Kruizinis sezonas Klaipėdoje susitraukė

Iki kruizinių laivų sezono Klaipėdoje likus mažiau nei mėnesiui, į uostamiestį ketinusių atvykti laivų sąrašas susitraukė beveik per pusę, nei buvo skelbta metų pradžioje, o paties sezono laikas sutrumpėjo mėnesiu. Klaipėdos turizmo informacijos centro vadovė Romena Savickienė mano, kad tai lėmė ne tik karas, bet ir ekonominės bei kitos priežastys.

Sąraše liko tik 44

Šių metų pradžioje, remiantis port.lt duomenimis, į Klaipėdą atplaukti buvo užsiregistravę 75 keleiviniai laineriai.

Tikėtasi šiemet sulaukti daugiau svečių ir iš Vokietijos.

Vis dėlto jau tada prognozuota, kad galutinis laivų sąrašas gali keistis.

Ir likus mažiau nei mėnesiui (pirmasis laivas „Hamburg“ su Bahamų vėliava Klaipėdoje turėtų švartuotis balandžio 21-ąją), panašu, kad kruizinių laivų šiemet pas mus atplauks mažiausiai per pastarąjį dešimtmetį, išskyrus tik pandeminius 2020 m., kai visų laivų vizitai buvo atšaukti, ir 2021-uosius, kai Klaipėdoje sulaukta vos dviejų keleivinių lainerių.

Negalime atmesti ir karo įtakos, be to, ekonominiai ir finansiniai dalykai ne paskutinėje vietoje.

Iš 75 kruizinių laivų, dar metų pradžioje planavusių atplaukti šiemet į Klaipėdą, liko vos 44, o pats sezonas vietoj pusės metų sutrumpėjo iki penkių mėnesių ir truks iki rugsėjo 17 d.

„Kodėl taip nutiko? Šiemet gana daug laivų buvo rezervavę daugiau atvykimų skirtingomis datomis. Kai suderino savo tikruosius grafikus, paaiškėjo, kad atvykimų bus mažiau. Kai kurie laivai buvo rezervavę po 10 atvykimų, galiausiai liko keturi. Negalime atmesti ir karo įtakos, be to, ekonominiai ir finansiniai dalykai ne paskutinėje vietoje. Jei, pavyzdžiui, kelionė pabrango 40 ar daugiau procentų, žmonės gerai pasvarsto, ką rinktis“, – teigė R. Savickienė.

Romena Savickienė. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Erzino ir gatvių remontai

Šiuo metu pateikiamas į Klaipėdą atvyksiančių laivų sąrašas irgi dar negalutinis.

„Dar tiksliname jį su laivų agentais ir su kruizinių linijų kompanijomis. Ruošiamės į kruizinės laivybos parodą Jungtinėse Valstijose kitą savaitę. Gal ir toje parodoje kai kas paaiškės. Ar planuojančių atvykti į Klaipėdą laivų apsisprendimui čia apsilankyti turėjo įtakos remontai mūsų senamiestyje? Taip, turėjo. Ir dabar turizmo agentūros gauna paklausimų, ar pas mus galiausiai baigėsi remontai mieste. Labai tikiuosi, kad šiam sezonui senamiestis jau bus atnaujintas, bus pabaigtos tvarkyti ir Teatro, ir kitos gatvės“, – vylėsi R. Savickienė.

Vienas dažniausiai šį sezoną Klaipėdoje matomų kruizinių laivų bus 100 m ilgio „Clio“, kuris pas mus planuoja atplaukti net šešis kartus.

Vokiečiai dar neapsisprendė

Pernai į Klaipėdą taip pat planavo atplaukti per 70 laivų, bet atvyko dešimčia mažiau. Viskas – dėl karo Ukrainoje.

Prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą ir baiminantis grėsmių Baltijos šalyse, Vokietijos piliečiams jų šalies Užsienio reikalų ministerija tuomet rekomendavo nevykti į Lietuvą, Latviją ir Estiją.

Tada Vokietijos laivybos kompanijos atšaukė savo lainerių vizitus ir į Lietuvos uostą.

„Kol kas vokiečiai dar susilaiko nuo vizitų pas mus. Jie ir pernai atšaukė savo laivų vizitus, bet tikiuosi susitikti su jų kompanijų atstovais parodoje, tikiuosi, kad kažkas daugiau paaiškės“, – teigė R. Savickienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Turistai gales juoktis iš butoforinio bokšto???

Nieko gero iš to turizmo

Nieko gero iš to turizmo portretas
Paskui turizmą eina narkomanija, vaikų seksualinis išnaudojimas, girtuoklystės. Puiku, kad nėra turistų. Valio.

Turistas

Turistas portretas
Bent kazkiek apsitvarkykite ta terminala, islipe keleiviai atgal lipa pamate pirma vaizda...
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių