Mažosios Lietuvos herbo kūrimas: komisijai briedis ima patikti?

Mažosios Lietuvos herbo kūrimo reikalų aptarimas persikėlė į Prezidentūrą. Praėjusią savaitę susitikimas suorganizuotas reaguojant į pernykštį Etninės kultūros globos tarybos bei Mažosios Lietuvos regioninės tarybos kreipimąsi į Prezidentą Gitaną Nausėdą dėl užsitęsusio Mažosios Lietuvos etnografinio regiono herbo kūrimo proceso.

Kreipimesi prašyta paremti Mažosios Lietuvos bendruomenės nuomonei atstovaujančią Mažosios Lietuvos regioninę tarybą diskusijoje su Lietuvos heraldikos komisija (LHK), kuri vis atmeta krašto bendruomenės pasirinktą herbo simboliką.

Susitikime Mažosios Lietuvos regioninės tarybos pirmininkė Vilma Griškevičienė pastebėjo, kad siūlydami pasirinktą briedžio simbolį Mažosios Lietuvos bendruomenės atstovai į LHK ir kitas aukščiausias institucijas kreipėsi oficialiais raštais net 8 kartus.

Per 8 diskusijų metus Mažosios Lietuvos bendruomenės iniciatyva atliktos dvi krašto heraldikai skirtos mokslo studijos. Klausimas keltas keturiuose LHK posėdžiuose.

Bendruomenės nuomonė nepasikeitė – ir toliau pasisakoma už briedžio simbolį Mažosios Lietuvos etnografinio regiono herbe.

Ne vienerius metus ieškota simbolio, kuris atspindėtų ne visą istorinę Mažąją Lietuvą, o tik šiandieninėje Lietuvoje esantį etnografinį Mažosios Lietuvos regioną.

Simbolis pasirinktas apsvarsčius įvairius variantus.

Anot Etninės kultūros globos tarybos pirmininkės Dalios Urbanavičienės, pasitarimas parodė, kad LHK atstovai nėra kategoriškai nusistatę prieš briedžio simbolį etnografinio Mažosios Lietuvos regiono herbe.

Kitiems herbo simboliams (skydo laikytojams, šūkiui) LHK esą visiškai neprieštarauja, taip pat pritariama nuo seno naudojamai Mažosios Lietuvos vėliavai.

Sutarta diskusiją dėl herbo pagrindinio simbolio pratęsti sausio 20 d. LHK inicijuojamame posėdyje.

Prezidentūros atstovai išreiškė viltį, kad 2023 m., minint Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 100-metį, Mažoji Lietuva turės galutinai suderintą ir patvirtintą heraldiką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taigi

Taigi portretas
Neturintis savigarbos ir pagarbos senajai baltų kultūrai naujieji memelenderiai jau turi didžiojo kryžiuočių magistro žiedą, karalienės Prūsijos Luizės apdovanojimus ir turės Ostprurren symbol ELCH. Kam lietuvybė būrams. Vokiečių ponų identitetas tinka. Kaizeris ar caras kažkaip mieliau.

Buras

Buras portretas
Tik briedis. Lietuviskas briedis. O fufaikes tegul uzciaupia savo snarglinus snukius.

to anonimui

to anonimui portretas
eik tu į purtimangą ir brauk su varnalėša sau per ... .Va ir sužinok prūsoko palinkėjima
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių