Likimo valiai paliktiems vaikams – šansas

Vaikų globos namams "Rytas" perduotuose dar dviejuose butuose kurdinasi šešiolika šios įstaigos auklėtinių. Ir tai esą tik pradžia – Klaipėdos savivaldybė žada įsigyti dar keturis būstus, kuriuose gyvens likimo nuskriausti vaikai.

Iš įstaigos – į namus

Vyriausybės siekis išnaikinti visoje šalyje esančius vaikų namus uostamiestyje po truputį virsta kūnu.

Klaipėdos savivaldybė šiam tikslui pernai įsigijo du erdvius butus, vienas jų yra Šiaulių, antrasis – Vingio gatvėse.

Abu būstai – apie 150 kv. m ploto, suremontuoti ir pritaikyti šešiolikai vaikų ir jų auklėtojams.

Valdininkų teigimu, sąlygos augti bute kur kas geresnės nei įstaigoje, nes vaikai pratinasi gyventi mažesniame, į šeimą panašiame būryje, juos supa tikrų namų aplinka. Grįžę iš mokyklos vaikai gali leisti laiką savo kambariuose.

Kiekviename butų gyvena po aštuonis vaikučius. Taip pat kartu su jais būna ir tvarką prižiūri globos namų personalas.

"Įspūdis labai malonus ir šiltas matant pagal naujausią technikos žodį įrengtus, tvarkingus ir skoningus butus. Dabar nekyla abejonių, kad iš pradžių keistokai atrodęs arba ne visiems suprantamas noras nuo vienos institucijos pereiti prie labiau personifikuotos globos iš tiesų yra teisinga kryptis", – įsitikinęs Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Vienoje šeimoje pasikeisdami dirba maždaug šeši darbuotojai, kurie padeda visais gyvenimiškais, buities klausimais. Miesto centre įsikūrė kiek jaunesni, o Vingio gatvės būste – vyresni vaikai.

"Meilės reikia visiems"

Miesto mero manymu, šis valstybės pasirinktas kelias, siekiant integruoti vaikus į visuomenę, gerokai trumpesnis.

"Butai, tiek Šaulių, tiek Vingio gatvėse yra labai patogiose vietose, arti parduotuvės, ranka pasiekiamas viešasis transportas, žaidimo aikštelės, parkai. Sudarytos geros sąlygos vaikučiams augti šeimose", – sakė pašnekovas.

Globos namų auklėtiniams persikeliant į butus, baimintasi šalia gyvenančių žmonių reakcijos. Vieša paslaptis, kad daugumai žmonių šie vaikai asocijuojasi su nusikalstama veikla, blogu elgesiu.

"Norėčiau padrąsinti žmones, kurie galbūt iš pradžių žvelgė su tam tikru įtarimu ar padidintu atsargumu. Galiu patikinti, kad jie gavo lygiaverčius, labai atsakingus, drausmingus kaimynus, kurie prižiūri aplinką ir yra pasiruošę dalyvauti talkose. Jų atėjimas kai kuriems galbūt net padės suprasti, kad meilės reikia visiems. Padarytos didelės investicijos, bet neabejoju, jos turės pirmiausia socialinę naudą – vaikai išaugs dorais, laisvais, atsakingais ir gyvenimui pasiruošusiais piliečiais", – kalbėjo V.Grubliauskas.

Pasak mero, vien tik būsto Šaulių gatvėje kaina – apie 140–150 tūkst. eurų.

"Nepamirškime, kad tai yra didelių kvadratūrų butai, kuriems taikoma daug reikalavimų ne tik dėl elementaraus ploto, bet ir sanitarinių mazgų skaičiaus. Tiek įsigyjant būstus, tiek įrenginėjant juos valstybės lėšomis visi šie klausimai turi būti sprendžiami labai jautriai", – aiškino pašnekovas.

Reikalingi ir remontai, kuriems, priklausomai nuo buto būklės, buvo skiriama apie 20–30 tūkst. eurų.

Planas – septyni butai

Klaipėdoje ir toliau bus siekiama vaikų namų auklėtinius artinti prie bendruomenių ir juos įkurdinti specialiai tam miesto nupirktuose būstuose. Pirmasis atsirado Ryšininkų gatvėje.

Šiuo metu beglobių vaikų šeimos jau gyvena trijuose miesto perduotuose butuose.

Artimiausiu metu uostamiesčio savivaldybė ketina įsigyti dar keturis butus, po du šiemet ir kitąmet. Juose bus apgyvendinti tų pačių vaikų namų "Rytas" auklėtiniai.

"Tam numatytos lėšos ir pradedamos pirkimo procedūros. Per šiuos ir ateinančius metus turėsime septynis įrengtus būstus, kurie išspręs bent jau vienų globos namų klausimą. Tada atlaisvintą pastatą bus galima skirti kitoms reikmėms", – teigė V.Grubliauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

.

. portretas
Laukas keisti mera

ievai lopaitei

ievai lopaitei portretas
Likimo valiai paliktiems vaikams- galimybė.O šansas yra fortifikacinis irenginys skirtas pasislepti nuo artilerijos apšaudymo.

Džordžas

Džordžas portretas
Įdomu ar atligins savivaldybė kaimynams sumažėjusias jų būtų vertes. Čia aš kalbu apie Šiaulių g. 7, nes gali būti sunku įtikinti potecialius pirkėjus, kad čia viskas normaliai.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių