesas tęsiasi: tikimasi, kad šių metų pabaigoje arba kitų pradžioje bus pradėti renovacijos darbai.

Ligoninės 45-metų gimtadienio minėjimas nukeliamas į vasarą, kuomet, viliamasi, šalyje pagerės epidemiologinė situacija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Niko

Niko portretas
See safe my life 2 time and super doctoren and workers. It are Universiteit Hospital so there are studenten to luren.! A have my life to thank for 2 time long cancer. So how happy a m.! A life 10 years longer till now. and the Hospital are 10 time moderne to. how happy you can be life in Klaipeda with tis professional Hospital. my thanks are big.

Tomas

Tomas portretas
Klaiki ligoninė, į kurią reik eit su savo vaistais ir med.priemonėm. Pasibaisėtina. Personalas bijantis net kvėpuot. Vengiu jos. Su jūrininkų ligonine diena ir naktis.

Siaip

Siaip portretas
Janusonio karalystei 45! Shudiniausia Klaipedos ligonine deja...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių