Lietuvių milijonai – į Kinijos verteivų kišenę

Lietuviai pigesnių prekių žvalgosi ne tik kaimynėje Lenkijoje, bet ir tolimose šalyse. Daugiau nei pusė visų registruotų siuntų į šalį atkeliauja iš Kinijos. Vis dėlto katės maiše pirkimas pasiteisina ne visada. Vieni džiaugiasi įsigiję kokybiškų daiktų už kelis kartus mažesnę kainą, o kiti išpakavę siuntinius karčiai nusivilia.

"Gucci" bateliai už 14 eurų

Pasidairius po pasaulinę prekybos internete nišą, akys išties raibsta nuo milžiniškos pasiūlos.

Pavyzdžiui, tautiečių itin pamėgtoje vienoje Kinijos internetinėje parduotuvėje klientams suteikiama galimybė pasirinkti iš daugiau nei 23 mln. prekių asortimento.

Kinų internetinių parduotuvių tinklai sėkmingai funkcionuoja visame pasaulyje, ne išimtis ir Lietuva.

Socialiniame tinkle "Facebook" klaipėdiečiai ir žmonės iš kitų miestų kuria slaptas grupes.

Jose dalijasi nuorodomis, kaip kinų internetinėse parduotuvėse užsisakyti žinomų dizainerių sukurtų drabužių, avalynės, rankinių klastočių, įvairių prekių už žemesnę kainą nei parduotuvėse ar prekybos centruose.

Pernai buvo sunaikintos 193 poros batelių "Nike", "Adidas", "Gucci" ir NB klastotės.

Pavyzdžiui, itin kruopščiai pagamintas "Gucci" batelių analogas čia kainuoja vos 14 eurų, o "Louis Vuitton" rankinė – tik 26 eurus.

Klastotę išduoda tik kelis ar net keliasdešimt kartų žemesnė kaina, tačiau prekės išoriškai ne itin skiriasi nuo originalių.

Lietuviai Kinijos rinkoje masiškai žvalgosi pigesnių buities reikmenų, drabužių, avalynės, vaikiškų rūbų, žaislų.

Išskirtinių aksesuarų ir daiktų mėgėjai gali rasti ir tokių prekių, kaip dirbtinis šuns kailis, tamsoje šviečiančios pirštinės, kirmėlėmis padabinti papuošalai, lūpų putlinimo priemonės, žandikaulio treniruokliai, erotinių prekių.

Siuntinių kasmet – vis daugiau

Per pastaruosius trejus metus pastebimai išaugo siuntų iš Kinijos importas į Lietuvą ir Klaipėdą.

Bendrovės "Lietuvos paštas" duomenimis, 2017-aisiais registruotos siuntos iš Kinijos sudarė 50,4 proc. visų registruotų siuntų į Lietuvą.

Pernai šis skaičius išaugo 10,1 proc., o šiemet registruotos siuntos iš Kinijos sudarė jau 65,1 proc. visų registruotų siuntų, kurios pasiekė  Lietuvą.

Į Klaipėdos regioną atkeliavo kiek daugiau nei ketvirtadalis visų šių siuntų.

Vaizdas: Kinijos internetinėse parduotuvėse pirkėjai masinami keistomis ir neregėtomis prekėmis. ("AliExpress" nuotr.)

Kainų skirtumas glumina

Socialiniame tinkle "Facebook" lietuviai dalijasi pastebėjimais, jog identiškų prekių kaina Lietuvoje ir Kinijoje skiriasi bent kelis kartus.

Klaipėdietė Rita V. pasakojo jau ketverius metus Lietuvoje perkanti tik maistą, baldus ir smulkius buities reikmenis.

Visas kitas prekes ji siunčiasi iš Kinijos.

"Lietuvoje kainos auga taip sparčiai, jog greitai pragyventi taps neįmanoma. Prieš keletą metų draugė mane įkalbėjo pirkti internetu iš užsienio parduotuvių. Nuo tada ten perkame viską – batus, drabužius, užuolaidas, virtuvės įrankius, aksesuarus, patalynę, žaislus vaikams. Visai neseniai mačiau, kad moteris turgavietėje prekiavo tokiais pat marškinėliais, kokius vyrui pirkau internetu iš Kinijos. Ir ką jūs galvojate? Aš už marškinėlius mokėjau 4 eurus, o pardavėja turguje iš manęs paprašė 15-os. Lietuvoje kainos pranoko sveiko proto ribas", – patirtimi dalijosi klaipėdietė.

Šiuo metu vaikiškų rūbų kainos Lietuvoje tėvus verčia griebtis už galvų, tad Kinijoje lietuviai taip pat žvalgosi prekių savo atžaloms.

Klaipėdietė Rasa O. augina du sūnus.

Moteris atviravo, kad daugiausia išlaidų kasmet patiria vaikus ruošdama į mokyklą ir darželį.

Jeigu ne pigesnės prekės iš Kinijos, moteris vargiai išsiverstų.

"Kasmet rugsėjo 1-ajai pradedame ruoštis jau vasarą. Vaikams beveik viską perku internetu iš užsienio. Užsakau prieš kelis mėnesius, kadangi prekių tenka laukti ne vieną savaitę. Pavyzdžiui, jeigu vaikiški marškiniai Lietuvoje kainuoja apie 20 eurų, kinų internetinėje parduotuvėje galiu juos nusipirkti beveik perpus pigiau. Suskaičiavau, jog pirkdama iš užsienio sutaupau apie 40 proc. pinigų, skirtų vaikų aprangai įsigyti. Dėl kokybės problemų nekilo. Viskas buvo puikiai pasiūta. Visada renkuosi rūbus tik iš medvilnės", – kalbėjo moteris.

Pinigus vis dėlto grąžina?

Klaipėdietis Rokas internetu perka dažnai.

Pastarąjį kartą iš Kinijoje įkurtos internetinės parduotuvės jis įsigijo išmanųjį telefoną "Xiaomi".

Pirkdamas brangų įrenginį vaikinas rizikavo, kadangi prekėms neteikiama garantija, o aptikus gedimą sumokėtus pinigus pardavėjai ne visada sutinka grąžinti.

Rokas pasakojo, kad internetinėje parduotuvėje, kurioje jis pirko, produkciją parduoda tūstančiai pardavėjų.

Jeigu įsigyta prekė yra nekokybiška, pirkėjas turi teisę kreiptis į administratorius ir šie išsprendžia ginčą.

Neretai ginčą laimi pirkėjai, tad jiems grąžinama bent jau dalis sumokėtų pinigų arba atsiunčiama nauja prekė be defektų.

Sulaukęs išmaniojo telefono vaikinas sakėsi nenusivylęs.

"Jau kurį laiką ieškojau išmaniojo telefono už prieinamą kainą. Prieš tai naudojausi viename Klaipėdos salonų pirktu išmaniuoju. Telefonas nuolat strigo, kamera veikė prastai, nuotraukos buvo nekokybiškos. Nusprendžiau atsisiųsti telefoną iš Kinijos, kadangi kaina buvo nedidelė. Už išmanųjį sumokėjau 121 eurą – tris kartus mažiau nei už pirktą Lietuvoje. Siuntimas nieko nekainavo. Kiek domėjausi, perkant brangesnę prekę reikia sumokėti mokesčius, tačiau susitariau su pardavėju, kad pildant siuntos dokumentus pažymėtų mažesnę sumą. Telefonu naudojuosi jau pusmetį, problemų kol kas dar nekilo", – atviravo Rokas.

Kelnės – kreivomis siūlėmis

Tiesa, kai kurie klaipėdiečiai pasakojo, kad  prekių iš Kinijos kokybė kartais neatitinka lūkesčių.

Klaipėdietė Enrika prisiminė kuriozinę situaciją.

Kinijos internetinėje platformoje "AliExpress" moteris nusipirko kelnes.

Skaitytojo nuotr.

Kadangi pardavėjas bendravo noriai, padėjo išsirinkti reikiamą dydį, o ir drabužio kaina atrodė nedidelė, mergina ilgai nedvejojo.

Neskaičiusi kitų klientų atsiliepimų apie prekę, ji surizikavo ir pervedė pinigus.

Po beveik keturių savaičių sulaukusi ir išpakavusi siuntą ji buvo šokiruota.

"Kiek pamenu, kelnės kainavo 14,44 euro. Pardavėjas prekės aprašyme pateikė dydžių lentelę, medžiagos sudėtį. Tačiau išpakavusi siuntinį pamačiau, kad kelnės nė iš tolo neprimena tų, kurias regėjau nuotraukose. Jų siūlės buvo kreivos, o dydis gerokai mažesnis, nei buvo žadėta. Ir atrodė apgailėtinai", – prisiminė klaipėdietė.

Mergina nedelsdama kreipėsi į pardavėją, o šiam nesutikus grąžinti pinigų, – į parduotuvės "AliExpress" atstovybę.

Jau po kelių dienų ginčas buvo išspręstas merginos naudai. Į jos sąskaitą grįžo pinigai.

Kelnių atgal į Kiniją siųsti taip pat nereikėjo.

Akibrokštas: iš Kinijos internetu pirktos kelnės buvo ne tik brokuotos, bet ir keliais dydžiais mažesnės, nei siūlė interneto parduotuvė. (Skaitytojo nuotr.)

Vengia mokesčių

Siunčiantis prekes iš Kinijos, JAV, kitų trečiųjų šalių žmones neretai kausto nežinia dėl papildomų mokesčių, kuriuos tenka sumokėti perkant brangesnes prekes.

Pagal galiojančią tvarką, perkant prekių iš Kinijos ir kitų trečiųjų šalių, kurių bendra vertė siekia mažiau nei 22 eurus, neįskaitant transporto išlaidų, papildomi mokesčiai netaikomi.

Vis dėlto įsigyjant prekes, kurių vertė, neįskaitant transporto išlaidų, viršija 22 eurus, tačiau neviršija 150 eurų, tenka sumokėti 21 proc. importo PVM mokesčio nuo pirkinių vertės ir transporto išlaidų.

Taip pat taikomas ir pašto mokestis už muitinės atstovavimą.

Pavyzdžiui, perkant telefoną, kuris kainuoja 140 eurų, pirkėjui tektų sumokėti dar papildomai 29,4 euro PVM bei pašto mokestį.

Jeigu prekių vertė, be transporto išlaidų, viršija 150 eurų, mokėti reikės pašto, importo PVM ir muito mokestį.

Mokesčius pirkėjas sumoka atsiimdamas prekes pašte.

Be muitų ir PVM, prekės, kurių sudėtyje yra etilo alkoholio, pavyzdžiui: gėrimai, kosmetika, valikliai ir tabako gaminiai, apmokestintos ir akcizo mokesčiu.

Siekdami išvengti papildomų PVM ir muito mokesčių, pardavėjai ir pirkėjai kartais griebiasi įvairiausių gudrybių.

Pavyzdžiui, neretai, prieš siųsdami prekes, pardavėjai ant siuntos dokumentų pažymi mažesnę prekių vertę.

Taip per 100 eurų kainavę daiktai įkainojami 20 ir mažiau.

Dėl tokio sukčiavimo kasmet ES šalys praranda milijardus eurų.

Klastotes sunaikina

Klaipėdos teritorinės muitinės duomenimis, nuo 2018 m. sausio 1 d. iki 2019 m. gegužės 31 d. Klaipėdos teritorinėje muitinėje įvairių prekių siuntoms iš Kinijos buvo įforminta 20 138 importo muitinės deklaracijos.

Dėl nesumokėtų mokesčių ir kitų prekių importo pažeidimų pernai Panemunės ir Nidos kelio postuose sulaikyta 86 300 prekių iš Kinijos ir kitų trečiųjų šalių.

Šiemet iki gegužės jau buvo konfiskuota 84 760 įvairių daiktų.

Pasak Muitinės kontrolės organizavimo skyriaus viršininkės Rasos Bluškės, dažniausiai sulaikomi ir konfiskuojami neteisėtai gabenti tabako gaminiai, maisto papildai, vaistai, žinomų prekės ženklų klastotės.

Prekės, pagamintos pažeidžiant intelektinės nuosavybės teises, yra sunaikinamos muitinei prižiūrint.

"Pernai buvo sunaikinta 193 poros batelių "Nike", "Adidas", "Gucci" ir NB, šiais metais sunaikinta 420 porų vaikiškos avalynės Omeia Crocs" bei 9 552 vienetai kvepalų "Hugo Boss" klastočių. Kitos konfiskuotos prekės, jei jos pripažįstamos realizuotinomis, pavyzdžiui, bižuterija, rūbai, transporto priemonės, parduodamos organizuojamų aukcionų metu. Itin daug dalyvių sulaukia rudenį tarptautinėje verslo ir pasiekimų parodoje Šiauliuose Lietuvos muitinės organizuojamas konfiskuotų prekių aukcionas. Aukcione įvairios prekės yra graibstyte išgraibstomos", – teigė R.Bluškė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aa

Aa portretas
Geriau į sąžiningų verteivų kišenes nei į vagių

lola

lola portretas
Gal vertėtų žodį "verslinykas" pakeisti į "verteivą"? Pvz., "Lietuvos verteivų asociacija", arba "MG Baltic verteivas aptarnaujantys politikai ir teisininkai". Tiksliau apibūdintų situaciją

-

- portretas
Tie patys tėlefonu deklai ar stikliukai čia mažiausiai nuo 10 eu, ten po 1-3 eu, ir pasirinkimas kur kas didesnis. Negu čia viena bučiau nusipirkusi, jau turiu 7 dėklus ir visų kokybe gera, nesiskundžiu.
VISI KOMENTARAI 34

Galerijos

Daugiau straipsnių