Naujo patrulinio laivo vardas – „Dzūkas“

Pirmadienį Lietuvos karinių jūrų pajėgų (KJP) karo laivų flotilėje Klaipėdoje vyks iškilminga naujojo patrulinio laivo P12 inauguracijos ir vardo suteikimo ceremonija. Naujajam KJP laivui bus suteiktas „Dzūko“ vardas.

Ceremonijos metu prieš iškilmingą KJP karių rikiuotę bus perskaitytas KJP vado įsakymas dėl naujojo patrulinio laivo tarnybos pradžios ir laivo vardo „Dzūkas“ suteikimo. Pagal tradiciją kiekvienas laivas turi turėti savo krikštatėvius.

Šio laivo krikštatėviais, atsižvelgiant į suteikiamą laivo vardą „Dzūkas“, buvo pasiūlyta tapti Alytaus miesto savivaldybės vadovybei merui Česlovai Daugėlai ir mero pavaduotojai Rimai Rakauskienei. Renginio metu laivo krikštamotė R.Rakauskienė atidengs laivo vardo lentą, o KJP kapelionas Romualdas Ramašauskas palaimins laivą ir jo įgulą.

Po laivo vardo suteikimo ceremonijos svečiams bus pristatytas naujasis patrulinis laivas P12 „Dzūkas”, taip pat štabo ir aprūpinimo laivas N-42 „Jotvingis”. Po apsilankymo KJP karo laivų flotilėje krašto apsaugos ministrės delegacija vyks į KJP štabą, kur bus pristatytos KJP jūrų pajėgos ir pajėgų padaliniai.

Laivas P12 - jau antras tokio tipo laivas, priklausantis Lietuvos KJP. Pirmasis laivas P11 „Žemaitis” Lietuvai buvo perduotas praėjusių metų gegužės pabaigoje ir šiuo metu sėkmingai vykdo jam pavestas užduotis. Trečiojo šios klasės patrulinio laivo perdavimas Lietuvos KJP planuojamas šių metų birželio mėnesį.

Laivas P12 pastatytas Danijos laivų statykloje Danyard A/S Olborge. Jis pagamintas iš stiklo plasto sluoksniuotos medžiagos. Tarnybą Danijos karinėse jūrų pajėgose pradėjo 1990 metais.

2007 m. balandžio mėnesį buvo pasirašyta sutartis tarp Lietuvos ir Danijos dėl trijų daugiafunkcinių „Flyvefisken” („Žuvis skraiduolė”) arba „Standart Flex 300” klasei priklausančių patrulinių laivų pardavimo Lietuvai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių