Pereiti į pagrindinį turinį

Moksleiviai diskutavo apie karą

2015-04-23 16:30
Bendradarbiavimas: "Žemynos" gimnazijoje pranešimus skaitė ir moksleiviai iš Vokietijos.
Bendradarbiavimas: "Žemynos" gimnazijoje pranešimus skaitė ir moksleiviai iš Vokietijos. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Į Antrojo pasaulinio karo temą buvo pažvelgta Lietuvos ir Vokietijos moksleivių akimis. Klaipėdos "Žemynos" gimnazijoje vakar visą dieną vyko tarptautinė mokinių ir mokytojų konferencija, kuri subūrė ne tik Lietuvos, bet ir užsienio mokyklų atstovus.

"Karas, pakeitęs tautų, valstybių ir žmonių likimus" – tokiu pavadinimu konferencija gimnazijoje vyko pirmą kartą. Atgaivinti istorinę atmintį bei ją pritaikyti šiandienos kontekste buvo imtasi neatsitiktinai.

Klaipėdos "Žemynos" gimnazijos direktorės Ritos Podoliankienės teigimu, žvangantys ginklai tiek Azijoje, tiek ir netoli Europos rodo, kad taika – labai trapi.

"Per visą laisvos Lietuvos laikotarpį atrodė, kad karas liko užmarštyje. Tačiau, kaip sako istorikai, neišmoktos pamokos – visuomet pasikartoja. Todėl su mokiniais atsigręžėme į Antrąjį pasaulinį karą ir kalbėjomės apie tautų teritorijų pasikeitimus bei žmonių likimus po jo. Juk tai, kas šiandien vyksta pasaulyje, mums neleidžia atsipalaiduoti ir mėgautis laisve", – aiškino gimnazijos direktorė.

Anglų kalba vykusios tarptautinės konferencijos metu pasisakė net 30 pranešėjų. Jie pasidalijo 15 pranešimų.

Mokiniai gilinosi į valstybių teritorinius pokyčius po karo, komunizmo ideologiją, Vokietijos ir Rusijos santykius prieš Antrojo pasaulinio karo metines ar šiuolaikinės Rusijos propagandos Lietuvoje formas ir būdus.

Konferencijoje viešėjo įvairių mokyklų, tarp jų – ir Vokietijos Frankfurto prie Maino A.Einšteino gimnazija.

Taip pat buvo sulaukta svečių iš Palangos, Kretingos, Darbėnų ir, žinoma, kitų Klaipėdos mokyklų.

Po pranešimų vyko konferencijos apibendrinimas. Mokiniai kartu su mokytojais aptarė ir susistemino renginio metu pateiktą medžiagą.

"Tokių konferencijų reikia tam, kad mokiniai gebėtų savarankiškai ir kritiškai vertinti esamą situaciją, nes laisvė, nepriklausomybė ir taika – labai trapūs dalykai, kuriuos būtina saugoti", – užbaigė R.Podoliankienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų