Klaipėdos valdžioje nyksta turtuoliai

Klaipėdą valdančių politikų gretose liko vos du milijonieriai. Turtu, kuris vertinamas septynženkle suma, gali pasigirti tik miesto tarybos nariai Benediktas Petrauskas ir Audrius Vaišvila.

Klaipėdą valdančių politikų gretose liko vos du milijonieriai. Turtu, kuris vertinamas septynženkle suma, gali pasigirti tik miesto tarybos nariai Benediktas Petrauskas ir Audrius Vaišvila. Dar dviejų politikų deklaracijose milijonas litų viršijamas, jei priskaičiuojamas ir žmonų turtas. Pernai milijonierių Klaipėdos valdžioje buvo dvigubai daugiau.

Pabūgo nedorėlių

Kasmet spalio 1-ąją "Valstybės žiniose" paskelbiamos valstybės tarnautojų ir politikų turto deklaracijos. Taip siekiama informuoti visuomenę, kiek praturtėjo į valdžią patekę žmonės.

Klaipėdoje tokių šuolių neužfiksuota. Priešingai, miestą valdantys politikai per metus nuskurdo.

Pavyzdžiui, pernai tarp Klaipėdos savivaldybės miesto tarybos narių buvo aštuoni politikai, kurių šeimų turtas vertintas daugiau nei milijonu litų. Šiemet jų liko vos keturi.

Turtingiausias Klaipėdos politikas, remiantis paskelbtų turto deklaracijų duomenimis, yra B.Petrauskas.

Jis nurodė nekilnojamojo, privalomo registruoti turto ir piniginių lėšų turintis už maždaug 2,2 mln. litų. Jo žmonos Ritos turtas įvertintas apie 1 mln. litų.
"Didžiausią dalį deklaruotos sumos sudaro mūsų namo Skautų gatvėje vertė. Žinoma, turime ir kitų daiktų, viską esu deklaravęs, tačiau vardyti viešai nenoriu, nes žmonės kartais turi ir ne visai gerų ketinimų. Jei kam įdomu, galiu asmeniškai papasakoti", – "Klaipėdai" sakė B.Petrauskas.

Tikisi laimėti loterijoje

B.Petrauskas – vienas retų uostamiesčio politikų, kurio turtas per metus ne sumenko, o išaugo.

"Gal ir tiesa, kad pinigai pinigus traukia. Tačiau esmė ta, kad buvo iš naujo vertintas nekilnojamasis turtas. Kažkas nusprendė, kad krizė baigėsi, todėl esą išaugo mūsų namo vertė, nors šiaip ji turi mažėti, nes pastatas nusidėvi. Realiai jo vertę sužinočiau, jei parduočiau, bet neketinu to daryti", – tvirtino politikas.

Jis juokavo, jog šiais metais pirks loterijos bilietus ir tikėsis sėkmės, kad kitais metais jo turto deklaracija būtų įdomesnė.
"Ženklas, kad loterijose gali pasisekti, man jau buvo duotas, nes momentiniame žaidime laimėjau nedidelę sumą, bet jos deklaruoti nereikės", – linksmai nusiteikęs buvo milijonierius.

"Nusausino" rinkimai

Antrasis milijonierius Klaipėdos miesto taryboje A.Vaišvila deklaravo turįs turto ir piniginių lėšų už 2,3 mln. litų, tačiau yra negrąžinęs beveik 300 tūkst. litų paskolos.

A.Vaišvilos ir jo žmonos turto vertė per metus beveik nepasikeitė. Jam priklauso dvi komercinės patalpos uostamiestyje. Jis taip pat turi du namus – vieną uostamiestyje, o kitą, kurį paveldėjo, Radviliškyje. Politikas turi santaupų, kurias pavyko sukaupti iš komercinių patalpų nuomos. Paskolą jis ėmė ne namo statyboms, o komercinėms patalpoms plėsti.
1,4 mln. litų – tokį turtą turi miesto tarybos narys Rimantas Taraškevičius ir jo žmona Nijolė.

"Kai spausdinsite milijonierių nuotraukas, spausdinkite kartu su žmona, nes vienas pats aš – joks milijonierius", – juokavo R.Taraškevičius.

Per metus jo turtas sumenko maždaug 100 tūkst. litų. Labiausiai aptirpo santaupos.

"Leiskite pagalvoti, ką tokio pirkau, kad išleidau tiek pinigų. Beveik baigiau išsimokėti už automobilį, kurį pirkau išsimokėtinai. Be to, mane "nusausino" ir rinkimai į Seimą, kai varžiausi Danės vienmandatėje apygardoje", – skaičiavo politikas.

Didžiausias jo ir žmonos turtas – Tauralaukyje pasistatytas namas.

"Nors jis ir brangiai vertinamas, tačiau mes tikrai nesame milijonieriai. Tokiais laikau tuos žmones, kurie tiek pinigų turi kišenėje ar kokiame stiklainyje yra užkasę", – savo požiūrį dėstė R.Taraškevičius.

Turi žemės ir du automobilius

Tarp Klaipėdos vadovų turtingiausia yra mero pavaduotojo Vytauto Čepo šeima. Jai priklausančio nekilnojamojo, privalomo registruoti turto ir santaupų vertė – 1 mln. 55 tūkst. litų. Tačiau klaipėdiečiai turi negrąžinę 21 tūkst. litų paskolą.

V.Čepas anksčiau yra vardijęs, kad turi butą Klaipėdos senamiestyje, du automobilius, tris hektarus žemės Klaipėdos rajone, nebaigtą statyti sodybą.

Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko turto deklaracija per metus beveik nepasikeitė. Jis nurodė, jog nekilnojamojo ir privalomo registruoti turto turi už 362,5 tūkst. litų, 22 tūkst. litų santaupų, o pečius slegia 471 tūkst. litų paskola, kurią politikas paėmė namui Melnragėje pirkti, kai tapo meru ir gyventi į uostamiestį persikraustė iš Klaipėdos rajono.
Klaipėdos vicemero Artūro Šulco šeimos turtas – 246 tūkst. litų ir 58 tūkst. litų negrąžinta paskola.

Paskola viršija turtą

Daugelio Klaipėdos mieto tarybos narių turto deklaracijos – neypatingos. Iš jų matyti, kad politikai turi nekilnojamojo turto – butą ar namą, kurį dažniausiai yra įgiję už paskolą.

Bene labiausiai išsiskiria Julijos Pliutienės ir jos sutuoktinio turto deklaracija. Moteris, kuri miesto tarybos nare tapo maždaug prieš metus, deklaravo turinti turto ir santaupų už 506 tūkst. litų, o šeimos pečius slegia 900 tūkst. litų paskola.

Nurodyta, kad ją paėmė J.Pliutienės sutuoktinis, tačiau jis neturi nei nekilnojamojo turto, nei santaupų.

"Kur parašyta, kad mūsų šeimai gresia bankrotas? Valstybėje juk nėra nustatyta ribos, kiek galima skolintis. Jei vyrui skolina, vadinasi, jis sugeba įmokas mokėti. Jis tikrai turi galimybių, yra verslininkas. Manau, kad deklaracijoje tiesiog įsivėlė klaida. Vyras už skolintus pinigus pirko nekilnojamąjį turtą, jis tinkamai įregistruotas, tačiau deklaracijoje tai kažkodėl neatsispindi. Mes tikrai gyvename normaliai, nebankrutuojame", – tikino J.Pliutienė.

Kaip ir prieš metus, neturtingiausiu šios kadencijos miesto tarybos nariu išliko Vytautas Lupeika. Jis deklaravo turįs nekilnojamojo turto ir santaupų už 56 tūkst. litų – 4 tūkst. litų daugiau nei prieš metus.

Klaipėdos miesto tarybos narių turtas*

Vytautas Grubliauskas (su žmona) – 914 tūkst. Lt, negrąžintų paskolų – 471 tūkst. Lt.
Artūras Šulcas (su žmona) – 246 tūkst. Lt, negrąžintų paskolų – 58 tūkst. Lt.
Vytautas Čepas (su žmona) – 1 mln. 55 tūkst. Lt, negrąžintų paskolų – 21 tūkst. Lt.
Audronė Balnionienė – 408 tūkst. litų, negrąžintų paskolų – 217 tūkst. Lt.
Arūnas Barbšys (su žmona) – 260 tūkst. Lt.
Valerijonas Bernotas – 497 tūkst. Lt.
Saulius Budinas (su žmona) – 830 tūkst. Lt.
Rimantas Cibauskas (su žmona) – 1 mln. 305 tūkst. Lt, negrąžintų paskolų – 730 tūkst. Lt.
Nerijus Čapas (su žmona) – 293 tūkst. Lt, negrąžintų paskolų – 130 tūkst. Lt.
Algirdas Grublys (su žmona) – 900 tūkst. Lt, negrąžintų paskolų – 174 tūkst. Lt.
Natalja Istomina (su vyru) – 602 tūkst. Lt, negrąžintų paskolų – 465 tūkst. Lt.
Vytautas Lupeika – 56 tūkst. Lt.
Aleksandr Michailov (su žmona) – 134 tūkst. Lt.
Jonas Milierius – 104 tūkst. Lt.
Lilija Petraitienė – 194 tūkst. Lt, negrąžintų paskolų – 23 tūkst. Lt.
Benediktas Petrauskas (su žmona) – 3 mln. 256 tūkst. Lt.
Vidmantas Plečkaitis (su žmona) – 473 tūkst. Lt, negrąžintų paskolų – 38 tūkst. Lt.
Julija Pliutienė (su vyru) – 506 tūkst. Lt, negrąžintų paskolų – 900 tūkst. Lt.
Artūras Razbadauskas (su žmona) – 917 Lt, negrąžintų paskolų – 276 tūkst. Lt.
Ivanas Romanovas (su žmona) – 340 tūkst. Lt.
Lina Skrupskelienė (su vyru) – 357 tūkst. Lt, negrąžintų paskolų – 210 tūkst. Lt.
Ramunė Staševičiūtė – 699 tūkst. Lt, negrąžintų paskolų – 100 tūkst. Lt.
Jurij Šeršniov (su žmona) – 970 Lt, negrąžintų paskolų – 307 tūkst. Lt.
Ilma Šiaškienė (su vyru) – 245 tūkst. Lt.
Zita Šličytė – 222 tūkst. Lt.
Rimantas Taraškevičius (su žmona) – 1 mln. 401 tūkst. Lt.
Viačeslav Titov – 200 tūkst. Lt, negrąžintų paskolų – 42 tūkst. Lt.
Audrius Vaišvila (su žmona) – 2 mln. 440 tūkst. Lt, negrąžintų paskolų – 289 tūkst. Lt.
Vygantas Vareikis (su žmona) – 363 tūkst. Lt.
Vladimir Vlasov (su žmona) – 582 tūkst. Lt.
Mindaugas Žilys (su žmona) – 689 tūkst. Lt, negrąžintų paskolų – 40 tūkst. Lt.
*turtas skaičiuojamas sudedant privalomą registruoti ir pinigines lėšas bei kam nors paskolintus pinigus
Klaipėdiečių Seimo narių turtas*
Eugenijus Gentvilas (su žmona) – 1 mln. 292 tūkst. Lt.
Eligijus Masiulis (su žmona) – 906 tūkst. Lt, negrąžintų paskolų – 488 tūkst. Lt.
Raimundas Paliukas (su žmona) – 1 mln. 832 tūkst. Lt.
Naglis Puteikis (su žmona) – 563 tūkst. Lt.
Irina Rozova (su vyru) – 233 tūkst. Lt, negrąžintų paskolų – 25 tūkst. Lt.
Irena Šiaulienė – 628 tūkst. Lt, negrąžintų paskolų – 45 tūkst. Lt.
Pranas Žeimys (su žmona) – 92 tūkst. Lt.

*turtas skaičiuojamas sudedant privalomą registruoti ir pinigines lėšas bei kam nors paskolintus pinigus

Komentaras
Leonas Barišauskas
Specialiųjų tyrimų tarnybos Klaipėdos valdybos Korupcijos prevencijos poskyrio viršininkas

Mūsų tarnyba pasisako už bet kokį viešumą. Todėl labai džiaugiamės, kad viešai skelbiami valstybės institucijų ir įmonių darbuotojų atlyginimai. Suprantama, kad džiaugiamės ir skelbiamomis turto deklaracijomis, nes tai lyg ir turėtų užkirsti kelią neteisėtam praturtėjimui. Tačiau manytina, kad Lietuvoje vis dėlto turėtų būti įvestas visuotinis turto deklaravimas. Nesame finansų ekspertai ir negalime teikti savo siūlymų, tačiau manytume, kad visuotinis turto deklaravimas tikrai būtų viena priemonių, kuri padėtų sumažinti neteisėto praturtėjimo atvejų. Dabar galima manyti, pasitaiko atvejų, kai įgytas turtas deklaruojamas tų giminaičių, kurie neprivalo jo deklaruoti, vardu. Kita problema – turto vertinimas. Jei nekilnojamasis turtas dar įvertinamas pagal metodiką, objektyviai, tai kito privalomo deklaruoti turto vertę nustato pats asmuo, kuris tą turtą ir deklaruoja. Todėl kokį nors meno kūrinį jis gali įvertinti 10 litų, nors ekspertai pasakytų, kad jis vertas 10 tūkst. litų. Ir kai to žmogaus sąskaitoje netikėtai atsiranda didelė suma pinigų, jis gali paaiškinti, kad pasisekė brangiai parduoti tą paveikslą, kurio vertė turto deklaracijoje buvo nurodyta maža. Žodžiu, tvarka, kad valstybės tarnautojai ir politikai privalo deklaruoti turtą ir santaupas, o deklaracijos yra skelbiamos viešai, yra sveikintina, tačiau tobulintina, nes dar yra landų.
Meras nurodė, jog nekilnojamojo ir privalomo registruoti turto turi už 362,5 tūkst. litų, 22 tūkst. litų santaupų, o pečius slegia 471 tūkst. litų paskola.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Raidas

Raidas portretas
Uz Pliutiene balsavo tik seima , ji nesurinko balsus ir neturejo praeiti , bet mama viska padare- ir ji ten

runkeliams

runkeliams portretas
Duskit pavidolei.

Nebijokit

Nebijokit portretas
Visų jų vaikai gerai aprūpinti,jiems ir naujos darbo vietos kuriamos. Sunku suprasti,ar veidai,ar šikn....
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių