Lietuvos grybautojus stebina radiniai

Šiais metais grybautojai, galima sakyti, taip ir nebuvo baigę grybavimo sezono. Net žiemą gamtos entuziastai sugebėdavo miške rasti valgomų grybų. Tačiau ši gegužė itin nustebino – miške jau dygsta lepšės, raudonviršiai ir kazlėkai.

Paprastai pavasarį renkami bobausiai ir briedžiukai. Šiais metais juos gana anksti pakeitė avižėlėmis vadinami pavasariniai baltikai.

"Juos renka tik pietvakarių Lietuvos ir šiaurinės šalies dalies gyventojai. Šie grybai auga ten, kur nėra spygliuočių miškų. Vasariniai grybai – lepšės ar vienas kitas raudonviršis – jau gali pasirodyti ten, kur gausiai lijo. O kritulių gavo pietvakarinė dalis. Voveraitės taip pat būna ankstyvos, nors jos daugiau yra vasaros grybai. Vasariniams baravykams taip pat dar ankstoka", – pastebėjo Gamtos tyrimų centro Mikologijos laboratorijos vadovė Jurga Motiejūnaitė.

Tai, kad anksti pasirodė vasarinių grybų, dar nereiškia, jog bus geri grybų metai.

"Norint nuspėti, koks bus ruduo, reikia pradėti orus stebėti rugpjūtį. Bet jei rugpjūtis bus drėgnas, o rugsėjis – kaip parakas, visos prognozės gali būti niekinės", – sakė specialistė.

O štai vienos Klaipėdos gyventojos radinys jos šiltnamyje itin sudomino mikologus.

Įspūdingos formos grybą daržininkė aptiko augantį po agurkais. Moteris perpjovė grybą, apžiūrėjo kepurėlės apačią. Dėl grybo fotografijos socialiniame tinkle užvirė diskusijos.

"Šis grybas man labai įdomus. Jei pasitvirtins mano įtarimas, šalyje tai gali būti antroji šio grybo radavietė. Šimtu procentų negaliu būti tikra, nes vaisiakūniai labai maži. Tiksliau nustatyti galima būtų tik tada, kai vaisiakūnis subręs", – kalbėjo J.Motiejūnaitė, apžiūrėjusi grybo fotografijas.

Specialistė spėja, kad grybas šiltnamyje pasisėjo su atvežtiniu substratu.

"Pirmoji radavietė fiksuota pas žmogų sodyboje po serbento krūmu. Manyčiau, kad tai raukšlėtažiedė gleiviabudė. Dažnai kepurėlė būna tamsios, vyno spalvos arba tamsiai ruda. Šie grybai auginami užsienyje kaip ir pievagrybiai, tačiau klaipėdietei nepatarčiau jų pulti valgyti. Pirma vertėtų įsitikinti, kad tai tas grybas, apie kurį galvoju. Jei spėjimas pasitvirtintų, šiuos grybus galima vadinti vienais skaniausių ir vertingiausių, auginamų ūkiuose. Tačiau tik nereikia viską pulti valgyti", – aiškino J.Motiejūnaitė.

Grybas atpažįstamas pagal žvaigždiškai raukšlėtą žiedą.

"Tokius žiedus turi ir pievagrybiai. Tik šio grybo žiedas prašmatnesnis, o kepurėlės lakšteliai būna pilki", – paaiškino J.Motiejūnaitė.

Šis grybas interneto portaluose kitaip dar vadinamas sodo milžinu arba karališkąja stropharija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

R o m a s

R o m a s portretas
G E R A S

Paskaitai-lyg tik eik ir rink.

Paskaitai-lyg tik eik ir rink. portretas
Nuvažiuoji-uodus pašeri ir grįžti...

Janė

Janė portretas
O aš gegužės mėnesį,dar prieš pasningant,darže užtikau visą plantaciją briedžiukų.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių