Moderniausias darželis Vakarų Lietuvoje: pamatykite, kaip atrodo patalpos

  • Teksto dydis:

Kiekvieno ikimokyklinio amžiaus vaiko tėvai nori, kad jų mažylis lankytų tokį darželį, kuris atitiktų aukščiausius šiuolaikinius pedagoginius ir infrastruktūros standartus. Tačiau per pastaruosius tris dešimtmečius naujų darželių su specialiai vaikams pritaikytomis erdvėmis Lietuvoje atsirasdavo itin retai. Šiemet Klaipėdoje duris atvėręs naujasis „Mažojo Klaipėdos licėjaus“ darželis-mokykla tapo pirmąja nuo nepriklausomybės pradžios naujai pastatyta ikimokyklinio ir pradinio ugdymo įstaiga Lietuvos uostamiestyje, kurioje įgyvendintos geriausios pasaulinės architektūrinės praktikos švietimo srityje.

Vaikų poreikius atitinkanti erdvė

„Mažasis Klaipėdos licėjus“ šiemet persikėlė į naujai pastatytas keturių aukštų patalpas Dragūnų kvartale. Rugsėjo pirmomis dienomis naujojo darželio-mokyklos duris pravėrė tiek ikimokyklinio amžiaus (2-5 m.) darželinukai, tiek priešmokyklinių ir pradinių pirmųjų klasių (5,5-7 m.) mokiniai. Iki šių metų rugsėjo Klaipėdos licėjaus darželis-mokykla veikė Melnragėje.

Kaip teigia „Klaipėdos licėjaus“ direktorė dr. Regina Kontautienė, projektuojant naująjį darželio-mokyklos pastatą Šarlotės gatvėje buvo įsiklausyta į ugdymo įstaigos auklėtinių ir jų tėvų poreikius. Kuriant naują erdvę daug dėmesio skirta vaikų fizinio ir emocinio saugumo užtikrinimui.

„Mažojo Klaipėdos licėjaus“ nuotr.

„Projektuojant šį pastatą daug dėmesio skyrėme vaikų saugumui. Darželyje įrengta perimetrinė apsauga su praėjimo kontrole, saugaus užrakto ir vandens padavimo sistemos tam, kad mažyliai neužsitrenktų patalpose ar neapsiplikytų per karštu vandeniu. Be to, visos sporto ir žaidimų erdvės (sporto salė, lauko žaidimų aikštelė, bėgimo takelis) išklotos specialiomis, sertifikuotomis dangomis, kurios padeda išvengti traumų“, – mintimis dalijosi licėjaus vadovė.

Moderniausias darželis Vakarų Lietuvoje

Naująja darbo aplinka džiaugiasi ir „Mažojo Klaipėdos licėjaus“ direktorius Tomas Raibys, kurio teigimu naujojo darželio-mokyklos veiklos pradžia yra svarbus įvykis ne tik licėjui, bet ir visai Klaipėdai.

„Šiai dienai tai yra tikriausiai moderniausia ikimokyklinio ir pradinio ugdymo erdvė ne tik Klaipėdoje, bet ir visoje Vakarų Lietuvoje. Ją kuriant buvo vadovaujamasi geriausiomis užsienio šalių praktikomis. Kiekviena darželio grupė suprojektuota taip, kad jos auklėtiniai ir pedagogai turėtų kuo daugiau asmeninės erdvės ugdymui, mokymuisi ir poilsiui. Kiekviena darželio grupė turi atskiras savo persirengimo ir poilsio erdves, sanitarinius mazgus, sporto aikšteles ir mažas bibliotekas. Darželyje net įrengtas specialus amfiteatras, kuriame galės reikštis kūrybiškoji auklėtinių asmenybės dalis“, – įspūdžiais dalijosi darželio vadovas.

„Mažojo Klaipėdos licėjaus“ nuotr.

Pasak T. Raibio naujojo darželio pastato vieta taip pat pasirinkta neatsitiktinai.

„Dragūnų kvartalas yra įsikūręs visai šalia miško, kur auklėtiniams sudaromos išskirtinės sąlygos būti arčiau gyvosios gamtos. Su pedagogų pagalba jie gali artimiau pažinti įvairius pajūrio regiono augalus ir gyvūniją. Be to, šioje miesto dalyje būna mažiau automobilių spūsčių, tad tėvai gali patogiau ir greičiau atvežti ir pasiimti vaikus iš ugdymo įstaigos“, – pastebėjimais dalijosi darželio-mokyklos vadovas.

Vakarietiška namų aplinka ir daug kokybiškų žaislų

Kaip teigia „Mažojo Klaipėdos licėjaus“ pedagogė Martyna Kvedaraitė, naujas erdves teigiamai priėmė net ir mažiausi licėjaus auklėtiniai.

„Mažojo Klaipėdos licėjaus“ nuotr.

„Aš dirbu su 2-3 metų vaikais, kurie apskritai pirmą kartą ateina į ugdymo įstaigą. Jiems labai svarbu, kad erdvė nekeltų papildomo streso ir būtų kuo panašesnė į namų aplinką. Džiugu, kad čia vaikai rado labai daug šiuolaikiškų žaislų ir kitų priemonių, kurios yra ir jų namuose. Naujo darželio patalpų interjere taip pat vyrauja estetinis minimalizmas. Tokia aplinka dažnai supa vaikus ir namuose“, – teigė pedagogė.

Oksfordo praktika paremtas ugdymas

„Mažajame Klaipėdos licėjuje“ vaikai ugdomi pagal britišką ugdymo sistemą, kuri plačiai naudojama Oksfordo lygio ikimokyklinėse įstaigose. Pasak M. Kvedaraitės, mokymo procesas licėjuje vyksta žaidimo forma, mat moksliškai įrodyta, kad tokiu būdu ugdomi vaikai lengviau įsisaviną pateikiamą informaciją.

„Mažojo Klaipėdos licėjaus“ nuotr.

„Ugdymas žaidimo forma yra patrauklus tuo, kad jis nesukuria neigiamo fono aplink mokymosi procesą. Jis skatina vaikų kūrybiškumą, savarankiškumą, padeda vaikui lengviau įsisavinti informaciją ir stiprina ne tik protinį, bet ir emocinį vaiko intelektą. Be to, „Mažajame Klaipėdos licėjuje“ mes propaguojame žingsnių sistemą, kuri leidžia įvertinti kiekvieno vaiko gabumus pagal amžių individualiai. Tokiu būdu mes galime aiškiau matyti kiekvieno auklėtinio stipriąsias ir silpnąsias puses bei ties jomis dirbti“, – mintimis dalijosi licėjaus pedagogė.

Darželyje – reabilitacinės ir sveikatinimo paslaugos

„Mažajame Klaipėdos licėjuje“ nemažai dėmesio skiriama ir auklėtinių sveikatos gerinimui. Pasak sveikatos specialistės Aušros Kairienės, naujose patalpose bus vykdoma šiemet patvirtinta sveikatos gerinimo programa, kurios pagalba įstaigos auklėtiniai vietoje galės gauti ir tam tikras reabilitacines bei sveikatinimo paslaugas.

„Pagal gydytojų rekomendacijas „Mažojo Klaipėdos licėjaus“ patalpose mūsų auklėtiniai galės gauti įvairias reabilitacijos paslaugas, kurios padės atsistatyti po ligų ar suteiks galimybę pagerinti bendrą sveikatos būklę. Darželyje galime pasiūlyti įvairias kvėpavimo takų veiklą gerinančias inhaliacines procedūras, taip pat masažus bei kitus kineziterapijos užsiėmimus”, – teigė A. Kairienė.

„Mažojo Klaipėdos licėjaus“ nuotr.

Sveikatos specialistės teigimu, licėjaus darželio-mokyklos auklėtiniai bus mokomi sveikos gyvensenos bei mitybos, vyks įvairios fizinę vaikų sveikatą gerinančios veiklos, šiaurietiško ėjimo pamokėlės bei platus spektro mankštų užsiėmimai.

Pasak A. Kairienės, sveikatos gerinimo programos teikiamus naudas galės pajusti tiek mažiausieji darželio auklėtiniai, tiek naujose patalpose šiemet mokslus pradėję pirmų pradinių licėjaus klasių mokiniai.

Dvikalbis ugdymas ir pasiruošimas mokyklai

„Mažajame Klaipėdos licėjuje“ vaikai turi galimybę mokytis pagal dvikalbio ugdymo programas. Nuo 5 metų amžiaus čia pasirinktinai galima mokytis lietuvių-anglų arba lietuvių-rusų kalbomis.

Naujose licėjaus darželio-mokyklos patalpose veikia ir priešmokyklinės klasės. Jose vaikai ruošiami tęsti mokslus Klaipėdos licėjaus pradinėse klasėse, kurios taip pat veikia naujose patalpose Dragūnų kvartale.

„Mažojo Klaipėdos licėjaus“ darželio statybos užtruko beveik dvejus metus. Pastatą projektavo ir statybos darbus vykdė bendrovės „Pamario troba“ architektų ir statybos inžinierių komandos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių