„Klaipėdos vanduo“ informuoja apie numatomus kainų pokyčius 2022 metais

  • Teksto dydis:

Valstybinei energetikos reguliavimo tarnybai (VERT) suderinus naujus AB „Klaipėdos vanduo“ tarifus, bendrovė ketina dar daugiau investuoti į teikiamų paslaugų kokybę Klaipėdoje ir Klaipėdos rajone. Planuojama, kad naujų kainų pokyčiai įsigalios nuo 2022 m. vasario 1 d.

Dėl pasikeitusios kainų skaičiavimo metodikos 2022 m. gerokai sumažės (vidutiniškai 40 proc.) apskaitos prietaisų priežiūros mokestis (apskaitos veiklos kaina arba, kitaip dar vadinamas, abonentinis mokestis). Apskaitos prietaisų priežiūros kaina butuose šiuo metu yra 1,26 Eur be PMV, o nuo kitų metų ji sieks 0,73 Eur be PMV, individualiuose namuose dabar už abonentinį mokestį yra mokama 1,63 Eur, ši kaina mažės iki 0,98 Eur be PMV.

Skaičiuojama, kad jei vieno būsto gyventojai vidutiniškai per mėnesį suvartoja 3 kubinius metrus vandens, mokestis už šaltą vandenį, įskaitant abonentinį mokestį, beveik nekinta – didėja tik 0,15 Eur.

„Klaipėdos vanduo“ nuotr.

„Kaip matyti iš skaičiavimų gyventojams, kaip juos palies pasikeitusios kainos, akivaizdu, kad mažai per mėnesį vandens vartojantys kainų pokyčių nepajaus arba kaina net mažės, kadangi gerokai atpinga abonentinis mokestis, kuris amortizuoja bazinės kainos kilimą. Tačiau daugiau vandens suvartojantiems kainos kils. Tad tai ženklas visuomenei, kad vandens ištekliai nėra neišsemiami, todėl einant tvarumo keliu, turime juos tausoti“, – sakė Klaipėdos m. savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

Bendras vidutinis paslaugų kainos dydis, įskaitant abonentinio mokesčio mažėjimą ir bazines kainas, šiek tiek auga priklausomai nuo vandens suvartojimo, tačiau išlieka vienos žemiausių Lietuvoje. Skaičiuojama, kad dviejų asmenų klaipėdiečių šeimai bendra vidutinė mėnesio sąskaita už vandens tiekimą ir nuotekų tvarkymą padidėtų 1,22 Eur. Kiek didesnis pokytis bus vartotojams, gyvenantiems individualiuose namuose, jų šeimai vanduo pabrangs vidutiniškai 1,59 Eur. Bendra sąskaita keturių asmenų šeimai už vandens tiekimą ir nuotekų tvarkymą, gyvenantiems bute, vidutiniškai augs apie 2,55 Eur, o gyvenantiems individualiuose namuose – apie 3,28 Eur. Gera žinia Klaipėdos miesto įmonėms, mokančioms už paviršinių nuotekų tvarkymo paslaugą – šios paslaugos kaina mažėja nuo 0,13 Eur/m3 iki 0,12 Eur/m3.

„Klaipėdos vanduo“ nuotr.

„Nors kainos keičiasi nežymiai ir išlieka žemiausios šalyje, tačiau puikiai suprantame vartotojų nuogąstavimus. Kainų pokyčiuose atsispindi investicijos į Klaipėdos miesto ir rajono vandens kokybės gerinimą, nuotekų valymą, kokybiškesnį klientų aptarnavimą bei išaugusios sąnaudos gamyboje – vandens tiekime ir nuotekų valyme. Be

abejo, vandens kainų pokyčiams įtakos turėjo ir augančios elektros išlaidos, kurios nuo 2018 m. iki 2020 m. augo. Esame įdiegę išmaniąsias technologijas, kurios mažina elektros sunaudojimą gamyboje, pavyzdžiui geriamojo vandens tiekimui 2018 m. sunaudojome 6 565 MWh elektros, o 2020 m. elektros sunaudojimas sumažėjo iki 5 489 MWh, lygiagrečiai mažėjo elektros sunaudojimas ir nuotekų tvarkymui, tačiau didėjant elektros kainai per dvejus metus išlaidos vien elektrai išaugo beveik 300 tūkstančių eurų.

Be kita ko, turime laikytis ir atsinaujinusių teisės aktų reikalavimų. Vertėtų atkreipti dėmesį ir į tai, kad paslaugas teikiame itin plačiai teritorijai – tiek Klaipėdos mieste, tiek rajone – be abejo, tai ir didesnis aptarnaujamas plotas, gausesnės investicijos į infrastruktūrą, daugiau nutolusių objektų. Tačiau nepaisant šių faktorių, optimizuojant įmonės sąnaudas, „Klaipėdos vandens“ kainos vis dar išlieka vienos žemiausių Lietuvoje“, – sakė AB „Klaipėdos vanduo“ generalinis direktorius Benitas Jonikas.

Pagal VERT suderintus skaičiavimus, geriamojo vandens tiekimas ir nuotekų tvarkymas Klaipėdos miesto ir rajono butų gyventojams (be PMV mokesčio) kainuos 1,65 Eur/m3, gyvenantiems individualiuose namuose – 1,63 Eur/m3, įmonėms – 1,68 Eur/m3. Vartotojų grupei, atsiskaitančiai daugiabučio namo įvade, vandens tiekimas ir nuotekų tvarkymas kainuos 1,59 Eur/m3, ši kaina galios ir perkantiems vandenį patalpų šildymui ir karštam vandeniui ruošti.

Geriamojo vandens tiekimo, nuotekų tvarkymo, paviršinių nuotekų tvarkymo ir apskaitos veiklos paslaugų kainos paskutinį kartą buvo keičiamos 2020 m. gegužės mėn. Naujos vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo bazinės kainos kyla ir jų pakeitimus daugiausia sudaro: pasikeitimai teisės aktuose, reglamentuojančiuose kainų skaičiavimą, lėmė sąnaudų persiskirstymą tarp paslaugų kainų bei apskaitos prietaisų priežiūros mokesčio sumažėjimą, tai vidutiniškai sudaro 0,075 Eur/m3 visos vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo kainos pokyčio. Investicijų grąža ir infrastruktūros nusidėvėjimas sudaro +0,123 Eur/m3 pokyčio, pasikeitęs taršos mokesčių įstatymas kainas kelia dar +0,03 Eur/m3, dėl dumblo utilizavimo paslaugų kaina kyla +0,017 Eur/m3 , elektros energijos ir kitų sąnaudų padidėjimas prideda po dar +0,014 Eur/m3 , po dvejų metų atnaujintos darbo užmokesčio sąnaudos, kurios sudaro +0,087 eur/m3 bendros kainos pokyčio. Dėl vykdytų investicijų į plėtrą didėja realizacija (arba patiekiamo vandens kiekis) kas kainą mažina -0,079 Eur/m3, o dėl technologinių medžiagų sąnaudų sumažėjimo kaina mažėja -0,007 Eur/m3.

„Siekdami gerinti klaipėdiečių ir Klaipėdos rajono gyventojų gyvenimo kokybę, investavome į geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros rekonstravimą, plėtrą ir paviršinių nuotekų tinklų statybą bei paslaugų teikimo kokybę. 2018–2020 metų investicijos siekė daugiau nei 35 mln. eurų. Vien įgyvendindami iš dalies ES lėšomis finansuojamus projektus, per laikotarpį nuo 2017 m. iki šių metų pabaigos, būsime iš viso naujai pastatę beveik 130 kilometrų bei rekonstravę beveik 39 kilometrus vandens bei nuotekų tinklų, taip pat atnaujinę vandens išgavimo ir paruošimo bei nuotekų valymo infrastruktūrą, sukūrėme tinkamas vandentvarkos sąlygas daugiau nei 20-ies miestelių ir kaimų gyventojams. Stengiamės išgirsti bei pateisinti augančius klientų lūkesčius įgyvendindami savo 2021–2030 m. strategiją, investuosime į kvapų mažinimą, paslaugų skaitmenizavimą ir, žinoma, tiekiamo vandens kokybę,“ – dalinasi B. Jonikas.

Vandens, gamybinių nuotekų ir lietaus nuotekų kainos kinta ir įmonėms.

Mokestis už šaltą vandenį didėja 0,06 Eur, nuotekos 0,19 Eur, lietaus nuotekos mažėja 0,01 Eur. Įmonėms, kaip ir gyventojams mažėja vadinamasis šalto vandens abonentinis mokestis. Šis vidutiniškai mažėja apie 40 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

21 amžius

21 amžius portretas
Idiotai, jie teigia Neniskis, kad reikia mažiau vandens vartoti iki 3 kub šeimai , ar tokius galima laikyti savivaldybėje?

Janis

Janis portretas
apskaitos prietaisų priežiūros mokestis. Kiek turiu namuose prietaisų (2 vandens skaitikliai) nesu matęs nei vieno priežiūros tikrintojo. Tai už ką buvo mokėti pinigai?

Zosė

Zosė portretas
Kažką biški dėl akių papigino, o po to kažkur kitur "dadėjo"...Ne paprasčiau būtų buvę nieko nekaitalioti ir kainas palikti tokias pat, tik susimažinti savo "vidinį" apetitą (2020 jų grynasis pelnas 1 626 000€)? Ar apetitas kyla bevalgant?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių