Netinkamai parinkti produktai vaišių stalui gali sugadinti šventinę nuotaiką. Dėl prastos kokybės žuvų, mėsos ar riešutų gresia apsinuodijimai, alergijos ir infekcinės ligos.
Riebžuvė sukelia alergiją
Klaipėdos miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Jūratė Mačiulienė patarė klaipėdiečiams perkant žuvis atkreipti dėmesį į jų kvapą.
Jei produktas skleidžia pašalinį – amoniako kvapą, jis vartoti netinkamas. Tiek šaldytų, tiek sūdytų žuvų raumenys turi būti standūs, elastingi. Svarbi ir žuvų spalva. Jei jų kraštai pageltę, vadinasi – jos pasenusios. Šaldytas žuvis patariama atšildyti pamažu. Geriausia jas atlaidinti šaldytuve.
J.Mačiulienė pabrėžė, jog svarbiausia atkreipti dėmesį į riebžuvių vartojimą. Jas rekomenduojama vartoti gerai išvirtas ar apkeptas. Valgyti jų galima nedidelį kiekį.
Šios žuvys neigiamai veikia virškinimą, gali sukelti alergiją. Tai turi būti nurodyta ant pakuotės. Tarnyba yra gavusi nusiskundimų dėl šių negalavimų.
Riešutus reikia nuplikyti
Nepatariama turguje pirkti konservuotų produktų. Pasak J.Mačiulienės, prekiauti jais griežtai draudžiama. Namie marinuotus grybus patariama valgyti išvirtus ar keptus.
Renkantis riešutus ar džiovintus vaisius svarbu atkreipti dėmesį, kad jie nebūtų dėmėti, pajuodę. Nereikėtų jų valgyti, jei jaučiamas kartumas. Prieš vartojant, riešutus rekomenduojama nuplikyti.
Specialistai patarė perkant atidžiai pažiūrėti į ženklinimo etiketes, kuriose nurodomas produkto pavadinimas, sudedamosios dalys, vartojimo terminas, laikymo sąlygos.
Svarbu užtikrinti švarą
J.Mačiulienė atkreipė dėmesį, kad, gaminant patiekalus šventiniam stalui, būtina užtikrinti švarą. Žali produktai turi būti atskirti nuo pagamintų.
Neįvertinusiems maisto produktų laikymo ar gaminimo sąlygų gresia apsinuodijimai, skrandžio skausmai, žarnyno infekcinės ligos.
"Žmonės, nusipirkę nekokybišką maisto produktą, pirmiausia turėtų kreiptis į pardavėją. Jis atsakingas už kokybę. Jei kyla ginčų, tuomet gali kreiptis į mūsų tarnybą. Būtų gerai, kad pirkėjas išsaugotų čekį ir ženklinimo etiketes", – patarė J.Mačiulienė.
Pranešti apie sugedusius maisto produktus galima ir nemokamu visą parą veikiančiu telefonu 8 800 40 403. J.Mačiulienė taip pat pabrėžė, jog svarbiausia švenčių metu nepersivalgyti ir nemaišyti daug skirtingų produktų.
Citata:
Naujausi komentarai