Naujieji Klaipėdoje – su kraujo kvapu: kaltas besaikis alkoholio vartojimas

Naujųjų metų sutikimas Klaipėdoje tapo tragedija ne vienai šeimai. Dvi tragiškos žūtys vieną naktį – nemenka šventės kaina. Žmonėms į pagalbą skubantys medikai, ugniagesiai ir policininkai sutartinai kalba: kaltas besaikis alkoholio vartojimas.

Šlavė butelius parduotuvėse

Gruodžio 31-oji buvo darbo diena, bet tądien nuo pietų visos alkoholiu prekiaujančios parduotuvės buvo tiesiog apgultos žmonių.

Į pirkinių krepšelius dažniausiai buvo dedami alaus bei stipriųjų gėrimų buteliai.

Kai kuriose parduotuvėse ištuštėjo pigiausio, žaliuose plastiko buteliuose parduodamo vyno lentynos.

Kitur pirkėjai net klaupėsi bandydami pasiekti lentynų gelmėse užsilikusius brangius stipriuosius gėrimus.

Atrodė, kad svaigalų klaipėdiečiams gali pritrūkti labiausiai.

Besaikio girtavimo pasekmes policininkai pajuto dar prieš paskutinįkart 2019 m. sutemoms apgaubiant Klaipėdą.

Pasipylė pranešimai apie smurtą šeimose, daugeliu atvejų ranką prieš artimiausius žmones pakėlė vyrai. Pykčio proveržių būta tiek daug, kad policininkai ir medikai vos spėjo reaguoti į pranešimus.

Vien į Klaipėdos policijos komisariatą paskutiniąją metų dieną buvo pristatyta 19 asmenų, didesnė jų dalis naujamečių fejerverkų atšvaitus matė pro areštinės grotas.

Sausio 2-osios naktį į areštinę pateko ir apgirtęs (1,51 prom.) 26 metų Lietuvos kariuomenės karys. Jis smurtavo prieš 22 metų merginą.

"Per gruodžio 31-ąją ir sausio 1-ąją į 8 Klaipėdos apskrities miestų policijos įstaigas pristatyti 56 asmenys, pradėtas 41 ikiteisminis tyrimas. Daugiausia pareigūnams skųstasi dėl triukšmo", – pranešė Klaipėdos apskrities policija.

Sprogmuo pataikė į kaklą

Metų sandūrą nemaža dalis klaipėdiečių pasitiko pagrindinėse miesto aikštėse.

Teatro aikštė jau ne pirmus metus buvo paskelbta zona be pirotechnikos, todėl čia susirinkę žmonės buvo saugūs, daugelis atsivedė vaikus.

Užtat Atgimimo aikštė labiau priminė karo zoną. Žmonėms neužteko didžiųjų miesto fejerverkų, pačioje aikštėje ir jos prieigose sproginėjo ir šaudė į dangų žmonių atsinešti sprogmenys.

Saugumas: Teatro aikštėje buvo saugu, žmonės čia susirinko linksmi ir taikūs. (Aurimo Skirmanto nuotr.)

Vienas sprogmuo pataikė netoli paminklo "Arka" stovėjusiam vyrui į kaklą. Šalia stovėjusi jo sutuoktinė buvo taip sukrėsta, kad ją artimieji ramino net labiau nei sužeistą vyrą.

Greitosios medicinos pagalbos ekipažas išgabeno sužalotą žmogų į ligoninę, jam nustatytas pirmojo ir antrojo laipsnio kaklo nudegimas.

Policininkai bando aiškintis, kas galėjo neatsargiai paleisti petardą ir sužeisti žmogų. Prašoma atsiliepti įvykį mačiusius žmones.

"Naujametę naktį medikai sulaukė apie 20 procentų iškvietimų daugiau nei paprastai. Šį kartą alkoholiu apsinuodijusių vaikų nebuvo. Dominavo nesunkios rankų, kojų ir ypač galvos traumos. Dauguma žmonių buvo sumušti", – pasakojo Greitosios medicinos pagalbos stoties vadovo pavaduotoja Nijolė Dambrauskienė.

Dominavo nesunkios rankų, kojų ir ypač galvos traumos. Dauguma žmonių buvo sumušti.

Vienas keisčiausių iškvietimų naujametę naktį buvo klaipėdiečio nusiskundimas, kad jis negali suvaldyti itin didelio seilėtekio. Ir pas šį pacientą medikai vyko, mat vienas žmogaus jaučiamų požymių gali būti didesnės ligos priežastis.

Po kivirčo – į nebūtį

Pirma siaubinga žinia specialiąsias tarnybas pasiekė sausio 1-osios ryte, apie 8 val.

Minijos gatvės pradžioje esančio naujos statybos daugiaaukščio namo gyventojai po balkonais rado negyvą savo kaimynę. Moters kūnas gulėjo kraujo klane.

Medikai konstatavo, kad mirtis 43 metų klaipėdietę ištiko prieš kelias valandas.

Paaiškėjo, kad moteris iškrito iš penktojo aukšto pro langą.

Policininkai surado jos dar neprasiblaiviusį sutuoktinį. Vyras aiškino, kad su žmona susipyko. Po kivirčo jis esą išėjo iš namų ir šventė kažkur kitur. Kitų šeimos narių namie taip pat nebuvo.

Pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo sukurstymo nusižudyti ar privedimo prie savižudybės.

Oficiali policijos kriminalinių įvykių suvestinė teigia, kad 51-erių įtariamasis buvo uždarytas į areštinę.

Tiriant įvykį tikimasi, kad namo vaizdo kameros parodys, kada ir kas išėjo iš namų, visi šie duomenys bus tiriami, aiškinamasi, ar moteris žuvo dar vyrui neišėjus, ar tada, kai namie liko viena.

Daugiabučio gyventojai pabudo ir pamatė prie namo policijos automobilius, pirmasis metų rytas jiems atnešė nemenką sukrėtimą.

Apie skenduolį prisiminė ryte

Apie 11 val. policininkams ir ugniagesiams gelbėtojams buvo pranešta apie dar vieną nelaimę.

Pranešimas skambėjo keistai, bet be dėmesio jo pareigūnai nepaliko – skambinęs vyras pasakojo apie nakties įvykius, esą jo draugas įkrito į upę ir dingo.

Kai specialiaisiais ženklais pažymėti automobiliai atvyko prie Dangės, netoli pasukamo tiltelio, juos pasitikęs vyriškis papasakojo apie nakties įvykius.

Pasirodo, laivą "Ole Willassen" saugantys du vyrai naktį girtavo ir padauginę paryčiais grįžo į laivą. Lipdami ant denio jie neišlaikė pusiausvyros ir įkrito į vandenį.

Paieška: pirmąją metų dieną gelbėtojams teko kelias valandas Dangėje ieškoti skenduolio. (Daivos Janauskaitės nuotr.)

Anot likusio gyvo vyro, jis vandenyje atitempė bičiulį iki krantinės kopėtėlių, draugui liepė laikytis jų įsitvėrus, pats išlipo į krantą ir nuėjo ieškoti pagalbos.

Neradęs, kas galėtų jam padėti, vyriškis grįžo prie krantinės, draugo nebepamatė ir nuėjo į laivą, kur užmigo.

Tik gerokai įdienojus jis pabudo ir suprato, kad jo bičiulis negrįžo. Būdamas tikras, kad jis nuskendo, iškvietė gelbėjimo tarnybas.

Vyras prisipažino buvęs gerokai įkaušęs, todėl ne viską prisiminė.

Gelbėtojai buvo pasirengę nerti į ledinį vandenį. Paprastai rami Dangė šįsyk buvo srauni ir labai tamsi. Upėje narai pirmiausia rado dingusiojo batą, o po poros valandų, penkių metrų gylyje, maždaug už aštuonių metrų nuo laivo, aptiko 45 metų vyriškio kūną.

Aplinkinių kavinių darbuotojai gerai pažinojo šiuos du vyrus ir pasakojo, kad jie dažnai girtaudavo, ne kartą laivo sargus teko tramdyti dėl pernelyg garsiai leidžiamos muzikos.

Policininkai pradėjo ikiteisminį tyrimą mirties priežasčiai nustatyti, jie ketina labai atidžiai išklausyti gyvo likusio vyro pasakojimo.

Pavogė mašiną

Naujuosius namuose, Nidos gatvėje, šventęs ir nuo sugėrovo nukentėjęs 20-metis klaipėdietis tikino nepažįstantis žmonių, su kuriais kartu linksminosi, juo labiau nežinantis, kuris jam nežinant iš kišenės ištraukė automobilio "Hyundai" raktelius.

Naktį to paties namo kieme žmonės pamatė, kaip ši mašina nevykusiai bando išvažiuoti iš kiemo. Vairuotojas nesuvaldė transporto priemonės ir apibraižė kelis automobilius.

Iškviesti policininkai nustatė, kad prie vairo sėdėjo girtas 18-metis.

Policininkai nustatė, kas yra "Hyundai" savininkas, ir su juo susisiekė, tada ir paaiškėjo, kad mašiną vairavo jos raktelius iš savininko kišenės be jo žinios ištraukęs jaunuolis.

Įtariamojo laukia atsakomybė už vairavimą apgirtus, mašinos vagystę ir kitų automobilių apgadinimą.

Siūlė 100 eurų kyšį

Dar viena neblaivi vairuotoja sausio 1-osios vidurdienį bandė suktis iš keblios situacijos ir prisivirė dar daugiau nemalonumų.

Apie 13 val. ją gerokai girtą Dercekliuose sustabdė policijos pareigūnai. Alkoholio matuoklis parodė 2,84 prom. Tai yra sunkus girtumo laipsnis.

Moteris panoro išsisukti ir pasiūlė policininkams 100 eurų kyšį. Tiek jos girtumas, tiek bandymas papirkti pareigūnus tapo pretekstu 41 metų įtariamąją uždaryti į areštinę.

Dar vieną girtą vairuotoją policininkai nutvėrė gruodžio 31-osios naktį, po 3 val., važiuojantį keliu Doviluose. Jis įpūtė 2,2 prom. ir pateko už grotų.

Keturiese – prieš vieną

Apie smulkesnes muštynes naujametę naktį policininkai net nepranešė, jiems teko malšinti išties daug konfliktų. Drastiškų įvykių būta ir kitomis dienomis.

Priešpaskutinę metų naktį 1.10 val. uostamiesčio Jūreivių gatvėje esančiame naktiniame bare nukentėjo 26-erių vaikinas. Jis buvo sumuštas, o kai kreipėsi į policiją, pranešė, kad po trijų nepažįstamųjų išpuolio pasigedo savo išmaniojo telefono.

Jaunuolis pasiskundė patyręs 500 eurų nuostolį.

Vėlų sausio 1-osios vakarą, apie 23 val., Klaipėdoje, Šilutės plente, šalia įėjimo į laiptinę 23 metų vaikiną užpuolė keturi nepažįstamieji. Jie skaudžiai sumušė jaunuolį, apie pagrobtus daiktus nepranešama.

Policijos pareigūnai sulaikė neblaivius įtariamuosius, visi jie pateko į areštinę.

Vėl badė padangas

Sausio 1-osios pavakare į policiją kreipėsi 53 metų klaipėdietis, kuris per patiklumą prarado bemaž tūkstantį eurų.

Tądien jam paskambino kažkoks vyras, prisistatęs technologijų specialistu.

Nepažįstamasis prašė pasakyti, ar pašnekovas gauna žinučių iš banko. Jis atsiuntė aukai nuorodą ir paprašė ištrinti atsiunčiamus programėlės pranešimus suvedant elektroninės bankininkystės slaptažodžius.

Vėliau pareiškėjas aptiko, kad iš jo į nepažįstamo asmens banko sąskaitą buvo labai greitai per tris kartus pervesti 986 eurai.

Kažkoks piktavalis lankytojas priešpaskutinę 2019 m. dieną pasipelnė pagrobdamas indą su kavinės lankytojų paliekamais arbatpinigiais.

Indo su pinigais pasigedo kavinės Palangoje, J.Basanavičiaus gatvėje, darbuotojai. Jie mano, kad inde galėjo būti apie 260 eurų.

Kas ir kokiu momentu nugvelbė indą, dar nežinia.

Nežinia kodėl ir kokiu tikslu kažkas paskutiniąją metų dieną Klaipėdoje pradūrė visas vieno automobilio padangas.

Ryte atėjęs prie savo automobilio "Audi A6", kurį nakčiai buvo palikęs Kretingos gatvėje, vieno prekybos centro automobilių aikštelėje, klaipėdietis suvokė, kad važiuoti negalės – visos keturios jo mašinos padangos buvo pradurtos.

Nukentėjusysis pranešė apie patirtą 200 eurų žalą.

Susirinko prie K.Donelaičio

Išvardinti kriminaliniai įvykiai nereiškia, kad visi klaipėdiečiai vien tik girtavo ir skriaudė savus bei svetimus.

Sausio 1-osios vidurdienį prie Kristijono Donelaičio paminklo susirinko didžiulis būrys žmonių. Jie pratęsė tris dešimtmečius gyvuojančią tradiciją taip paminėti lietuvių literatūros pradininko ir klasiko gimtadienį.

Tradicija: kasmet pirmąją metų dieną prie K.Donelaičio paminklo susirenka vis daugiau klaipėdiečių. (Daivos Janauskaitės nuotr.)

Apsikabinimai, rankų paspaudimai, linkėjimai gerų metų – tokia ir šiemet buvo renginio pradžia. Prie paminklo susirinkę žmonės jautėsi esą bendraminčiai.

Pirmasis kalbėjo Klaipėdos evangelikų liuteronų parapijos klebonas Reinholdas Moras, kuris ragino nepamiršti Dievo, draugiškumo, bendrystės ir atjautos vienas kitam.

Prie mikrofono vienas po kito ėjo garbūs klaipėdiečiai, eiles skaitė ir Vytauto Didžiojo gimnazijos, anksčiau vadintos K.Donelaičio vardu, gimnazistai.

Daugelis minėjo išskirtinius K.Donelaičio asmenybės bei kūrybos bruožus.

Politikai dalijo pažadus, žmogus "iš liaudies" paprašė miesto vadovų tamsiuoju paros metu apšviesti skverą ir paminklą.

Ne kartą kalbėtojai užsiminė, kad galbūt šiemet pagaliau prasidės ilgai laukti skvero tvarkymo darbai, kalbėta apie senų medžių keliamą grėsmę paminklui.

Daugelis susirinkusiųjų džiaugėsi toje pačioje vietoje ta pačia proga sutikę senus bičiulius, sulaukusius 2020-ųjų.

Maudėsi jūroje

Sveiką gyvenimo būdą propaguojantys žmonės rinkosi Antrosios Melnragės paplūdimyje ir pradėjo metus maudynėmis Baltijos bangose.

Taip sveikuoliai paminėjo sausio 1-ąją – Pasaulinę ruonių dieną.

Pusnuogių žmonių maudynės likusiems ant kranto kėlė siaubą, bet laimingi ruoniais vadinamų sveikuolių veidai bylojo kitokias emocijas.

Kai kurie jų į šaltą jūrą sausio 1 dieną brido jau 20-tą kartą.

Sveikuoliai: į ledinę jūrą ryžosi bėgti dvi dešimtys ruoniais vadinamų žmonių. (Aurimo Skirmanto nuotr.)



NAUJAUSI KOMENTARAI

virga

virga portretas
Niekaip nesuprantu to stebuklo - kaukia, kad nustekenta tauta, kauliūja maltos sriubos, o geria kaip arklaia . gal veltui dalina alkoholį ir petardas?

Zygmas

Zygmas portretas
Kalti politikai,pvz Kurbilius,Kirkilkas,kurie nustekeno valstybe per 25 metus,zmones neiperka gero vyno,stai ir geria is nevilties pigius gerimus

Dovile

Dovile portretas
Klaipėdoje gyvena visokie žmonės, yra inteligentų. Bet didžioji dauguma tokių, apie kuriuos galima būtų pasakyti Puškino žodžiais : čern tūpaja. Agresyvūs, dažnai girtuokliaujantys, mažamoksliai, triukšmingi. Būti
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

  • Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas
    Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas

    Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgaliais, o nuo trečiadienio iki sekmadienio. ...

  • Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda
    Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda

    Skulptūrų parkas, pritraukiantis vis daugiau lankytojų, sulaukia ir pastabų. Antai kažkas teigė pastebėjęs, esą parke gerokai sumažėję inkilų, o kai kurie likę – aplūžę ir nebetinkami sparnuočiams gyventi. ...

    2
  • Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma
    Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma

    Susisiekimo ministerija šiemet Klaipėdos miesto gatvių, kiemų ir juose esančių automobilių stovėjimo aikštelių bei dviračių ir pėsčiųjų takų atnaujinimui ir remontui skyrė milijonus eurų. Trečdalis šios sumos numatyta dau...

    3
  • Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos
    Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos

    Praėjus daugiau nei pusmečiui nuo tada, kai Turto bankas paskelbė parduosiantys buvusio kino teatro „Jūratė ir Kastytis“ pastatus, esančius Taikos prospekte, bei du namus Herkaus Manto gatvėje, Klaipėdoje, lig šiol dar neparengti j...

  • Melnragėje pasigesta informacinio stendo
    Melnragėje pasigesta informacinio stendo

    Ties įėjimu į pagrindinį Melnragės paplūdimį, Odesos promenados prieigose, pasigesta informacinio stendo, kuris buvo įrengtas vos prieš pusketvirtų metų. Paaiškėjo, jog lenta buvo nuimta atnaujinimui. ...

    3
  • „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos
    „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos

    Savaitės pradžioje daugybė vairuotojų negalėjo prisijungti prie „Regitros“ vairuotojų portalo. Vėliau pasirodė pranešimas, kuriuo patvirtinta žinia apie sutrikimą ir atsiprašymas už nepatogumus. ...

  • Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu
    Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu

    Vienoje Klaipėdos rajone esančioje parduotuvėje veikiantis taromatas keisto piliečio pastangomis virto šiukšlynu. Net ir ne kartą viešai gėdintas gyventojas vis tiek velka šiukšles iš savo namų ir krauna į keli...

    6
  • Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?
    Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?

    Kažkas išdaužė Klemiškės autobusų stotelės paviljono stiklą. Manoma, kad tai – dar vienas paauglių vandalizmo atvejis. Kol kas bendruomenės nariai niekur dėl to nesikreipė, tačiau jaučiasi nesaugūs, kadangi panašūs įv...

    3
  • Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?
    Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?

    Herkaus Manto gatvėje dažnai pastebima elgetaujanti moteris, veikiausiai benamė. Klaipėdiečiai ją matė dar žiemą, tiesiog sėdinčią ant šalto grindinio prie vieno restorano, o šalia jos – dubenėlį, į kurį praeiviai įmesdavo ...

    13
  • Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose
    Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose

    Iki Lietuvos prezidento rinkimų pirmojo turo likus mėnesiui, pageidaujančiųjų dirbti rinkimų komisijose daugiau nei reikia. Nors Klaipėdoje rinkimų apylinkių komisijų komandos – per puspenkto šimto žmonių – jau suformuotos, kasdi...

    5
Daugiau straipsnių