Mokamas testavimas dėl COVID-19 – nepigus

Nuo vakar prasidėjo mokamas darbuotojų testavimas dėl COVID-19. Išimties tvarka nemokamai testuosis nėščios darbuotojos, alergiją vakcinai ar jos komponentui turintys darbuotojai bei asmenys, kuriems taikomas chemoterapijos, radioterapijos ar kitoks gydymas.

Bus išimčių

Visiems tam tikrose srityse dirbantiems asmenims testuotis bus privaloma kas septynias arba dešimt dienų PGR tyrimais arba greitaisiais antigenų testais.

Išliks mobilieji punktai, tačiau juose nebebus atliekamas profilaktinis darbuotojų testavimas greituoju antigenų testu.

"Nebebus atliekami profilaktiniai antigenų tyrimai dirbantiesiems. Mobiliuose punktuose bus atliekami PGR tyrimai visiems su simptomais, turėjusiems didelės rizikos kontaktą, gulantiesiems į ligoninę. PGR tyrimai mobiliuose punktuose nemokami pagal teisės aktuose nurodytus kriterijus", – teigė Klaipėdos miesto poliklinikos vadovė Loreta Venckienė.

Klaipėdos miesto poliklinika taip pat ruošiasi pirkti greitųjų antigenų testų.

Šio testo kaina priklausys nuo to, už kiek jie bus įsigyti.

"Ruošiamės steigti kaip mokamą paslaugą greituosius antigenų testus, bet kol kas tokių prašymų ir pasiūlymų nesulaukėme. Pirkimas šiuo metu yra sustojęs, todėl kol kas šio testavimo dar nevykdysime. Artimiausiu metu, kai tik bus pasirašytos sutartys dėl testų pirkimo, mes irgi teiksime tokią mokamą paslaugą", – sakė L.Venckienė.

PGR tyrimai Klaipėdos poliklinikoje kol kas atliekami nebus.

Loreta Venckienė: artimiausiu metu, kai tik bus pasirašytos sutartys dėl testų pirkimo, mes irgi teiksime tokią mokamą paslaugą.

Yra visokių sąlygų

Nurodytos sąlygos, kada privaloma testuotis – jeigu asmenys yra pasiskiepiję daugiau nei prieš 210 dienų "Comirnaty", "Spikevax", "Janssen" ar "Vaxzevria" vakcinomis pagal visą schemą.

Jei asmenys yra pasiskiepiję stiprinamąja vakcinos doze, jie neturės testuotis neribotą laiką.

Jei asmenys po 210 dienų atlieka kiekybinį ar pusiau kiekybinį serologinį tyrimą ir gauna teigiamą rezultatą, gali nesitestuoti papildomas 60 dienų.

Taip pat gali nesitestuoti, jei yra daugiau nei prieš 210 dienų COVID-19 persirgę, kai liga buvo patvirtinta PGR tyrimu ar greituoju antigenų testu.

Jei asmenys po 210 dienų atlieka kiekybinį ar pusiau kiekybinį serologinį tyrimą ir gauna teigiamą rezultatą, gali nesitestuoti papildomas 60 dienų.

Kaina gali sukrėsti

Skelbiama, kad testuotis nereikės tiems, kurie pasiskiepiję visiškai – gavę visas, įskaitant ir stiprinamąją, vakcinos dozes.

Persirgusiesiems testuotis nereikės taip pat su tam tikromis sąlygomis – kai asmenims diagnozė buvo patvirtinta remiantis teigiamu PGR tyrimo ar antigenų testo rezultatu, o nuo teigiamo tyrimo rezultato praėjo ne daugiau kaip 210 dienų (bet ne anksčiau nei asmeniui baigėsi paskirtos izoliacijos terminas).

Taip pat testuotis nereikės, kai asmenys prieš mažiau nei 60 dienų yra gavę teigiamą (kai nustatomi anti-S, anti-S1 arba anti-RBD IgG antikūnai prieš COVID-19) kiekybinio ar pusiau kiekybinio serologinio imunologinio tyrimo atsakymą.

Kai kuriose uostamiesčio laboratorijose jau nurodytos PGR tyrimų ir greitųjų antigenų testų kainos.

Vienoje laboratorijoje PGR tyrimas iš nosiaryklės, nosies landų arba seilių kainuoja 75 eurus. Greitasis antigenų testas iš nosiaryklės, nosies landų arba seilių – 23 eurus.

Kitoje poliklinikoje PGR tyrimas kainuoja 76 eurus.

Dar vienoje laboratorijoje PGR tyrimo kaina – irgi 75 eurai.

Kam privaloma

Sveikatos apsaugos ministerija patvirtino, kad testai privalomi šių sričių atstovams:

– asmens sveikatos priežiūros paslaugos ir veikla,

– socialinės paslaugos ir veikla,

– švietimo paslaugos ir veikla,

– vaistinių darbuotojų veikla,

– krovinių tarptautinio vežimo veikla,

– viešojo transporto ir keleivių vežimo veikla,

– laisvalaikio ir (ar) pramogų, kultūros, meno paslaugų teikimo veikla (renginių organizavimas ir lankytojų aptarnavimas),

– viešojo maitinimo paslaugų teikimo veikla,

– mažmeninės prekybos srityje dirbančių darbuotojų darbas,

– viešojo administravimo subjektų veikla,

– profesinė karo tarnyba,

– veikla, susijusi su masinio užsieniečių antplūdžio, dėl kurio paskelbta valstybės lygio ekstremalioji situacija, valdymu (tiesioginis kontaktas su užsieniečiais),

– gamybos įmonių darbuotojų veikla.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aš irgi palaikau,

Aš irgi palaikau, portretas
kai nusimyžu, ir nukratau.

Rx

Rx portretas
Įveskite privalomus skiepus ir baigsis tos nesamonės

A

A portretas
Jusu skiepai sio metu galioja 210d. Veliau bus 4 menesiai.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių