Pereiti į pagrindinį turinį

Laikyti egzaminą – už mokestį

2016-03-18 04:00
Vytauto Liaudanskio nuotr.

Eilės laikyti egzaminą "Regitroje" tokios ilgos, kad gudragalviai net pradėjo iš to pelnytis. Susimokėjus 15 eurų galima akimirksniu "užlįsti į priekį".

Vietoje mėnesio – dvi dienos

Apie teikiamą paslaugą klaipėdiečiai skelbiasi internete. Jie siūlo paspartinti procesą norintiems greičiau laikyti teorijos ar vairavimo egzaminą valstybės įmonėje "Regitra".

"Jeigu kam reikia ilgai laukti eilėje egzamino, galiu padėti. 100 proc. išmėginta", – socialiniame tinkle rašo vienas uostamiesčio vairavimo instruktorius.

Jis skuba patikinti, kad tai nėra vietos eilėje pardavimas, kai asmuo staiga išsiregistruoja ar pakeičia egzamino datą, tik jos suradimas. Esą paslauga – legali, tačiau, kaip tai daro, neatskleidžiama.

Pakamantinėjus telefonu tampa aišku, kad apsukruoliai už galimybę greičiau laikyti egzaminą ima 15 eurų vienkartinį mokestį. Anot jų, tai visai įkandama suma netekusiesiems kantrybės.

"Laukti vieną, dvi savaites dar būtų gerai. Šiaip jau mažiausiai mėnesį žmonės priversti laukti. Pamėginkite užsiregistruoti, pamatysite, kokios ten eilės. Žodžiu, pažįstu tokį žmogelį, pas kurį nusiunčiau jau ne vieną savo mokinį. Jis ir užsiima šiuo reikalu, ieško ir labai greitai suranda vietą eilėje. Plius minus reikės luktelėti dvi, tris dienas", – paaiškino pašnekovas.

Ne stebuklas, o apgavystė

Dar kartą paklausus, kaip pavyksta užlįsti be eilės, vairavimo instruktorius per daug neatviravo.

"Na, kiekvienas turi savo sistemą. Tiksliai negaliu pasakyti. Nors tas vyras yra iš Vilniaus, tačiau tai neturi įtakos – jis gali surasti vietą visoje Lietuvoje. Be reikalo juk nerekomenduočiau ir savo vardo nesigadinčiau", – pareiškė klaipėdietis.

Akivaizdu, kad tokia veikla nėra legali. Tačiau patys paslaugos siūlytojai kalba kitaip.

"Viskas čia skaidru, sudaroma sutartis, dirbama pagal individualios veiklos pažymą, reikia tik žinoti jūsų duomenis – vardą, pavardę, asmens kodą. Mes ne stebukladariai, tiesiog imamės šio reikalo. Aš tik pasiūlau, nes su "Regitra" yra labai didelė bėda", – dėstė vyras.

Pasiteiravus, ką apie tai mano, valstybės įmonės "Regitra" Klaipėdos filialo viršininkas Vainius Butinas neslėpė žinantis apie tokį pelnymąsi.

"Pas mus tokių atvejų dar nepasitaikė, dabar viskas lyg ir gerai. Tačiau žmonėms rizikuoti neverta, nes tai akivaizdi apgavystė. Pinigus paima, o paskui dingsta. Žinoma, kad tai nėra legalu ir savo klientus perspėjame, kad neužkibtų ant kabliuko", – aiškino V.Butinas.

Jei įrodys, aiškinsis

Vairuotojo pažymėjimą siekiančius gauti gyventojus eilės "Regitroje", švelniai tariant, siutina. Dėl jų skundžiamasi daug metų, tačiau jos netrumpėja.

"Sausį neišlaikiau CE kategorijos egzamino. Antram kartui buvo sudaromos atskiros eilės tik vasario viduryje. Tai galiausiai pavyko užsiregistruoti gegužę. Dabar apie tris mėnesius turėčiau laukti perlaikymo. Iki to laiko galima pamiršti, ką išmokai, ir kad iš viso mokeisi. Kaip neieškosi kokios nors galimybės pagreitinti šį procesą? Taip ir padariau, o kaip kitaip?" – retoriškai klausė Vaidas.

Anot jo, vieša paslaptis, kad tas vietas pardavinėja patys "Regitros" darbuotojai.

Tokias kalbas V.Butinas paneigė: "Nežinau tokių atvejų, bet jeigu kas nors įrodys, pateiks faktus, būtinai aiškinsimės. Matote, prie sistemos prieiti gali tik vyresnysis specialistas. Visi kiti – tikrai ne", – įtikinėjo pašnekovas.

Egzaminuojančios įmonės atstovai perspėjo, jog norėdami greičiau išlaikyti vairavimo egzaminus gyventojai neskubėtų susigundyti interneto skelbimais, siūlančiais galimybę nusipirkti vietą ar kitaip aplenkti laukiančiuosius.

"Pirmą kartą registruojantis egzaminui reikia laukti neilgai, tik antrąkart jau užtrunka. Todėl žmonės ir ieško, kaip sutrumpinti tą laiką. Bet siūlome nesirinkti aplinkinių kelių", – komentavo "Regitros" Klaipėdos filialo viršininkas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų