Pereiti į pagrindinį turinį

Maistas skardinėse - tiksinti bomba (papildyta)

2010-02-26 13:01
Poveikis: mažytis konservų kąsnis lėmė netikėtą ir labai nemalonią organizmo reakciją.
Poveikis: mažytis konservų kąsnis lėmė netikėtą ir labai nemalonią organizmo reakciją. / Nerijaus Jankausko nuotr.

Nori ilgai gyventi – geriau nevalgyk. Tuo savo kailiu įsitikino klaipėdietė, paragavusi tik ką parduotuvėje nusipirktų konservų.

Išsigando, kad uždus

Akimirksniu ištinęs veidas, tinstantis kaklas ir baimė uždusti – tokią netikėtą reakciją išprovokavo mažytis kąsnis žuvų konservų.

Už 2,49 lito prekybos centre įsigyti konservai "Skumbrė pomidorų padaže" niekuo nesiskyrė nuo iki tol pirktų.

Moteriai iš karto nepatiko skumbrių kvapas, sklidęs iš atidarytos dėžutės, bet produkto galiojimo laikas turėjo baigtis tik kitais metais.

Ant šakutės galo pakabintas gabalėlis akimirksniu sukėlė visiškai netikėtą reakciją.

Moteris pajuto, kad pradėjo tinti burnos vidus. Nuo vidinės burnos ertmės prasidėjęs tinimas akimirksniu plito tolyn, į burnos gilumą.

Pripuolusi prie veidrodžio moteris buvo priblokšta išvysto vaizdo.

Nė karto gyvenime iki tol nepatyrusi alerginės reakcijos klaipėdietė išsigando galinti greitai uždusti. Tinimą sustabdė tik namuose turėta "Tavegyl" tabletė.

Latvijoje gamintų konservų taip ir neįveikęs vyras vėliau taip pat skundėsi nemaloniais pojūčiais skrandyje.

Apsinuodijo histaminu

Klaipėdos miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja ir maisto produktų inspektorė Jūratė Mačiulienė pagal apibūdintą moters reakciją spėjo, kad konservai galėjo išprovokuoti apsinuodijimą histaminu.

Histaminas yra biologiškai veikli medžiaga, dalyvaujanti alerginėse ir kitose reakcijose.

"Histamino dažniausiai atsiranda tamsioje žuvyje: tune, skumbrėje. Jis pasigamina dėl tam tikrų technologinių pažeidimų, kai sugautos žuvys ilgai neapdorojamos", – paaiškino inspektorė.

Ši medžiaga nesuyra ir aukštoje temperatūroje.

Tikrintojų klaipėdiečių pirkta konservų dėžutė nesudomino. Pagal serijos numerį inspektoriai prekybos centre patikrino latviškus konservus.

Po tyrimo paaiškėjo, kad skumbrės konservuose iš tiesų aptikta histamino. Tačiau jis neviršijo leistinos normos.

Gali kamuoti 8 valandas

J.Mačiulienė spėjo, kad klaipėdietė tiesiog buvo jautri histaminui, išprovokavusiam būtent tokią reakciją.

"Tai ne alergijos, o apsinuodijimo požymiai. Taip, situacija – pavojinga", – perspėjo inspektorė.

Apsinuodijimas histaminu žmogui sukelia kūno odos paraudimą, pykinimą, vėmimą, viduriavimą, stiprų galvos skausmą, smarkų širdies plakimą, spazmus pilve, galvos sukimąsi.

Dažniausiai ši reakcija pajuntama praėjus 10–20 minučių ir gali užtrukti iki aštuonių valandų.

Pasak J.Mačiulienės, pajutus tokius požymius reikėtų kreiptis į gydytoją, kad šis skirtų specialius antihistamininius vaistus.

Prieš kelerius metus tarnyba taip pat buvo sulaukusi pirkėjo skundo dėl žuvies išprovokuotos panašios organizmo reakcijos.

Ką daryti, kad žuvis netikėtai neišprovokuotų tokios reakcijos? Maisto inspektorė tiesiog pasiūlė vengti tuno ir skumbrės.

Užkliūva ne pirmą kartą

J.Mačiulienė patvirtino, kad sulaukta ir daugiau skundų dėl latviškų žuvų. Kartą vietoj etiketėje siūlytos lydekos pirkėjas aptiko kitą žuvį.

Klaipėdos apskrities valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba praėjusių metų pabaigoje sulaukė vartotojo skundo dėl skumbrių aliejuje konservų. Pirkėjui kilo įtarimų dėl žuvų rūšies ir svorio.

Nustatyta, kad 240 g dėžutėje pritrūko beveik 56 gramų skumbrių. Etiketėje nurodyta žuvis atitiko konservų turinį.

Beveik prieš trejus metus Lietuvoje buvo kilęs skandalas dėl nekokybiškų latviškų šprotų. Turintys kancerogeninį poveikį benzo(a)pireno teršalai juose leistiną normą viršijo daugiau kaip septynis kartus.

Gal pirkėjas turėtų atsargiau vertinti latvių gamintojų produkciją?

"Visa produkcija yra saugi, bet kokybė pasirenkama", – nuo tiesaus atsakymo išsisuko J.Mačiulienė.

Apskritai uždraustų valgyti

Atsargesniems reikėtų būti ne tik perkant žuvų gaminius.

Būsimoms mamoms kursus vedanti akušerė Rita Juciuvienė nelinksmai juokauja – būtų jos valia, uždraustų nėščiosioms valgyti.

Pradėjusi studijuoti kainų etiketes ji pati ne kartą iš parduotuvės išėjo tuščiu krepšiu.

"Maisto produktai atrodo geri, kol nežiūri į etiketes. Tada ranka pati prekę padeda atgal į lentyną. Siaubą kelia visur esantys "E vitaminai", – apie beveik visuose produktuose aptinkamus "E" raide pažymėtus maisto priedus šmaikštavo medikė.

Pasak R.Juciuvienės, būsima mama itin turi kontroliuoti, ką deda į burną. Manoma, kad kai kurie maisto priedai būsimiems vaikams išprovokuoja alergijas, hiperaktyvumą.

Akušerė savo darbo praktikoje susidūrė ne su vienu atveju, kai būsimos mamos apsinuodija vaisiais ar iš pažiūros kitais "nekaltais" maisto produktais.

Žaliesiems – skurdus pasirinkimas

Didesniuose prekybos centruose yra vadinamosios žaliosios lentynos, skirtos ekologiškos produkcijos bei sveikos mitybos šalininkams.

"Bet ten nėra didelio pasirinkimo. Tik kruopos, traškučiai ir kava", – apgailestavo medikė.

Nors nuolat akcentuojama vaisių ir daržovių nauda, kartais galima suabejoti ir jų poveikiu. R.Juciuvienė prekybos centre kartą norėjo nusipirkti greipfrutų. Iš pažiūros gražūs, blizgantys vaisiai lipo prie rankų.

"Nors teigiama, kad parduotuvėse parduodama patikrinta ir saugi produkcija, tačiau jų kokybę sunku patikrinti", – maisto kontrolierių teiginiais abejoja medikė.

Papildyta

Jolanta Sivickienė, alergologė-klinikos imunologė

Maisto produktai, kurie gali sukelti alergiją, skirstomi pagal amžiaus grupes. Jautriausi šiuo atžvilgiu yra vaikai. Tad jiems duodamą maistą reikėtų vertinti itin atsargiai. Alergiją gali iššaukti visi chemizuoti maisto produktai, kur yra „E“ raidėmis pažymėtų maisto priedų: konservantų, dažiklių, skonio ir kvapo stipriklių, gliutamatų, stabilizatorių ir pan. Kuo daugiau „E“ raidžių, tuo didesnė tikimybė sulaukti alerginės reakcijos.

Deja, ne ant visų maisto produktų pakuočių nurodyti  maisto priedai, žymimi raidėmis „E“. Tad būna, kad vaiką beria nuo maisto, nors sudėtis atrodo nekalta. Patarčiau atsargiau vertinti jogurtus su įvairiais skoniais, desertines varškes, sūrelius, sultis iš popierinių pakuočių. Tėvai dažnai vaikams pernelyg dažnai duoda šių, iš pažiūros nekaltų produktų, tad vėliau tenka gydyti alergijas. 

Baltymų alergenų yra piene, kiaušiniuose, kviečiuose, grūduose, žuvyje, sojoje, riešutuose. Tad šie produktai taip pat gali sukelti alerginę reakciją.              

Antanas Bauža, Klaipėdos apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas

Konservai – pigus produktas, kuriam gamintojai naudoja ne pačios aukščiausios kokybės žuvis. Tad nestebina aptiktas histaminas. Pirmiausiai akcentuojame, kad produktas būtų saugus. Turime užtikrinti, kad pirkėjui jis nesukels nemalonių pojūčių ar sveikatos sutrikimų. Bet jei žmogus perka patį pigiausią, mažesnės vertės produktą, negali tikėtis valgyti aukščiausios rūšies produktą. Yra skirtumas, ar valgai dešrą už 20 litų, ar 7 litus. Produktas gali būti pigus, saugus, bet neatitikti kokybės lūkesčių. Pirkėjams siūlyčiau rinktis lietuvių gamintojų produkciją, kurią kontroliuojame. Pernai perpus mažiau sulaukta vartotojų skundų dėl maisto kokybės nei ankstesniais metais. 22 pasitvirtino. Pasienio postuose mūsų darbuotojai neleido įvežti gana didelių kiekių netinkamos žuvų produkcijos.

Klaipėdos apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pasienio postuose neleista įvežti žuvų

1,5 t – iš Taivano, dėl pasibaigusio vartojimo termino;

0, 5 t – iš JAV dėl to, kad neturėta dokumentų;

11,5 t – iš Naujosios Zelandijos, dėl pasibaigusio vartojimo termino;

14 t – iš Argentinos, dėl pasibaigusio vartojimo termino;

50 t – iš Kanados, dėl akivaizdaus užteršimo parazitais.

Nuo 2008 metų Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai skųstasi

dėl riešutų ir jų produktų – 753 pranešimai;

dėl žuvininkystės produktų – 465 pranešimai;

dėl vaisių ir daržovių – 461 pranešimai;

dėl mėsos ir jos produktų – 247 pranešimai;

Dažniausia pažeidimai nustatomi riešutuose, žuvų ir mėsos produktuose.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų