Naujieji neštuvai greitosios medikams padėjo išspręsti senas problemas

  • Teksto dydis:

Klaipėdos greitosios medikai – vieninteliai Lietuvoje savo darbe naudoja modernius elektrinius neštuvus, kurie palengvina jų pačių ir pacientų kasdienybę. Naujausiais neštuvais aprūpinti visi pagal iškvietimus vykstantys automobiliai.

Įsigijo 15 modernių neštuvų

Pirmuosius elektrinius neštuvus Klaipėdos miesto greitosios medicininės pagalbos stotis (GMPS) įsigijo dar praėjusiais metais, o didžiąją jų dalį – šiemet. Naujieji neštuvai jau sumontuoti 10 pacientus aptarnaujančių automobilių, o likusieji 5 dar laukia savo eilės.

Dveji neštuvai bus įmontuoti dar šiemet pasieksiančiuose naujuose greitosios automobiliuose, kiti neštuvai bus atsarginiai, kad iškilus nenumatytiems atvejams jie būtų sumontuoti visuose automobiliuose. Jau įsigijus pirmuosius neštuvus GMPS vadovai sulaukė padėkų iš savo darbuotojų.

Paspaudus mygtuką pacientas su neštuvais automatiškai pakeliamas į reikiamą aukštį ir įkeliamas į greitosios automobilį. Neštuvų keliamoji galia siekia iki 250 kilogramų.

Elektriniai neštuvai tausoja greitosios medikų ir vairuotojų sveikatą, nes dauguma jų susiduria su nugaros problemomis dėl nuolatinio pacientų kilnojimo bei nešiojimo.

Išsprendė ilgalaikę problemą

Kaip pastebi GMPS vyriausiasis gydytojas Rimvydas Juodviršis, modernūs elektriniai neštuvai padėjo išspręsti ilgametę, dar nuo sovietinių laikų besitęsiančią problemą – medikams tekdavo kilnoti ir vežti sunkius pacientus. Dauguma greitosios darbuotojų yra moterys, tad sunkūs krūviai atsiliepia jų sveikatai.

Norime, kad mūsų žmonės būtų sveiki ir kuo ilgiau dirbtų. Tai investicija į savo darbuotojų ir pacientų sveikatą.

„Norime, kad mūsų žmonės būtų sveiki ir kuo ilgiau dirbtų. Tai investicija į savo darbuotojų ir pacientų sveikatą“, – taip naująjį pirkinį apibūdino vyriausiasis gydytojas.

Darbo inspekcijos nurodymu darbuotojos gali kelti ne daugiau kaip 15–20 kilogramų, vyrams ši leistina norma – didesnė. Tad siekiant neprasilenkti su įstatymais vienoje medikų brigadoje papildomai turėtų dirbti dar du darbuotojai, padedantys nešti pacientus.

„Greitosios automobilių salonuose vietos – gana ribotai, o gaivinant pacientą ar atliekant kitą būtiną procedūrą, medikai tiesiog trukdytų vienas kitam. Ne paskutinėje vietoje ir atlyginimų klausimas – pritrūktume pinigų darbo užmokesčiui“, – buvusią keblią situaciją nusakė GMPS vadovas.

Pritaikyti pacientų poreikiams

Nors medikams ir dabar tenka kilnoti pacientus, tačiau šis procesas – kur kas lengvesnis ir paprastesnis. GMPS vyriausiojo gydytojo pavaduotoja Nijolė Dambrauskienė pastebi, kad daugėja neštuvais nešamų pacientų ir gana dažnai sulaukiama iškvietimų viešose vietose. Nauji neštuvai yra itin mobilūs ir lengvi, gali lengvai nusileisti, tad nėra sunku pacientą nuo grindinio perkelti į neštuvus.

Pasak N. Dambrauskienės, dabar didžiulė problema – įvažiavimas į kiemus, ne visada pavyksta privažiuoti prie pat daugiabučio namo laiptinės, tad kartais pacientą neštuvais tenka atsivežti prie greitosios automobilio, kuris stovi gerokai už kampo. Dabar tai padaryti gerokai patogiau, nes neštuvų ratukai manevringi, amortizuoja bet kokios dangos netolygumus.

R. Juodviršis neslėpė, kad anksčiau uostamiestyje ir kituose Lietuvos miestuose yra pasitaikę atvejų, kai vežant pacientą nelygiu ar slidžiu keliu senieji neštuvai apvirsdavo kartu su pacientu. Elektriniai neštuvai yra platesni ir stabilesni.

Įsigijo du automobilius

Anksčiau būdavo sudėtinga tilpti į liftą – naujieji neštuvai šią problemą sėkmingai išsprendė. Prireikus juos galima sutrumpinti, praplatinti. Greitosios medikams gana dažnai prireikia naudotis liftu, nes dauguma sunkių ligonių vežami tiesiai į ligoninės intensyviosios terapijos ir reanimacijos skyrių.

Naujieji neštuvai pritaikyti ir pacientų patogumui: įgaubtas čiužinys su specialia pagalvėle, fiksuojami bei reguliuojami diržai. Mechaninių neštuvų fiksatoriai buvo metaliniai, tad važiuojant itin barškėdavo. Dabar važiuojant būna gerokai tyliau, saugiau ir stabiliau.

Pasak vyriausiojo gydytojo, elektriniai neštuvai Europoje nėra naujiena, tačiau Lietuvoje situacija liūdnesnė: tokius pavienius neštuvus turi vos kelios šalies stotys.

Elektriniai neštuvai nėra vienintelis šių metų klaipėdiečių didelis pirkinys. Dar iki šių metų pabaigos turėtų pasiekti du nauji „Volkswagen Krafter“ automobiliai. Vienas jų pakeis tos pačios markės, anksčiau įsigytą automobilį, kuris neseniai nukentėjo per eismo įvykį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
tai kitur tai suncia pinigus o musu medikams nenuperka tokiu nestuvu kiek jie prisitampo su tais ligonais
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių