Nemokama kava sukėlė klausimų

Uostamiesčio verslininkų iniciatyva visą gruodį kava ar arbata vaišinti pensininkus patiems senjorams sukėlė įtarimų. Esą nemokamą karšto gėrimo puodelį kai kuriose Klaipėdos kavinėse senjorai gali gauti tik pateikę pensininko pažymėjimą, o jame įrašyti asmens duomenys, kurių svetimiems dalyti nevalia.

Saugo asmens duomenis

"Susidomėjau kavinių pasiūlymu, tačiau mane nustebino verslininkų reikalavimas pateikti pensininko pažymėjimą. Ar tai tikrai nepažeidžia įstatymų, kurie itin griežtai saugo asmens duomenis? Aš gal ir nenorėčiau bet kam rodyti asmens kodo ar kitų duomenų", – teigė pensininkė Angelė.

Idėjos iniciatorė, vienos akcijoje dalyvaujančių kavinių įkūrėja Guoda Steigvilaitė tikino, jog itin kruopščiai nesidomėjo, ar kavinių personalas turi teisę reikalauti pensininko parodyti pažymėjimą.

"Parduodami alkoholį, turime prašyti asmens dokumento, jog įsitikintume, kad žmogus yra pilnametis. Šiuo atveju mes tik pasižiūrime į pensininko pažymėjimą. Tačiau, jei žmogus nenorėtų jo rodyti, jis kavos negautų", – aiškino G.Steigvilaitė.

Į kavines – su žemėlapiu?

Akcijoje nusprendė dalyvauti 13 Klaipėdos kavinių, nors siūlymai prisidėti prie iniciatyvos buvo išsiųsti 70 įstaigų.

"Konfliktų nekilo, o ir klausimų, kodėl taip elgiamės, negirdėjome. Pažymėjimo veikiausiai paprašoma tik tuo atveju, jei žmogus atrodo labai jaunatviškai. Gerumas gerumu, bet gal kažkas gali sugalvoti tuo pasinaudoti. Bet kol kas jokių incidentų nekilo", – pasakojo G.Steigvilaitė.

Geranoriškai nemokama arbata ar kava pensininkus panorę pavaišinti verslininkai tikina jau pastebėję, jog atsirado tokių senjorų, kuriems tai tapo dienos ar savaitės pramoga.

"Susidaro visą sąrašą, išsiaiškina, kokios kavinės dalyvauja akcijoje, ir keliauja kiekvieną dieną į kitą kavinę. Pasitaiko ir tokių situacijų, kai susirenka didesnės grupelės senjorų. Begerdami kavą jie tarpusavyje susipažįsta. Romantinių pažinčių dar nepastebėjome, bet tikiuosi, jog pamatysime visko", – vylėsi G.Steigvilaitė.

Akcijos sumanytoja tikino, jog nemokamos kavos akcijomis senjorus malonino ne viena kavinė, tik iki šios jos dar nebuvo susivienijusios.

Jie moka džiaugtis kitaip nei mes, jaunimas.

"Kokia mums iš to nauda? Emocijos. Pasižiūrėkime į savo senelius ir suprasime, kokia pridėtinė vertė atsiranda tam kavos puodeliui. Seneliai turi savo žavesio. Jie moka džiaugtis kitaip nei mes, jaunimas. Jiems ir ta kava yra kur kas vertingesnė", – tikino G.Steigvilaitė.

Pažeidimo neįžvelgė

Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos Teisės skyriaus patarėja Raminta Sinkevičiūtė-Šečkuvienė tikino, jog šioje iniciatyvoje inspekcija nemato pažeidimo.

"Šiuo atveju kavinėms Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas nebūtų taikomas, nes jos netvarko asmens duomenų automatinėmis priemonėmis, t. y. nerenka, nekaupia ar kaip kitaip neapdoroja asmens duomenų skaitmeniniu būdu. Paprašydamos parodyti pensininko pažymėjimą, jos tik įsitikina, ar asmuo tikrai yra pensinio amžiaus", – pažymėjo specialistė.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

vladas

vladas portretas
Na kokia ten pridurkė,kuriai mat žvilgtelėjus į jos suknistą pažymėjimą nuskenuos duomenis.Tai nerodyk ir kontrolieriui,jei važiuoji už pusė kainos autobuse ir kitur, kur naudojiesi lengvatom.Rodyti tai nenorite,bet kai pasirodo sukčius,tai pinigėlius patikite jiems net nemirktelėja.Na ir yra tokių,,vriednų " senių,nors aš pats pensininkas,bet tokių ,,nevirškinu".

Klaipėdietė

Klaipėdietė portretas
Gerb, Klaipėdos verslininkai, na ir kas jeigu senai atrodantis ne pensininkas išgers puodelį kavos.Ar didelį nuostolį turėsite?.Juk ne visi pensininkai pasipustę padus bėga tos nemokamos kavos gerti. 0 tikrindami pensininkų pažymėjimus Jūs turėsite ''gerumo'' antireklamą.

Ne pensininkė

Ne pensininkė portretas
Tiems piktiems komentatoriams norėčiau priminti, kad senatvė ateina labai greitai ir neperspėjusi. Išlenda kaip koks plėšikas iš už kampo. Ji ateis norim ar nenorim, o žmogaus esmė išlieka nepriklausomai nuio raukšlių skaičiaus. Norisi būtim pagerbtam, pastebėtam, pamalonintam. Jei tai būtų daroma dažniau ne tik per žiemos šventes, mūsų seneliai šypsotusi ir būtų daug laimingesni ir savo gera nuotaika nuskaidrintų bėgančių, rūpesčių užkamuotų žmonių gyvenimus. Gyventi bendruomenėje reikia mokytis kasdien.
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių