Metų rekordas – ligoninių vadovų konkursai

Kiaulės metai nešykštėjo kiaulysčių sveikatos apsaugos sistemai, tampė pacientų ir medikų nervus. Kompensuojamųjų vaistų tvarkos pokyčiai, neramumai dėl medikų atlyginimų, skaudžiai iškilusios psichologinio smurto darbe problemos, kai kurių gydymo įstaigų vadovų pokyčiai – tai tik maža dalis to, kuo šiais metais pasižymėjo sveikatos apsaugos sistema.

Sausis

Sveikatos apsaugos ministerija sausio pabaigoje paskelbė konkursus į sau pavaldžių Klaipėdos jūrininkų ir Respublikinės Klaipėdos ligoninių direktorių postus. Abiejuose konkursuose panoro dalyvauti po šešis kandidatus. Dėl galimybės likti savo pareigose varžėsi ir dabartiniai ligoninių vadovai – Jonas Sąlyga ir Romaldas Sakalauskas. Tiesa, konkursas po kurio laiko buvo atšauktas.

Anksčiau beviltiškais laikytiems kardiologiniams pacientams ištiesta pagalbos ranka – Klaipėdos jūrininkų ligoninėje pradėtos atlikti lėtinės okliuzijos atvėrimo procedūros. Jos pagerina pacientų gyvenimo kokybę, o kai kuriems ir atitolina sudėtingų širdies operacijų būtinybę. Šis intervencinis gydymas padeda atkurti sutrikusią širdies kraujotaką.

Vasaris

Vasario 1-oji tapo istorine data ne tik Respublikinei Klaipėdos ligoninei, bet ir visiems pacientams – šioje ligoninėje atidarytas naujas gydomasis korpusas. Aštuonių aukštų moderniame pastate įsikūrė Skubios pagalbos-priėmimo skyrius, klinikinė ir mikrobiologinė laboratorija, radiologijos kabinetai, gydomieji skyriai, taip pat vadovybės ir administracijos padalinių kabinetai, įrengta posėdžių salė su modernia konferencijoms skirta įranga.

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje startavo iki šiol šalyje analogų neturinti sergančiųjų krūties vėžiu ir jų artimųjų Pacientų mokykla.

Po naujojo korpuso atidarymo gydymo įstaigos plotas padidėjo trečdaliu. Korpuso statybos užtruko ilgiau, nei tikėtasi, – šešerius metus. Nuo nepriklausomybės atkūrimo nė viena uostamiesčio ligoninė neturėjo tokių didelių su statybomis susijusių užmojų.

Nuo vasario pradžios po ilgesnės pertraukos Klaipėdos sveikatos priežiūros centre, įsikūrusiame Taikos pr. 76 (dabar – Klaipėdos miesto poliklinika – aut. past.), poilsio ir švenčių dienomis nuo 8 iki 20 val. vėl pradėta teikti skubi odontologinė pagalba.

Į tarnyboje esantį budintį gydytoją pacientai gali kreiptis užklupus ūmiam dantų ar žandikaulio skausmui. Klaipėdos sveikatos priežiūros centras sutartį su uostamiesčio savivaldybe dėl budinčio odontologo paslaugos pasirašė trejiems metams.

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje įvyko tarptautinė mokslinė konferencija "Robotinė chirurgija medicinoje". Pagrindinis šio renginio svečias – profesorius Dietmaras Stephanas iš Vokietijos. Jis su Klaipėdos universitetinės ligoninės chirurgais pasidalijo sukaupta robotinės chirurgijos patirtimi.

Kovas

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje duris atvėrė iki šiol šalyje analogų neturinti sergančiųjų krūties vėžiu ir jų artimųjų Pacientų mokykla. Šis socialinis projektas sumanytas norint padėti pacientams geriau pažinti savo ligą.

Susirinkusieji klausėsi nemokamų specialistų paskaitų apie krūties vėžio diagnostiką ir visavertį gyvenimą, susidūrus su onkologine liga. Įkurti pacientų mokyklą nusprendė Klaipėdos universitetinės ligoninės Onkologijos departamento gydytojai. Jie pastebi, kad onkologiniams pacientams trūksta informacijos: konsultacijų laikas būna per trumpas arba išgirdęs diagnozę žmogus nesugeba užfiksuoti pateikiamos informacijos, o internete ji – nekompetentinga.

Balandis

Klaipėdos jūrininkų ligoninė šventė 25-ąjį jubiliejų. Šventiniame renginyje išsakyta daug gražių padėkos žodžių, sveikinimų, įteikta apdovanojimų.

Ligoninė 5 ha plote pradėta statyti 1988-ųjų pavasarį. Praėjus šešeriems metams ji buvo atidaryta. Tai buvo pirmoji nauja ligoninė atkurtos Lietuvos nepriklausomybės metais. Naujoji gydymo įstaiga tuomet pasiūlė iki tol šiame krašte neteiktų paslaugų, tą patį vėlyvą pavasarį pirmą kartą Klaipėdos krašte buvo atlikta širdies operacija.

Formalumas: Klaipėdos sveikatos priežiūros centras pakeitė pavadinimą. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Gegužė

Iš naujo paskelbti konkursai į Respublikinės Klaipėdos ir Klaipėdos jūrininkų ligoninių direktorių vietas, nors vos prieš kelis mėnesius tokie konkursai jau buvo įsibėgėję. Po to tvyrojo kelių mėnesių tyla. Oficialiai abu konkursai nebuvo atšaukti. Per gana trumpą laiką Sveikatos apsaugos ministerija jau trečią kartą organizavo sau pavaldžių uostamiesčio ligoninių vadovų konkursus.

Klaipėdos universitetinė ligoninė, bendradarbiaudama su JAV Mayo klinika, antrą kartą uostamiestyje surengė Mokslo dienas. Konferencijos metu kalbėta apie chirurgines intervencijas, pasitelkus robotinę chirurgiją. Aptariamos metodikos leido atkreipti dėmesį, kokių rezultatų galima pasiekti, naudojant vieną ar kitą būdą.

Klaipėdos apskrities sergančiųjų išsėtine skleroze ligonių draugija minėjo 25 metų sukaktį ir ta proga surengė konferenciją apie šią ligą, naujus gydymo metodus. Pastaruosius 20 metų draugijai vadovauja Neringa Venckienė.

Birželis

Ilgametė Lietuvos Raudonojo Kryžiaus draugijos Klaipėdos skyriaus vadovė Dalytė Fabijonavičienė atsidūrė už durų – su ja buvo nutraukta darbo sutartis. Moteris taip ir nesulaukė paaiškinimo, kuo neįtiko organizacijos vadovams. Klaipėdietė – ne vienintelė buvo priversta pasitraukti iš einamų pareigų. Kiek anksčiau įspėjimų apie atleidimus buvo sulaukusios dar trys ilgametės draugijos narės ir vadovės iš kitų Lietuvos miestų.

Respublikinė Klaipėdos ligoninė pristatė antrąją knygą apie šią gydymo įstaigą – "Respublikinė Klaipėdos ligoninė pakeliui į šimtmetį". Knygoje apžvelgiamos medicinos ištakos iki 1933 m., kai buvo įkurta Raudonojo Kryžiaus ligoninė (dabartinė Respublikinė Klaipėdos ligoninė), pateikiama informacijos apie uostamiesčio medicinos, farmacijos, mokslinės draugijos istoriją.

Praėjusiais metais veiklą pradėjęs projektas "Niekieno vaikai" pagaliau pasiekė ir Klaipėdą. Vasaros pradžioje buvo paskelbta savanorių paieška. Jų atranka uostamiestyje sulaukė didžiulio susidomėjimo – gauta per 100 anketų. Iš jų atsirinkti 35 savanoriai.

Iniciatyvos "Niekieno vaikai" savanoriai rūpinasi vienišais ligoninėje esančiais vaikais, kurie yra palikti be tėvų ar kitų teisėtų atstovų priežiūros. Tokiose situacijose dažnai atsiduria vaikai iš globos namų ar paimti iš krizes patiriančių šeimų. Per pusę metų nuo veiklos pradžios uostamiestyje savanoriai praskaidrino ne vieno mažojo paciento kasdienybę ligoninėje.

Rugpjūtis

Nuo rugpjūčio 1 d. Klaipėdos sveikatos priežiūros centras pakeitė pavadinimą ir tapo Klaipėdos miesto poliklinika. Kaip sakė gydymo įstaigos vyriausioji gydytoja Loreta Venckienė, pacientams nereikėjo priprasti prie naujojo pavadinimo – gyventojai iš įpročio šią įstaigą vadino poliklinika. Tad pakeitus pavadinimą buvo grąžinta istorinė teisybė.

Kartu su naujuoju pavadinimu padidėjo ir poliklinikos teikiamų paslaugų sąrašas, pradėjo dirbti daugiau specialistų: akių ligų gydytojas, kardiologas. Po Naujųjų metų prie komandos prisijungs traumatologas, tad gydymo įstaiga turės visus reikiamus specialistus.

Pokyčiai: rugpjūčio 1-ąją ilgametį Respublikinės Klaipėdos ligoninės direktorių pakeitė naujas vadovas D.Steponkus. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Rugpjūčio pradžioje darbą pradėjo naujasis Respublikinės Klaipėdos ligoninės vadovas – direktoriaus konkursą laimėjęs Darius Steponkus, anksčiau dirbęs Šilutės ligoninės vyriausiuoju gydytoju.

Paskelbta, kad Klaipėdos jūrininkų ligoninės direktoriaus pareigas ir toliau eis konkursą laimėjęs ilgametis šios gydymo įstaigos vadovas Jonas Sąlyga.

Perkėlus buvusią Odos ir venerinių ligų polikliniką iš Jūros gatvės, pacientai pradėti aptarnauti naujoje vietoje. Odos ir venerinių ligų skyrius perkeltas į pagrindinį Respublikinės Klaipėdos ligoninės korpusą senajame pastate S.Nėries gatvėje. Dabar jis yra pirmajame aukšte, buvusio Pulmonologijos skyriaus vietoje.

Perkėlus buvusią Odos ir venerinių ligų polikliniką iš Jūros gatvės, pacientai pradėti aptarnauti naujoje vietoje.

Klaipėdos jūrininkų ligoninės kardiochirurgai pirmą kartą atliko širdies vožtuvo korekcijos operaciją unikaliu metodu – per nedidelį pjūvį, nestabdant paciento širdies, buvo prisiūtos nutrūkusios širdies mitralinio vožtuvo chordos.

Rugsėjis

Klaipėdoje surengta tarptautinė konferencija "Krūtis tausojantis gydymas", kurią organizavo Lietuvos onkologų chemoterapeutų draugija ir Klaipėdos universitetinė ligoninė. Renginio tikslas – Lietuvos ir kaimyninių šalių medikams pristatyti naujausius krūties vėžio diagnozavimo ir gydymo metodus.

Klaipėdos kultūros fabrike įvyko kasmetinė tarptautinė mokslinė praktinė konferencija "Peties ir kelio artroskopija", kurią organizavo Klaipėdos universitetinė ligoninė ir Lietuvos artroskopijos ir sporto traumatologijos asociacija. Konferencijos pagrindinė tema: mažai invazinių artroskopinių operacijų naujovės, tampančios vis populiaresnės Lietuvoje. Jos atliekamos gydant įvairius kelio, peties, riešo, čiurnos ar klubo sąnario pažeidimus.

Prieš metus užsimezgusi Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus ir Klaipėdos vaikų ligoninės draugystė įgavo konkrečius kontūrus: gydymo įstaigai menininkai įteikė 13-os autorių kūrinius, sukurtus pagal socialinį meninį projektą "Sveika (,) jūra".

Spalis

Klaipėdos universitetinė ligoninė kartu su Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakultetu surengė tarptautinę konferenciją "Gyvensenos reikšmė sveikatai ir gyvenimo trukmei. Faktai". Pagrindinis pranešėjas – daugiau kaip 30 metų onkologinių ligų gydymo patirtį turintis Didžiosios Britanijos profesorius Robertas Thomas.

Klaipėdos universitete ketvirtą kartą vykusioje konferencijoje netrūko garbingų svečių. Pasak renginio organizatorių – Klaipėdos sutrikusio vystymosi kūdikių namų ir Klaipėdos universiteto vadovų, dalyvių gausa tik patvirtina, kad konferencija apie kompleksinės integruotos pagalbos inovacijas ir perspektyvas raidos sutrikimų turinčiam vaikui ir šeimai – itin aktuali ir opi.

Gruodis

Klaipėdos jūrininkų ligoninėje po beveik penkis mėnesius trukusio remonto atidarytas Fizinės medicinos ir reabilitacijos skyrius, kuriame pasikeitė ne tik aplinka, bet ir įranga. Buvo atliktas skyriaus remontas, leidęs aplinką pritaikyti pacientams po sunkių ligų ir traumų. Palatose pakeistos lovos, spintelės, higienos patalpos pritaikytos pacientams su negalia. Įsigyta inovatyvi grįžtamojo ryšio medicinos įranga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Geriausia žinia, kad pasikeitė RKL vadovas. Dabar tikslinga būtų pakeisti pavaduotojus, filialo vadovus, atsakingus už slaugos administravimą.

Audronė

Audronė portretas
Kaip visada ,o kokybė darbo pati prasčiausi šalyje.Kai dirbo Gerb.Gydytojas A.Sakalauskas ,tai su malonumu,palikdavau mamą ir žinodavau,kad jai bus suteikta visapusiška pagalba.O dabar su širdis nepakankamumu,išlaukėme 3,5 val. Kur mediko priesaika?Gaila,ko mes galime tikėtis???

nekokybiška

nekokybiška portretas
Deja, praleista svarbių įvykių... VE Kesminės sveikatos apžvalga išsamesnė ir gilesnė, išskirti tikrai svarbūs įvykiai, o ne konferencijų vardinimas... Lukošiūtė net sumaišo įvykius, pradžioje sakinio apie vieną įvykį, o sakinio pabaiga apie kitą :D košmariška kokybė kaip visada...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių