Kova dėl atrakcionų kelsis į teismą

Paveldosaugininkų kova su olandų verslininku, kad šis išardytų saugomoje teritorijoje Palangoje nelegaliai pastatytą gigantišką apžvalgos ratą tikriausiai persikels į teismą.

"Klaipėda" rašė, jog Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio specialistai nustatė, jog atrakcionus pramogautojams Palangoje nuomojanti olandų verslininkui priklausanti bendrovė "Leander LTU" J.Basanavičiaus gatvėje be leidimų pastatė apžvalgos ratą. Jis iškilo saugomoje teritorijoje, kurioje yra ir kultūros paveldo vertybe pripažinta vila "Jūrapilis", geriau žinoma kaip "Komoda". Įstatymai draudžia kultūros paveldo vertybėmis pripažintų objektų teritorijoje statyti statinius, kurie savo dydžiu užgožia paveldą.

Be to, nustatyta, kad apžvalgos ratas yra ypatingas statinys, todėl norint jį iškelti reikėjo gauti statybos leidimą, kurį turėjo suderinti ir paveldosaugininkai.

Visus šiuos nustatytus pažeidimus penktadienį vykusiame pasitarime paveldo saugotojai įvardijo ir apžvalgos ratą pastačiusiam užsieniečiui verslininkui. Šis žadėjo, jog iki pirmadienio svarstys, ar sutiks statinį išardyti. Tačiau iki vakar pavakarių paveldosaugininkai jokių žinių nesulaukė.

Todėl, anot KPD Klaipėdos teritorinio padalinio vyriausiojo valstybinio inspektoriaus Vitalijaus Juškos, verslininkui bus surašytas reikalavimas pašalinti nustatytą pažeidimą – išmontuoti apžvalgos ratą.

"Suteiksime protingą terminą, kad tas atrakcionas būtų pašalintas per vieną ar dvi savaites, nors jis, matyt, buvo surinktas per kelias dienas", – sakė V.Juška.

Jei reikalavimas nebus įvykdytas, paveldosaugininkai kreipsis į teismą, kad olandui už tai būtų skirta nuobauda. Teismas tuomet taip pat turėtų galimybę įpareigoti pašalinti atrakcioną.

Neatmetama galimybė, kad reikalavimą teismui gali apskųsti ir pats verslininkas.

Paklaustas, ar bus reikalaujama pašalinti ir kitus kultūros paveldo vertybės teritorijoje esančius atrakcionus, V.Juška atsakė neigiamai, mat įstatyme numatyta, jog iš tokios teritorijos reikia pašalinti tik statinius, o ne įrenginius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių