Pereiti į pagrindinį turinį

Neliks kam tirti mirusiųjų?

2018-10-30 03:00

Nusikaltimų aukas ir mirusiuosius tiriantys teismo medicinos ekspertai grasina streikais. Visą Vakarų Lietuvą aptarnaujančio Teismo medicinos tarnybos Klaipėdos skyriaus specialistai pripažįsta, jog netrukus nebus kam aiškintis kraupių nusikaltimų, nes realiai 11 savivaldybių šiuo metu aptarnauju trys teismo medicinos ekspertai.

Situacija: teismo medicinos ekspertai dėl lėšų ir darbuotojų trūkumo valdžios dėmesį mėgina atkreipti piketais ir būsimu streiku. Situacija: teismo medicinos ekspertai dėl lėšų ir darbuotojų trūkumo valdžios dėmesį mėgina atkreipti piketais ir būsimu streiku.

Stumdė per ministerijas

Antradienį teismo medicinos ekspertai susitiks su Klaipėdos, Telšių ir Tauragės apskričių policijos komisariatų vadovais. Susitikime bus mėginama aptarti, kaip organizuoti teismo ekspertizių tyrimus, nes ekspertų darbą atliekančių specialistų katastrofiškai trūksta.

"Valdžia mus visiškai pamiršo. Esame lyg pamestinukai. Dar 2013 m. Konstitucinis Teismas konstatavo, jog teismo medicinos ekspertams neteisėtai buvo sutrumpintos atostogos. Teismo medicinos ekspertai yra priskiriami prie sudėtingomis darbo sąlygomis dirbančių darbuotojų. Anksčiau mes turėjome priedus dėl kenksmingų darbo sąlygų, kitų lengvatų, pvz., pailgintas atostogas, o šiuo metu darbo krūviai yra padidėję, už darbą taip, kaip pridera, nėra mokama. Atlyginimai ir atostogos buvo nurėžti dar 2009 m. ir iki šiol valdžia elgiasi, lyg būtų tai pamiršusi", – aiškino Teismo medicinos tarnybos Klaipėdos skyriaus vedėjas Gintautas Paulikas.

Valdžia mus visiškai pamiršo. Esame lyg pamestinukai.

 

2018 m. pirmo pusmečio duomenimis, šiandien teismo medicinos ekspertų vidutinis darbo užmokestis yra 1 154 eurai (neatskaičius mokesčių), tai yra 30 proc. mažiau už oficialiai skelbiamą šalies gydytojų darbo užmokesčio vidurkį, kuris siekia 1 664 eurus etatui.

"Aš šioje sistemoje dirbu 22 metus, tačiau per tą laiką ši tarnyba buvo stumdoma įvairiausių ministerijų. Pradėjau dirbti, kai buvome pavaldūs Sveikatos apsaugos ministerijai, vėliau Seimas mus, kaip pamestinukus, numetė prie Švietimo ir mokslo ministerijos. Dar vėliau tapome pavaldūs Teisingumo ministerijai, o dabar vėl sugrįžome į Sveikatos apsaugos ministerijos pavaldumą. Pasakykite, kuriam ministrui gali rūpėti teismo medicina, kai nė vienas jų nei supranta, nei yra su ja susipažinęs?" – kalbėjo G.Paulikas.

Tarnybą palieka jaunimas

G.Paulikas juokavo, jog gyventojai, pamėgę "X failų" serialus, gal ir įsivaizduoja, jog Lietuvoje veikia tokio pat lygio nusikaltimų tyrimo sistema.

"Mes esame ne viešoji ar privati įstaiga, o – valstybės. Mūsų nefinansuoja nei "Sodra", nei ligonių kasos, mes finansuojami tik iš biudžeto. Nuo liepos pirmosios paskelbus, jog medicinos darbuotojams bus didinami atlyginimai, mes gavome absoliutų nulį. Papildomai mes negavome nė cento", – patikino skyriaus vedėjas.

Teismo medicina, pasak ilgamečių darbuotojų, tampa nebepatraukli jauniems specialistams.

Niekas nenori dirbti tokio darbo.

"Mes turėjome jauną specialistą, kuris paliko tarnybą. Niekas nenori dirbti tokio darbo. Šios srities specialistų atlyginimai yra mažiausi visoje medicinoje. Tačiau Teismo medicinos tarnyba yra monopolinė, jos veiklą turi užtikrinti valstybė. Paprastas žmogus negali pasirinkti, kur atlikti mirusiojo ekspertizę. Rinkos čia nėra ir alternatyvų nėra", – pastebėjo G.Paulikas.

Du ekspertai – 11-ai savivaldybių

Klaipėdos skyriuje šiuo metu dirba tik trys teismo medicinos ekspertai, kurie budi savaitgaliais ir naktimis.

"Vienas specialistas nesutiko dirbti viršvalandžių. Vienas darbuotojas šiuo metu yra po operacijos ir budėjimų jam niekas negali skirti. Turime ir vieną 1942 m. gimusį specialistą, kuriam mes dėkingi už jo darbą, bet jis negali vykti po darbo į nusikaltimo vietas, nes amžius nėra tinkamas. O šiai tarnybai priskirtas pasyvaus budėjimo režimas. Kam to reikia? Teisėsaugai. Nusikaltimams ištirti. Pavyzdžiui, įvyksta išžaginimas, privalu paimti mėginius kuo greičiau, juk tai yra įkalčiai", – paaiškino G.Paulikas.

Šių metų pradžioje buvo susidariusi kuriozinė situacija, kai teismo medicinos ekspertai buvo priversti dirbti nemokamai.

"Nuo sausio mes budėjome du mėnesius už dyką, nes nebuvo lėšų. Budėjimai gali būti skiriami tik savanoriškumo pavyzdžiu. Priversti negali joks Darbo kodeksas ar darbo sutartis. Tačiau už budėjimas galima sumokėti ne mažiau nei 30 proc. priedus. Naujasis Darbo kodeksas sako, jog budėti namuose leidžiama ne daugiau kaip 168 valandas per metus. Suskaičiavus, kiek mes budime, išeina, jog budėjimo grafikams sudaryti trūksta žmonių. Šiuo metu mūsų skyriuje budi tik du ekspertai", – tikino G.Paulikas.

Teismo medicinos Klaipėdos skyrius aptarnauja Klaipėdos miestą, Klaipėdos rajoną, Palangą, Neringą, Skuodo, Kretingos, Šilutės, Plungės, Rietavo, Šilalės, Pagėgių, Telšių savivaldybes.

Praėjusį penktadienį teismo medicinos ekspertai piketavo prie Sveikatos apsaugos ministerijos, taip išreikšdami savo apgailėtiną padėtį, tačiau paaiškinimų, kas laukia šios tarnybos, jie neišgirdo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų