Metų klaipėdietės rinkimuose – ypatinga intriga

Metų klaipėdietės konkursas kasmet tampa vis ryškesniu uostamiesčio gyvenimo aktualijų atspindžiu. Siekdami pagerbti miestą labiausiai garsinančią, jos žmonių labui nusipelniusią ar išskirtiniu poelgiu daugelį pradžiuginusią moterį, klaipėdiečiai buvo labai aktyvūs iki paskutinės antrojo konkurso etapo dienos.

Visoms – vienodi klausimai

Vakar konkursas įžengė į paskutinįjį etapą – suskaičiuoti balsai lėmė konkurso finalininkių šešetuką.

Jau nuo šiandien galima balsuoti už moterį, kuri, kiekvieno klaipėdiečio manymu, iš šešių pretendenčių yra verčiausia garbingo Metų klaipėdietės titulo.

Kiekviena pretendentė bus pristatoma dienraščio "Klaipėda" puslapiuose, joms visoms bus pateikti vienodi klausimai, o atsakydamos į juos moterys padės balsuojantiesiems apsispręsti.

Konkurso laimėtoja bus paskelbta kovo 5-osios vakarą iškilmingame renginyje, vyksiančiame Klaipėdos dramos teatre.

Dėkingumas medikėms

Kol vyko balsavimas, dienraščio interneto svetainėje kasdien buvo skelbiami balsavimo skaičiai.

Sprendimas: šį kartą konkurso komisija vos per kelias minutes apsisprendė ir savo balsą atidavė N.Sliužinskienei. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Paskutinė diena, kaip dažnai būna, pažėrė netikėtumų. Juos atskleidė I.Kanto viešosios bibliotekos Pempininkų skyriuje buvusi balsadėžė.

Įsivaizduoju, kad komisijos pasirinkimas deleguoti vieną moterį į finalinį konkurso etapą yra savotiška nominacija ir rodo jai didžiulę visų penkių komisijos narių pagarbą.

Pasirodo, paskutinę balsavimo dieną į biblioteką atėję žmonės atnešė pluoštus iš laikraščių iškirptų kuponų ir taip pakoregavo balsavimo rezultatus.

Suskaičiavę balsus dienraščio darbuotojai skelbia, kad į paskutinį konkurso etapą pateko medikės Gražina Mažrimienė ir Jūratė Rekašienė.

G.Mažrimienė yra Respublikinės Klaipėdos ligoninės konsultacinės poliklinikos vadovė ir fizinės medicinos bei reabilitacijos gydytoja. Jos pavardę į sąrašą įrašę žmonės pažymėjo begalines šios moters pastangas profesinėje veikloje teikiant paslaugas klaipėdiečiams. Ją žmonės apibūdina kaip itin nuoširdžią, dėmesingą ir pagarbią kiekvienam pacientui.

Gražina Mažrimienė

J.Rekašienė yra Klaipėdos universitetinės ligoninės Akušerijos ginekologijos departamento bendrosios praktikos slaugytoja. Ji buvo ta moteris, kuri, pakviesta kaimyno, nuo žemės pakėlė sušalusį naujagimį, kurį naktį kažkas paliko sušalti. Moteris nė akimirkos nesuabejojo ir ėmė svetimą gyvybės ženklų beveik nerodantį vaikelį šildyti savo kūnu. Pasikišusi po marškiniais J.Rekašienė išgelbėjo naujagimiui gyvybę.

Jūratė Rekašienė

Pastebėjo ypatingą požiūrį

Pirmą kartą konkurse dalyvauja ir į jo finalą klaipėdiečių sprendimu pateko teisėsaugos atstovė – Klaipėdos apylinkės prokurorė Gina Skersinskytė. Klaipėdiečiai įvertino jos indėlį demaskuojant milžinišką įmonės "Grigeo Klaipėda" taršą. Mažų vaikų turinti moteris intensyviai dirbo, kad būtų atskleista visą Lietuvą sujaudinusi neteisėta veikla.

Gina Skersinskytė

Nacionaliniais apdovanojimais įvertintos šokio pedagogės, choreografės, šiuolaikinio šokio kūrėjos ir skleidėjos Agnijos Šeiko triūsas klaipėdiečių matomas kasmet. Daug metų jos pavardė įtraukiama į konkurso pretendenčių sąrašą. Moteris yra sukūrusi per 30 įvairių šokio spektaklių, kompozicijų, šokio operų, projektų vaikams Lietuvoje ir užsienyje.

Agnija Šeiko

Klaipėdiečiams ypač įsiminė A.Šeiko kuriami spektakliai-ekskursijos, padedančios atskleisti įdomiausius miesto praeities puslapius ir parodyti juos įtaigia, be galo įsimintina forma.

Pirmą kartą konkurso istorijoje klaipėdiečiai pažymėjo daugiabučių namų bendrijos vadybininkės triūsą. Gyventojai dažniausiai būna itin reiklūs šios profesijos atstovams. Regina Zavjalova sulaužė stereotipus ir įsitikinimą, kad visiems įtikti neįmanoma. Ją pažįstantieji rašė, kad tai visą laiką skirianti žmonėms, aplinkai moteris, besistengianti, jog mūsų mieste būtų kuo švariau, o darbuotojai būtų patenkinti darbo sąlygomis.

Regina Zavjalova

"Metų klaipėdietės konkursas kasmet atskleidžia ir šio meto aktualijas. Šiemet ypač aktualu ne tik ypatingas nuoširdumas savo tiesioginiame darbe, bet ir ekologija, žmogiškas, jautrus poelgis ne tik savo profesinėje srityje", – pastebėjo S.Jokužys.

Komisija buvo vieninga

Pagal nusistovėjusią konkurso tradiciją, kaip ir ankstesniais metais, vieną pretendentę į finalinį konkurso etapą delegavo komisija.

Ją šiemet sudarė pernai Metų klaipėdiete išrinkta Skaistė Svidraitė, renginio garbės mecenato bendrovės "Mūsų laikas" valdybos pirmininkas Rimantas Cibauskas, konkurso partnerio "Sauliaus Jokužio leidyklos-spaustuvės" vadovas Saulius Jokužys, Klaipėdos dramos teatro vadovas Tomas Juočys, dienraščio "Klaipėda" direktorius Vidas Milkevičius.

Rimantas Cibauskas / Redakcijos archyvo nuotr.

Peržvelgęs sąrašą kiekvienas komisijos narys ant lapelio užrašė savo favoričių numerius.

Šiemet komisijos darbas buvo kaip reta sutartinis, lapeliuose kartojosi tie patys skaičiai.

Dar kartą paėmę lapelius komisijos nariai turėjo pasirinkti vieną iš dviejų dažniausiai pasikartojusių.

Šį kartą visi nusprendė vienodai – į šešetuką komisija išrinko Klaipėdos etnokultūros centro vadovę Nijolę Sliužinskienę.

Atlieka nelengvą misiją

Visi penki komisijos nariai pažymėjo, kad N.Sliužinskienė ir jos komandos darbai jau garsina Klaipėdą ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje.

Nijolė Šliužinskienė

Kalbėdamas apie savo pasirinkimą leidėjas S.Jokužys pažymėjo, kad mums dabar labai svarbu nepaskęsti kosmopolitinėje erdvėje, kur pilna naujadarų, "blogadarų" ir kitų neigiamų dalykų.

Dukart mūsų mieste surengtas tarptautinis nematerialiojo kultūros paveldo festivalis "Lauksnos" yra unikalus ne tik Europoje renginys. Jame klaipėdiečiams ir miesto svečiams pristatomas vertingiausias įvairių tautų kultūros palikimas, o tuo pat metu plačiai skleidžiama žinia ir apie Lietuvos nematerialias vertybes.

Daugybę metų etnocentras rengia tarptautinį folkloro festivalį "Parbėg laivelis", o kasdienė šios įstaigos veikla jau yra tapusi daugelio klaipėdiečių savotišku orientyru.

N.Sliužinskienės pavardę į konkurso dalyvių sąrašą įrašę klaipėdiečiai pažymėjo, kad plati etnocentro veikla vykdoma kuklų atlygį gaunančių darbuotojų jėgomis.

"Labai svarbu pagerbti žmogų, kol jis dar yra pajėgus dirbti, o ne tada, kai jis jau nueina nuo posto. N.Sliužinskienės asmenyje viso Klaipėdos etnokultūros centro veikla yra labai ženkli, mūsų komisija tai pamatė ir ilgai negalvojusi nusprendė atiduoti jai savo balsą. Klaipėdoje neturime įspūdingos architektūros, kuria galėtume palikti gilų įspūdį svečiams. Bet galėdamas parodyti saviems ir atvykstantiesiems nematerialųjį savo ir kitų šalių paveldą, miestas svečių akyse įgauna visai kitą veidą. Etnocentro rengiami festivaliai turi išliekamąją vertę. Tai yra didžiulis darbas, kurio kol kas, panašu, iki galo neįvertinome, – kalbėjo R.Cibauskas. – Įsivaizduoju, kad komisijos pasirinkimas deleguoti vieną moterį į finalinį konkurso etapą yra savotiška nominacija ir rodo jai didžiulę visų penkių komisijos narių pagarbą."

T.Juočys pažymėjo ir asmenines N.Sliužinskienės savybes. Su daugybe žmonių ir įstaigų vadovų bendrauti turintis teatro vadovas tikino retai sutinkantis tokių nuoširdžių ir korektiškų žmonių.

N.Sliužinskienė teigė sužinojusi, kad jos pavardė įrašyta į Metų klaipėdietės pretendenčių sąrašą tada, kai viena bendradarbė pasisakė už ją balsuojanti. Kasdien "Klaipėdą" skaitanti moteris tikino, kad jai kur kas įdomesnė laikraščio dalis, kurioje rašoma apie uostamiesčio aktualijas.

"Esu tikra, kad tai ne mano asmens įvertinimas, o darbo, kurį su puikia komanda dirbame. Tikiu, kad tai yra ne tik mūsų festivalių ir švenčių, bet ir kasdienių darbų įvertinimas, ir tuo labai džiaugiuosi", – teigė N.Sliužinskienė.

Sąlygos nesikeičia

Balsuoti, kaip ir ankstesnių konkurso etapų metu, galima iškirpus iš dienraščio ir užpildžius kuponą.

Jį reikėtų siųsti paštu, ant voko užrašius: Metų klaipėdietė, "Klaipėdos" laikraščio redakcija, Naujojo Sodo g. 1A, K centras, 92118 Klaipėda. Kuponus taip pat galima įmesti į balsadėžes redakcijos skyriuje arba I.Kanto viešosios bibliotekos Pempininkų skyriuje (Taikos pr. 81A). Vienas kuponas prilyginamas 10 taškų.

Be to, balsuoti galima ir internetu www.klaipeda.diena.lt/mk. Taip balsuojant vienas balsas prilyginamas vienam balui.

Be to, balsuoti galima ir trumposiomis žinutėmis. Lietuvoje žinutes reikėtų siųsti numeriu 1398 su tekstu: "MKL XX". XX kandidatės numeris, esantis prie jos profilio portale. Žinutės kaina – vienas euras, viena žinutė prilyginama 10 balų.


Dienraštis "Klaipėda" dėkoja projekto rėmėjams: ilgamečiam Metų klaipėdietės rinkimų garbės mecenatui – nekilnojamojo turto valdymo įmonei "Mūsų laikas" bei pagrindiniam rėmėjui bendrovei "Švyturys-Utenos alus".

Kiti rėmėjai: lietuviško kapitalo integruotas medienos perdirbimo įmonių holdingas "Vakarų medienos grupė", "Danvitė Smile" – profesionalios aukščiausio lygio dantų gydymo, chirurgijos, ortodontijos, dantų profilaktikos ir grožio paslaugos, aplinkosaugos uoste sprendimus ir paslaugas teikianti įmonė "Parsekas", Klaipėdoje gaminami elektriniai autobusai "Dancer", Klaipėdos jūrų krovinių kompanija "Bega".

Partneriai: Klaipėdos estetinės ir lazerinės medicinos centras "Lazerklinika", "Vadasiga" – aukščiausios kokybės baldų prekybos lyderė, žinomų Europos baldų gamybos kompanijų atstovė, „S. Jokužio ledykla-spaustuvė“, reklamos specialistai „Dėmesio srautas“.

Renginį globoja Lietuvos Prezidentas Gitanas Nausėda.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Virginija

Virginija portretas
Visos Kaipėdos slaugytojoms siūlau palaikyti mūsų kolegę Jūratę nr 09

VIRGINIJA

VIRGINIJA portretas
Aš siūlau balsuoti už slaugytoją .kurį išgelbėjo gyvybę.Be to šie metai paskelbti slaugytojų metais.Būtu smagu kad visos Klaipėdos slaugytojos balduotų už nr 09 Jūratę.Aš pati balsuoju visuose turuose.Sėkmės Jums Jūrate

Rasa

Rasa portretas
Jei parodytų balsų lentelę, tai visi pamatytų, ką komisija išmetė iš penketuko, nors ši moteris pagal surinktus balsus turėjo patekti. Įvyko akivaizdžiai negražus žaidimas.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių