„Mars Lietuvai“ - europinis apdovanojimas

Europos saugos ir sveikatos darbe agentūra (Agentūra) Pasaulinės darbuotojų saugos ir sveikatos dienos išvakarėse pagerbė saugos ir sveikatos gerosios praktikos apdovanojimų nugalėtojus. Pirmą kartą šiame jau devintus metus organizuojamame konkurse tarp aštuonių apdovanotų įmonių iš visos Europos apdovanojimą pelnė ir Lietuvos įmonė - „Mars Lietuva“.

Geros praktikos apdovanojimai - vieną iš pagrindinių antrus metus trunkančios Europos darbuotojų saugos ir sveikatos agentūros informacinės kampanijos „Saugi darbo vieta. Naudinga Jums. Naudinga verslui“ priemonių. Lietuvoje kampaniją vykdo Valstybinėje darbo inspekcijoje veikiantis Agentūros ryšių punktas, kuris europiniam vertinimui atrinko du įmonių pavyzdžius. 2008-2009 m. apdovanojimai buvo skirti įmonėms arba organizacijoms už išskirtinę praktiką vertinant profesinę riziką darbo vietose.

Konkurso nugalėtoja Klaipėdos rajone įsikūrusi „Mars Lietuva“ įdiegė „Darbuotojų įtraukimo į darbo vietų rizikos vertinimą“ programą. Programos esmė - įgyvendintas būdas, skatinantis pačius įmonės darbuotojus aktyviai dalyvauti vertinant rizikos veiksnius darbo vietose, jų pastebėti rizikos veiksniai šalinami, o tai įgalina išvengti nelaimingų atsitikimų darbe. Šioje įmonėje per daugiau nei dvejus metus nebuvo nė vieno nelaimingo atsitikimo darbe; vykdant šią programą atlikta per 130 darbo vietų patobulinimų, pašalinta per 2000 neatitikčių.

Konkurse varžėsi šimtai organizacijų ir bendrovių iš visos Europos. Nugalėtojai buvo pagerbti kongrese „Europos darbuotojų sauga ir sveikata XXI amžiuje“, kurį prieš pat Pasaulinę darbuotojų saugos ir sveikatos dieną Prahoje surengė Europos Sąjungai pirmininkaujanti Čekija.

Renginyje Europos saugos ir sveikatos darbe agentūros direktorius Jukka Takala pasidžiaugė aukšta pateiktų pavyzdžių kokybe, atkreipdamas dėmesį, kad nugalėtojų praktika rodo, jog rizikos vertinimas nebūtinai būna sudėtingas ir biurokratiškas arba jį gali atlikti tik specialistai. Čekijos darbo ir socialinių reikalų ministras Petr Nečas pabrėžė teigiamą rizikos vertinimo poveikį ekonomikai. ,,Gerai įvertinti pavyzdžiai aiškiai rodo, kad tinkamas rizikos vertinimas yra naudingas ir verslui: saugesnėse ir sveikesnėse darbo vietose sumažėja praleistų darbo dienų ir draudimo išlaidos, padidėja darbuotojų motyvacija ir našumas.

Šių tradicinių apdovanojimų tikslas - pavyzdžiais parodyti darbuotojų saugos ir sveikatos geros praktikos naudą visiems Europos darbdaviams ir darbuotojams, darbuotojų saugos ir sveikatos ekspertams bei praktikams ir visiems, kas teikia pagalbą ir informaciją darbo vietose.


Šiame straipsnyje: mars lietuvaIM111446581

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių