Kūrėja, lipdanti miesto sielą (Metų klaipėdietės rinkimai)

Į Metų klaipėdietės konkurso finalą patekusi įvairių nacionalinių apdovanojimų laureatė choreografė Agnija Šeiko – viena ryškiausių kūrėjų mieste. Šokio pedagogė ir Šeiko šokio teatro vadovė visa savo kūryba ir ypač spektakliais-ekskursijomis klaipėdiečių širdyse augina didžiavimąsi savo miestu.

Apie darbą

Darbas man yra labai daug, beveik viskas. Ir net nežinau, ar tai galiu vadinti darbu, tai yra gyvenimas, kuris nedalomas, nenustojantis procesas. Vienas didžiausių pasiekimų, kad per tuos metus buvo įkurtas profesionalus šokio teatras, vienintelis toks Lietuvoje. Rizikavome, kūrėme jį iš projektinių lėšų. Dabar turime įdarbintus 8 profesionalius šokėjus, vienus geriausių. Dirba ir keli užsieniečiai. Turime suformuotą repertuarą, kurį rodome Klaipėdoje, Lietuvoje ir visame pasaulyje. Ilgainiui atsirado šiuolaikinio šokio ir garso spektakliai-ekskursijos "Keliaujančios bažnyčios. Klaipėda / Mėmelis". Tiesiog tam buvo labai stiprus vidinis poreikis. Tie spektakliai skirti specialiai Klaipėdai. Norėčiau, kad žmonės galėtų pasakyti, kad jiems yra gera čia gyventi. Man asmeniškai tai svarbu. Galbūt mes savo spektakliais ir neprotestuojame prieš taršą, tačiau juose slypi įvairių žinučių. Šiuos spektaklius kuriu tam, kad ši vieta būtų branginama, kad žmonės nenorėtų iš čia išvažiuoti arba išvažiavę norėtų grįžti. Gal ir banaliai pasakysiu, bet norėčiau žmonėse užauginti pasididžiavimo Klaipėda jausmą, kad tai nėra tik kažkoks miestelis prie jūros. Mane yra apėmęs azartas prisidėti bent prie nedidelio pokyčio mieste. Gal mano siekiai idealistiniai, bet aš darau tai, tuo tikiu.

Apie šeimą

Dėl darbo, kuris atima labai daug, žinoma, nukenčia šeima. Tačiau mano vyras ir vaikai su tuo susitaikė. Nors, pripažinsiu, jutau spaudimą iš šalies, kad tarsi per mažai skiriu dėmesio savo artimiesiems, o daugiau – kūrybai. Aišku, mano dukra ir sūnus yra patys brangiausi. Jie augantys žmonės, nuostabios asmenybės, savarankiški ir protingi. Aš tikrai labai laiminga juos turėdama, ir mūsų bendra būtis man yra labai svarbi. Bet tikrai viso to nenoriu mistifikuoti, o ir jie patys prieš interviu man teigė, kad daugiau kalbėčiau apie savo darbą.

Apie pomėgius

Mano veikla glaudžiai susijusi su laisvalaikiu. Aš tikrai labai laiminga, kad darbo reikalais tenka daug keliauti. Gauname galimybę susitikti su naujais žmonėmis, kažką naujo pamatyti. Tiesa, dabar atradau naują būdą, kaip atsipalaiduoti ir išvalyti protą nuo nereikalingų minčių, tai –  slidinėjimas.

Apie Klaipėdą

Manau, kai kurie žmonės yra užstrigę kažkuriame etape. Jie gyvena tarsi įsuktame rate, kaip tos voverės, su tomis problemomis, kurios buvo prieš keliolika metų, ir vis kalba apie tą patį. Jie nemato, kad kažkokie žingsniai jau yra padaryti. Klaipėda nėra didmiestis, nėra Niujorkas ar Paryžius, kur verda naktinis gyvenimas. Klaipėda nedidelis miestas. Pripažįstu, kad čia trūksta gyvumo, trūksta žmonių, tos kritinės masės, kad vyksta įvairių "povandeninių" dalykų, tai yra tiesa. Tačiau daug permainų žmonės nemato ar nenori matyti. O mano jaunieji kolegos, atvykę čia dirbti, tikina, jog Klaipėda yra puikus miestas kūrybiniam darbui, nes čia nereikia eikvoti energijos automobilių spūstyse ar dideliems atstumams įveikti. Visi jie  gyvena netoli centro, savo darbo vietos, pėsčiomis ateina į darbą. Tai gal ir buitiniai dalykai, bet jie sudaro palankią terpę kūrybai. Didelis Klaipėdos privalumas yra tas, kad čia tikrai daug idėjų galima įgyvendinti, tik reikia dirbti. Tiesa, tam būtinas užsispyrimas, bet esu tikra, kad galimybių saviraiškai čia tikrai yra. Mes patys sau turime susikurti galimybes. Suprantu, kad tai priklauso nuo žmonių charakterio. Mieste yra nemažai problemų, bet tikrai negalima teigti, kad Klaipėda nesikeičia. Pavyzdžiui, su mumis dirbti atvažiuoja labai daug choreografų iš užsienio, tai jie visi įsimylėję Klaipėdą. Aišku, jie čia nuolat negyvena, galbūt nemato tamsiosios miesto pusės. Bet jie tvirtina, kad šalia tos gamtos, kuri čia nuostabi, jie gali koncentruotis ir daug gražių dalykų nuveikti.

Gyvenimo kredo

Svarbiausia mano gyvenimo siekiamybė – laisvė. Laisvė kurti, laisvė kalbėti apie tai, kas yra labai svarbu. Ne mažiau svarbu būti laisvam ir pačiam nuo savęs, nuo savo ego. Tai labai vertinu ir kituose žmonėse, ir savyje.

Apie Metų klaipėdietę

Kiekvienas konkursas savyje turi tam tikrų pavojų, o ypač, kai viena moteris išskiriama iš kitų. Visos mes tiesiog darome savo darbus, tai, ką sugebame geriausiai. Tačiau labai malonu, kai tavo darbus žmonės pastebi ir įvertina.



NAUJAUSI KOMENTARAI

klaipėdietis

klaipėdietis portretas
Agnija, jematote i tik šviesiąsias puses, kodėl vienuose projektuose esate Agnija Šeiko, kituose Sarulienė. Gal galit paaiškinti? Iš anksto dėkoju.

Anonimas

Anonimas portretas
Tai čia Agnija Šeiko ar Agnija Sarulienė?

Jis

Jis portretas
Linkiu Agnijai viso ko geriausio ir žinoma laimėjimų, maloni ir miela moteris.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių