Miesto jubiliejui – šviesų festivalis „Laiko spalvos“

Jau po poros savaičių, vasario 24–26 dienomis, uostamiestis nušvis įvairiomis spalvomis, primindamas klaipėdiečiams apie prasidėjusį šviesų festivalį „Laiko spalvos“. Šiais metais šventė bus dedikuota artėjančiam 770-ajam miesto jubiliejui.

Trečiadienį Laikrodžių muziejuje vykusioje spaudos konferencijoje Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“ direktorė Eglė Šulskė ir komunikacijos bei rinkodaros vadovė Živilė Putnienė, Klaipėdos savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos meno skyriaus vedėja Birutė Skaisgirienė, menininkas vaizdo architektas Linartas Urniežius pristatė būsimo festivalio programą ir kai kurias projekcijas.

2021-aisiais festivalis neįvyko dėl COVID-19, todėl šiemet dedamos visos pastangos, siekiant sužavėti ne tik uostamiesčio gyventojus, bet ir miesto svečius.

„Tikiu ir linkiu, kad visi, kurie tomis dienomis atvyks į Klaipėdą atrastų ją tokią kokios iki šiol nepažinojo. Į tas pačias vietas pažvelgus per naujas spalvas, galima atrasti visiškai kitus akcentus, kurių kasdien eidami ta pačia gatve veikiausiai nepastebime. Tuo šis šviesų festivalis yra išskirtinis, šarmingas ir išskirtinai klaipėdietiškas. Tikiuosi, kad daugiau pertraukų jau nebebus. Linkiu, kad miestas tomis dienomis švytėtų taip, kad įžiebtų meilę savo miestui kiekvieno mūsų ir svečio širdyje“, – linkėjo meras.

Šviesų festivalyje bus rodoma per 20 projekcijų, trys iš jų, itin unikalios, bus dedikuotos Klaipėdos gimtadieniui.

Linkiu, kad miestas tomis dienomis švytėtų taip, kad įžiebtų meilę savo miestui kiekvieno mūsų ir svečio širdyje.

„Stovime ant gražaus slenksčio. Paskutinį žiemos savaitgalį vasario 24–26 d., Klaipėdos mieste šviesų festivalis tikrai bus. Šiais metais jis dedikuotas 770-ajam gimtadieniui ir puošis šūkiu „Laiko spalvos“. Noriu paminėti Laikrodžių muziejų, Klaipėdos koncertų salę, kurie šiais metais šviesų festivalį papildys net šiais Kariliono koncertais. Taip pat Eduardo Balsio menų gimnaziją, kurie kūrybiškai interpretuos judančio miesto idėją ir šviečiančiais dviratininkais papuoš Senojo turgaus aikštę. Prie mūsų šviesų festivalio prisidės ir „Medeinės“ mokykla, jie Biržos tiltą papuoš mokytojų ir mokinių erdvinėmis figūromis. Taip pat išvysite restorano „Kavos architektų“ instaliaciją „Briedžio iššūkis“. Prie šviesų festivalio su instaliacija „Nešantys šviesą“ jungsis ir uždaroji akcinė bendrovė „Švyturys-Utenos alus“, – dalį programos pristatė naujoji „Klaipėdos švenčių“ vadovė E. Šulskė.

Esant prastam orui visi bus kviečiami apsilankyti Laikrodžių muziejuje, Pilies muziejuje, Prano Domšaičio galerijoje, Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre, kuriuose taip pat bus galima išvysti

Vieną iš trijų klaipėdietiškų projekcijų „Mano vardas Klaipėda“ bus galima išvysti ant pastato Turgaus g. 22, bažnyčių aikštėje.

Įspūdinga projekcija laukia ir Laikrodžių muziejaus kiemelyje, kurioje klaipėdiečiai turės galimybę išvysti I. Kanto bibliotekos komandos ir B. Skaisgirienės bendrą vitražų projektą.

Klaipėdos piliavietė bus nušviesta gausiu lazerių spektru, kuris bus matomas iš Pilies g. pusės.

Tarp kitų reikšmingų projekcijų einant nuo Jono kalnelio link burlaivio „Meridianas“ bus matomos keturios meškerės, kurios pasak organizatorių, simbolizuos žmones, kurių širdyse – amžina viltis. Meškerės bus dešimties metrų aukščio.

Danės skvere, einant link „Žvejo“ paminklo atsiras 70 metrų ilgio, 14 metrų pločio šviesos, lazerių, muzikos instaliacija pavadinta „Karališko dangaus įpėdiniai“. Fone gros kompozitoriaus Kristijono Lučinsko muzika.

Projekcija „Klaipėda – trijų miestų miestas“ vaizduos mažai kam žinomą istorinį įvykį. Klaipėdą XIX amžiaus pradžioje sudarė trys miestai: Vilhelmas, Frydrichas ir Senamiestis. Vietose, kuriose buvo menamos trijų miestų ribos lankytojai ras šviesos instaliacijas, kuriose bus išraižytas istorinis tekstas.

Klaipėdą pasveikins ir istorines asmenybes pristatys projekcija „770 kaminkrėčio žingsnių“.

Kadangi vasario 26-ąją Užgavėnės, Klaipėdos savivaldybės etnokultūros centras kvies susipažinti su ekologiška morės interpretacija ir paragauti skanių blynų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių