Mažieji klaipėdiečiai nepamiršo šv. Martyno: dalyvavo tradiciniame minėjime

Tamsoje skendinti Atgimimo aikštė pirmadienį vakare klegėjo vaikų balsais, mažieji priminė jonvabalius – kiekvienas turėjo po žibintėlį. Šioje aikštėje prasidėjo tradicinės klaipėdiečiams švento Martyno dienos veiksmas.

Šventę tradiciškai rengia Klaipėdos vokiečių bendrijos pirmininkės pavaduotojas Arnoldas Piklaps ir projektų vadovė Rasa Miuller.

Šv. Martyno diena yra vokiečių katalikų šventė, o pats šventasis – vienintelis gerbiamas ir evangelikų liuteronų. Ši diena skirta IV a. gyvenusiam vyskupui Martynui prisiminti. Ne atsitiktinai 1483 m. lapkričio 10 d. Vokietijoje gimęs Bažnyčios reformatorius Martynas Liuteris gavo šio šventojo vardą.

Vokietijoje – tai vaikų labai mėgiama šventė, tradicija siekia senus laikus, kai būtent šią dieną būdavo baigiama ganiava ir piemenėliai džiaugdavosi darbų pabaiga.

Mažieji klaipėdiečiai sukluso, kai į juos kreipėsi Martyną vaidinęs jaunas vyras, jis vilkėjo viduramžiais nešiotus rūbus. Martynas pasveikino visus, paragino rikiuotis į vorą ir drauge, iškėlus žibintus, eiti iki tos vietos, kur yra stovėjusi švento Jono bažnyčia.

Šioje daugiau šviesos turinčioje aikštelėje vaikai savo žibintus sukrovė į vieną vietą, taip simboliškai sukurdami šv. Martyno laužą.

Vėlus ruduo neleidžia igai būti lauke, todėl vaikai ir jų tėvai sugužėjo į liuteronų bažnytėlę, kur Hermano Zudermano mokyklos mokiniai parodė vaidinimą ir sulaukė paties Martyno sveikinimo.

Trečiajame bažnyčios aukšte visų laukė karšta arbata ir vaišės bei S.Dacho mokyklos mokinių parengti žaidimai.

Kleganti eisena bylojo, kad Klaipėdoje yra nemenkas būrys vaikų ir jų tėvų, kurie prisimena senąją miesto tradiciją vėlų rudenį dalintis šiluma.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Maldininkas

Maldininkas portretas
neprošali būtų ir didiesiems, ypač valdininkams nepamiršti šventumo

Šaunuoliai

Šaunuoliai portretas
Dziugu ir pagarba organizatoriams. Deja, mūsų Martynas uzaugo, tokių eisenų prieš 20 ir daugiau metų nebuvo.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių