Košmarai pasienyje tęsiasi

Nervų tampymo karas – taip lietuviai vadina padėtį pasienio punktuose su Rusijos Federacija. Nors automobilių eilių prie sienos su Kaliningrado sritimi ties Nida nė kvapo – tačiau čia lietuvių automobiliai galimybės kirsti sieną iš Rusijos pusės laukia net 8 valandas.

Prie sienos miegama mašinose

"Tai yra politika, ir net patys muitinės postų viršininkai nežino, kiek tai tęsis. Tačiau žinoma, kad iš viršaus yra duotas įsakymas neva nuodugniai tikrinti Lietuvoje registruotus automobilius", – pasakojo kiekvieną dieną į Kaliningradą važinėjantis klaipėdietis Saulius Stulga.

Vyras tikino, jog lietuviai pasienio postuose tapo "nepageidaujami" rugpjūčio 30-ąją.

"Tą dieną lietuvių mašinas užlaikydavo po pusę valandos, o iš posto išleisdavo kas 20 minučių. Pirmąją dieną, kaip ir lietuviams, kliuvo latviams ir estams. Net vokiečiai stovėjo kartu su lietuviais. Tačiau vėliau eilėse teliko tik lietuvių mašinos", – pasakojo klaipėdietis.
Nidos pasienio poste sieną kerta tik lengvieji automobiliai ir autobusai. Sunkiasvoris transportas į Kuršių neriją neturi teisės važiuoti. Tačiau net ir pustuščiame poste sugebama sukurti eiles.

"Mano pažįstami, kurie vakar 18 valandą vakaro buvo Rusijos pusėje, taip ir liko per naktį nekirtę sienos. Jiems teko miegoti muitinės teritorijoje, automobiliuose. Kai aš šį rytą 8 val. važiavau į Rusiją, jie dar buvo pasienio poste. Čia jau politika, kitaip to nepavadinsi. Jei mūsų pusėje pasienio ir muitinės formalumus galima sutvarkyti per 10–15 minučių, anoje pusėje tenka laukti valandų valandas" – pasakojo vyras.

Keičia automobilius

Nuolat į Kaliningradą važinėjantis S.Stulga iš kas rytą besisveikinančių kaimyninės šalies muitininkų išgirdo, kad jie net ir labai norėdami negalėtų palengvinti lietuviams kelionės.
"Nurodyta automobilio laikino įvežimo į šalį dokumentus pildyti kartą per valandą ar pusantros. Pareigūnų vadovybė visada gali patikrinti, kiek lietuvių kirto sieną. Žmonės bijo nuobaudų", – pasakojo vyras.

S.Stulga vakar sėdėjo prie rusiškais numeriais ženklinto automobilio vairo ir pastebėjo, kad ne jis vienas susirado Kaliningrade registruotą mašiną, nes kitaip būtų žlugęs jo verslas.

"Kitaip būtų neįmanoma dirbti. Žmonės skolinasi automobilius net iš latvių, kad tik nevažinėtų lietuviškais numeriais. Mano bičiulis, kuris nuo 6 valandos ryto stovi Rusijos pusėje, apie vidurdienį dar nežinojo, kada galės įvažiuoti į šalį", – baisėjosi vyras.

Kerštas už politiką?

Klaipėdietis pastebi, kad dėl politikos pastarąsias savaites kenčia ne tik lietuviai, bet ir rusų verslininkai.

"Į Rusiją važiuojama tik dviejų dalykų – benzino ir cigarečių. Rybačij esančios degalinės savininkai pripažįsta, kad dabar per parą uždirba tiek, kiek anksčiau uždirbdavo per pusvalandį ar valandą", – tikino S.Stulga.

Vakar Kaliningrade pasklido gandas, kad naujoji sugriežtinta tvarka bus taikoma iki rugsėjo 15 dienos.

"Tačiau realiai niekas nežino. Kiti net kalba, kad taip gali tęstis neribotą laiką. Mano supratimu, tai yra politinis sprendimas. Tokio žingsnio rusai ėmėsi po to, kai Lietuva Jungtinėms

Valstijoms atidavė ginklų prekyba įtariamą Rusijos pilietį Dmitrijų Ustinovą, bei už tai, kad mūsų Prezidentė pareiškė palaikymą amerikiečiams dėl Sirijoje vykstančio konflikto", – savo nuomonę dėstė vyras.

Nepagailėjo net nėščiosios

Kitas klaipėdietis, kuris yra vedęs Rusijos pilietę, prieš keletą dienų pateko į nepavydėtiną padėtį.
8,5 mėnesio nėščia rusė staiga pasienio poste pasijuto blogai. Lietuvoje registruotu automobiliu vykusi šeima mėgino aiškinti rusų muitininkams, kad nėščiajai reikėtų pagalbos, bet teišgirdo atsakymą, kad gali persėsti į automobilį su Rusijos Federacijos numeriais, tada jie galės važiuoti kur nori.

Kaunietis Ovidijus dienraščiui pasakojo, kad jo kelionė į Kaliningradą iš laikinosios sostinės užtruko daugiau nei parą.
"Jausmas yra klaikus, kai tave kaip nusikaltėlį įvaro į angarą ir palieka laukti valandų valandas. Priėjusi muitininkė pareiškė, jog bus patikrinimas. Tiesa, perspėjo, kad apsivilkčiau striukę. Iš to supratau, jog tai ilgai užtruks", – pasakojo vyras.

Lietuviui rusai nurodė iš automobilio iškrauti visus daiktus ir išdėlioti juos ant angare įrengtos lentynėlės.

"Jei neturi automobilyje vandens, niekam neįdomu, kaip tu praleisi kelias valandas be jokių skysčių. O jei pasidarys bloga, čia tik tavo problemos. Mačiau, kaip muitininkai tiesiog "užmušinėjo" laiką. Išgėrę kavos, jie ėjo pavedžioti voljeruose laikomų šunų, šnekučiavosi tarpusavyje. Atrodė, kad net jaučiasi pavargę nuo nieko neveikimo", – pasakojo Ovidijus.

Į pasienio posto teritoriją įvažiavęs 15.30 val., sieną lietuvis kirto tik temstant – apie 21 val.

"Tačiau kitas lietuvis, kuris į Smiltynę tą dieną keltu persikėlė apie 6 val. ryto, apie 15.30 val. net nebuvo įvažiavęs į Rusiją. Jį pamačiau tebestovintį ir laukiantį", – tikino Ovidijus.

Klaipėdietis Audronis Klimavičius apie vidurdienį grįžo taip ir neįvažiavęs į Rusiją.

"Aš nestovėjau eilėje. Nuėjau, pasikalbėjau su vyrais ir apsisukau, kai išgirdau, kad tiek laukti reikia. Pabandytų lietuviai rusus taip palaikyti, būtų mums šakės", – juokėsi vyras.

Rusai šluoja viską

Vakar per pusdienį Nidos pasienio poste Lietuvos pusėje buvo matyti tik rusų automobilių virtinės.

Per valandą į Lietuvą įvažiavo apie 15 Rusijoje registruotų automobilių.

Kalbinti kaimyninės šalies piliečiai tikino, kad gimtinėje jie nematė jokių automobilių eilių.

"Mes žinome, kas čia vyksta. Tai yra politika. Tačiau ką mes galime pakeisti?" – kalbėjo apynauju automobiliu į Klaipėdą važiuojantis Olegas.

Vyras pripažino, kad rusai į Lietuvą vyksta nuolat ir dažnai.

"Pas jus viskas pigiau. Šampanizuoto vyno butelis čia kainuoja 15 litų, o pas mus – apie 20 eurų (69 Lt). Lietuviško populiaraus alaus skardinė Kaliningrade kainuoja 2 eurus (6,91 Lt). Pas jus gero vermuto butelis kainuoja 20 litų, o pas mus – 20–30 eurų (69–103,58 Lt). Net tualetinį popierių žmonės perka pas jus, juk keturi rulonėliai pas mus kainuoja 2 eurus (6,91 Lt), o čia dabar yra akcija – už beveik 20 litų galima nusipirkti 20 rulonėlių pakuotę", – kainas lygino kaliningradietis.

Olegas prisipažino, kad rusai nuolat internete seka lietuviškų prekybos centrų skelbiamas akcijas.

Vieną savaitgalį, kai 30 proc. nuolaidą pasiūlė sodo technikos ir statybinių medžiagų prekybos centras, jau nuo ryto prie sienos su Lietuva nusidriekė automobilių eilė.

Vakar žurnalistų kalbintos Irina, Žana ir Kristina džiūgavo, kad važiuoja į prekybos ir pramogų centrą Klaipėdoje.

"Šiandien – trečiadienis, jokių eilių nėra, todėl ir važiuojame. Mūsų pusėje matėme tik du lietuvių automobilius", – tikino moterys.

Skundžiasi konsulatui

Lietuvos generalinis konsulas Kaliningrade Vaclavas Stankevičius paskutines dvi savaites asmeniškai apskambina keturis pasienio postus su Lietuva.
"Apie tai, kas dedasi pasienio postuose, kas rytą informuoju Užsienio reikalų ministeriją. Situacija yra tokia pat ir nesikeičia nuo rugpjūčio 30 dienos", – pasakojo generalinis konsulas.

V.Stankevičius pabrėžė, kad iki šiol nėra oficialiai pranešta, kodėl lietuvių lengvieji automobiliai Rusijos pareigūnų postuose yra užlaikomi kone po 16 valandų.

Viešojoje erdvėje minima, kad Rusijos muitininkai neva pradėjo analizuoti prekių srautų judėjimą, o tai reikalauja nuodugnesnio tikrinimo.

"Mums nieko kito nebeliko, tik informuoti mūsų piliečius apie padėtį pasienyje ir patarti nevykti į kaimyninę šalį. Šis Užsienio reikalų ministerijos išplatintas pranešimas antradienį sukėlė ažiotažą tarp Kaliningrado spaudos atstovų. Žurnalistai tiesiog užatakavo mane klausimais, kodėl nepatariama važiuoti lietuviams į Kaliningradą", – apie nuotaikas srityje pasakojo V.Stankevičius.

Generalinio konsulo teigimu, dėl šios tvarkos jau nukentėjo verslą kaimyninėje šalyje vystantys lietuvių verslininkai.

"Kenčia net ir kultūriniai mainai. Šį rytą į Kaliningradą turėjo vykti delegacija iš Palangos į čia vykstantį festivalį. Kiek žinau, palangiškiai atidėjo savo kelionę", – pasakojo konsulas.

V.Stankevičius prisiminė, kad pirmą kartą per jo darbo praktiką pasienio postuose yra susidariusi tokia padėtis. O dirbtinėse eilėse gaišinami lietuviai ėmė skųstis konsulatui.

"Mano žiniomis, Rybačij lietuviams tenka laukti 8 valandas. Dar sudėtingiau yra tuose postuose, kur sieną kerta krovininis transportas. Čia eilėje praleidžiama po 16 valandų. Tiesa, dabar važiuoja žymiai mažiau lietuvių", – pasakojo konsulas.

Pačiam V.Stankevičiui paskutinį kartą sieną teko kirsti prieš savaitę.

"Įsitikinau, kad rusų pasieniečiai dirba, kaip ir anksčiau, labai greitai, o muitininkai lietuvius laiko labai ilgai. Tačiau mums belieka tikėtis, kad situacija pagerės", – vylėsi V.Stankevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

VLADIMIR

VLADIMIR portretas
SU KAIMYNAIS REIKIA GYVENTI DRAUGIŠKAI ,O DERGTI NE LABAI GRAŽU , O ŠLYKŠČIA POLITIKA ŠIOS DIENOS TĄ IRODO...

Klaipėdietis

Klaipėdietis portretas
Šūda mala ne Rusija ir Rusai, o jūsų rinkti politikai ir pati ponia prezidente. Paprasta matematika, nebūtina laižyti padus ar užpakali Rusijai, bet neverta pyktis su arti esančiu galingu kaimynu, dėl kažkur už atlanto vandenyno esančios galingos ir draugiškos Amerikos. Tos dvi šalis galėtu ir be mūsų tarpusavyje aiškintis, bet jau kad kišate nosi, tai ir gaunate iš šūdinos tapkes. Ir už reikalą. Ir ne Putinizmas čia kaltas, o kretinizmas Dalios ir šūtvės.

Joa

Joa portretas
Ko tiketis is tu azijatu... Protu rusijos nesuprasi, o dar Prusu zemese... Baisu.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

  • Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras pasikeitė neatpažįstamai
    Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras pasikeitė neatpažįstamai

    Šiandien išaušo klaipėdiečių ilgai laukta diena – duris lankytojams po rekonstrukcijos atvers Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras. Penkerius metus be savo namų dirbę teatralai kvies ne tik mėgautis pastatymais, bet ir įve...

    24
  • Klaipėdoje baigti Baltijos prospekto sankryžos rekonstrukcijos darbai
    Klaipėdoje baigti Baltijos prospekto sankryžos rekonstrukcijos darbai

    Klaipėdoje pabaigti Baltijos prospekto, Šilutės plento ir Vilniaus plento žiedinės sankryžos rekonstrukcijos darbai, pranešė miesto savivaldybė. ...

    4
  • Žada vėjus ir darganą
    Žada vėjus ir darganą

    Sinoptikai nieko gero artimiausioms dienoms nežada – bus šalta, vėjuota, o kai kuriomis dienomis galime sulaukti ir šlapdribos. Malonesnių orų galima tikėtis tik ateinančios savaitės pabaigoje. ...

    3
  • „Orlen Lietuva“ atlygino 146 tūkst. eurų į jūrą išsiliejusios naftos sukeltą žalą
    „Orlen Lietuva“ atlygino 146 tūkst. eurų į jūrą išsiliejusios naftos sukeltą žalą

    Naftos importo ir perdirbimo bendrovė „Orlen Lietuva“ teigia atlyginusi aplinkosaugininkų nustatytą 146,4 tūkst. eurų žalą, kai vasario pradžioje Baltijos jūroje ties Būtingės naftos terminalu išsiliejo beveik 2 tonų naftos. ...

    7
  • Dėl asfalto sodų bendrijoje – intrigos
    Dėl asfalto sodų bendrijoje – intrigos

    Už kelių kilometrų nuo uostamiesčio esanti sodų bendrija „Tolupis“ turėjo įveikti sudėtingą iššūkį dėl asfalto tiesimo. Sodininkus ne tik teko įkalbinėti prisidėti prie projekto. Atsirado ir sunkiai suvokiamų reakcij...

    6
  • Dėl Vingio perėjos – diskusijos
    Dėl Vingio perėjos – diskusijos

    Dėl Vingio pasažo požeminės perėjos vis dar nepriimti sprendimai. Tokią padėtį veikiausiai lėmė darbų atlikimo kaina, kuri gerokai didesnė, nei tikėtasi. Tad klausimą, palikti požeminę perėją ar įrengti antžeminę, ketinama pakartotinai kel...

    9
  • Lietuvos jūrų muziejaus turo Aukštaitijoje startas – Utena
    Lietuvos jūrų muziejaus turo Aukštaitijoje startas – Utena

    Lietuvos jūrų muziejus 45-ąjį sezoną pradeda įspūdingu projektu „Su jūra mes didesni“, kuris iki rudens jūrinės Lietuvos idėjas skleis labiausiai nuo Baltijos nutolusiame regione – Aukštaitijoje. ...

  • Lauko džiovyklos prie daugiabučių namų – aktualios?
    Lauko džiovyklos prie daugiabučių namų – aktualios?

    Lauko džiovyklos prie daugiabučių namų uostamiesčio gyventojams – vis dar aktualios. Tačiau daugelyje kiemų jos pamažu naikinamos, kadangi prioritetas teikiamas mašinų vietų, vaikų žaidimų aikštelių, suoliukų, žaliųjų plot...

    24
  • Klaipėdiečius siutina kriokiantys automobiliai
    Klaipėdiečius siutina kriokiantys automobiliai

    Uostamiesčio gyventojams įgriso naktimis triukšmingais automobiliais važinėjantys ir ramybės neduodantys jaunuoliai. Pareigūnai tikina, kad triukšmą keliančios modifikuotos automobilių išmetimo sistemos ne visais atvejais neatitin...

    26
  • Klaipėdos kapinėse įjungtas vandens tiekimas
    Klaipėdos kapinėse įjungtas vandens tiekimas

    Artimųjų amžinojo poilsio vietas lankantys klaipėdiečiai jau gali naudotis vandens čiaupais. Prižiūrėtojai įjungė vandens tiekimą Lėbartų ir Joniškės kapinėse. ...

    5
Daugiau straipsnių