Pereiti į pagrindinį turinį

Kvietė žavadienis

2015-05-15 15:14

Penktadienį klaipėdiečiai geru oru mėgavosi gamtoje, Klaipėdos universiteto botanikos sode. Tradiciškai gegužės viduryje švenčiamas augalų žavadienis šiemet pritraukė gausų būrį lankytojų.

Šventė ir jaunavedžiai

Šiais metais augalų žavadienis išsiskyrė ekskursijų ir seminarų gausa. Vyko ne tik praktiniai užsiėmimai, bet ir sportinės estafetės, populiariųjų šokių pamokos.

Apsilankyti šventėje nepraleido progos ir įsimylėjėliai. Žavadieniu bei saulėta diena pasinaudoję vestuvininkai savo šventę įamžino sodo augmenijos fone.

Klaipėdos universiteto botanikos sodo direktorė Rūta Žadeikienė komentavo, kad kiekvienąkart šventė – vis kitokia.

„Tarp trečius metus rengiamos šventės dalyvių šįkart dominuoja ne tik moksleiviai ar studentai, bet ir suaugusieji. Pasikvietėme daugiau svečių nei pernai. Vyksta menininkų parodos, Lietuvos paukštininkų sąjungos atstovai pristatė įvairių veislių vištas, kurios, pasirodo, savo išvaizda, dydžiu, spalvomis labai skiriasi. Taip pat prisistatė ir balandininkai. Vyksta sportinės šventės, o nuvargę gali pasistiprinti mūsų pačių pagaminta grikių koše. Plačiau besidomintys augalais turi progą apsilankyti knygų pristatymuose“, – sakė R.Žadeikienė.

Gausu reliktų

Nuo ryto prasidėjusių nemokamų renginių metu gyventojai buvo supažindinti su botanikos sodo augalais, kurių čia – didelė įvairovė. Taip pat apie dirvožemio paslaptis dalyviams pasakojo Klaipėdos valstybinės kolegijos atstovai.

Botanikos sodo direktorė pasakojo, kad čia gausu dar iš senų senovės atkeliavusios augmenijos, kuri, pasak pašnekovės, prisitaikė ir išliko iki šių dienų.

„Reliktiniai augalai, tokie kaip dervamedis, ginkmedis, tulpmedis, ypatingos, iš senovės atkeliavusios medžių rūšys. Jos labai retos ir senos, tačiau pas mus vis dar galima rasti. Pavyzdžiui ginkmedis – pats seniausias pasaulyje medis ir dar iki šiol neišnykęs. Taip pat asiūklis. Nors dalis jų išnyko, deformavosi, tačiau išliko", – nurodė R.Žadeikienė.

Pristatė vaistinius augalus

Šeštąją knygą "Gimtis žieduose" išleidusi žolininkė Danutė Kunčienė šįkart pristatė 32 vaistinius augalus, savo žieduose turinčius sveikatinančių savybių. Taip pat nedidelėje autorės knygelėje pateikti pačios D.Kunčienės sukurti vegetariniai valgiai iš žiedų bei puoštų.

Žolininkė, Žolinčiaus akademijos prezidentė sakė, esą gamtos teikiamos gerybės – vienintelis vaistas nuo visų ligų.
Čia vyko ir praktiniai mokomieji užsiėmimai įvairia tematika. Reklamos dizainerė Milda Ašmonienė vedė praktinį užsiėmimą „Gamtinių medžiagų kompozicijos dovanų kūrimui“.

Šventės metu veikė Vakarų regiono menininkų parodos. Savo darbus pristatė dailininkai Juozas Vosylius ir Vytautas Kusas bei Dekoratyvinių ir veislinių paukščių augintojų draugija.
Žavadienyje lankytojus linksmino senjorų liaudiškos muzikos kapelos „Vira“ ir „Ryto pašvaistė“.

Minint Mildos – meilės, laisvės ir piršlybų deivės dieną, kuri laikoma ir Šeimos diena, Klaipėdos Tauralaukio progimnazija surengė šeimų maratoną. Moksleiviai, kartu su tėveliais startavo nuo savo mokyklos. Per pusvalandį bėgikai atsidūrė botanikos sode.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų