Lietuvos jūrų muziejus: kiekvienas vaikas turi išbandyti jūrą

  • Teksto dydis:

Lietuvos jūrų muziejus išsikėlė ambicingą tikslą: priartinti kiekvieną Lietuvos gyventoją prie jūros ir minties, kad Lietuva – ne valstybė prie jūros, o jūrinė valstybė. Panašus tikslo buvo siekta ir prieš 100 metų, Lietuvai atgavus Klaipėdos kraštą ir priėjimą prie jūros. 1934 metais buvo surengta pirmoji Jūros diena, jos metu siekta parodyti žmonėms jūros reikšmę visai valstybei.

Tada Lietuvos vyriausybė suformulavo šūkį „Į jūrą visa Lietuva!“. O šiais metais Lietuvos jūrų muziejus pradeda penkiametę programą „Į jūrą visa Lietuva“, kuria net tik siekiama didinti Lietuvos moksleivių jūrinį švietimą ir ekokultūrinį raštingumą, bet ir suteikti galimybę patiems išbandyti jūrą – išplaukti Klaipėdos universiteto mokomuoju burlaiviu „Brabander“. Kasmet ši iniciatyva bus įgyvendinama su moksleiviais iš skirtingų Lietuvos regionų. Taip susipažįstant su jūra bus netradiciškai paminima Pasaulinio vandenyno diena – birželio 8-oji.

Lietuvos jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė sako, kad pirmuosius programos metus – 2023-uosius  – muziejus skirs Klaipėdos regionui.

Ekologinio raštingumo konkurse jau atrinktos šešios gimnazijos, kurių moksleiviai dalyvavo protmūšyje. „Brabanderiu“ šiemet plauks ir kitose muziejaus veiklose dalyvaus 120 konkurso nugalėtojų iš Kretingos Jurgio Pabrėžos universitetinės, Skuodo Pranciškaus Žadeikio, Skuodo rajono Mosėdžio, Šilutės Vydūno, Klaipėdos Baltijos bei Vytauto Didžiojo gimnazijų.

Mokomasis burlaivis „Brabander“ plukdys moksleivius po Klaipėdos jūrų uosto akvatoriją.

Projekto dalyvius lydės Klaipėdos universiteto profesorius, tolimojo plaukiojimo kapitonas, mokslinių straipsnių, monografijų, vadovėlių ir mokymo knygų apie laivybą, laivų valdymą ir konstravimą autorius – Vytautas Paulauskas. Profesorius V. Paulauskas supažindins gimnazistus su Baltijos jūros būkle, laivybos ir uostų ypatybėmis ir pagrindiniais jūros ekosistemos iššūkiais.

Programą kuruojanti muziejaus Edukacinių veiklų koordinatorė Rima Aleknavičė sako, kad labai norėjosi jūros patyrimą sieti su edukacija ir kūrybinėmis veiklomis. Todėl moksleiviai dalyvaus ir ekokultūrinėje „Knygų šalies“ programoje, kuri vyks naujajame Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centre. Šią programą moderuos nacionaliniais ir tarptautiniais apdovanojimais įvertinta, viena ryškiausių knygos kultūros puoselėtojų Lietuvoje, dailininkė – Sigutė Chlebinskaitė kartu su unikalių interaktyvių knygų kūrėja Claire Faÿ. Pasitelkiant universalią meno kalbą ir didelio populiarumo sulaukusią inovatyvią C. Faÿ užduočių knygą „La Mer“ („Jūra“) dalyviai bus kviečiami diskutuoti apie žmogaus ir gamtos sintezę bei metaforų kalba ir spalvų magija bandys pagydyti jūros gyventoją bei sukurs asmeninį virtualų pasakojimą apie jūrų pasaulį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių