Pereiti į pagrindinį turinį

Nepilnamečių darbdaviai nepageidauja

2013-07-01 23:59
Nepilnamečių darbdaviai nepageidauja
Nepilnamečių darbdaviai nepageidauja / Darija Vasiliauskienė

„Nepilnametis, be patirties, neturi diplomo“, – tokiais argumentais darbdaviai pro duris veja užsidirbti norinčius jaunuolius. Neturėdami kito pasirinkimo, dauguma jų priversti tenkintis nelegaliu darbu bei rizikuoja būti apgauti.

Darbo ieškojo ilgiau nei metus

Suteikti darbą nepilnamečiui ryžtasi tikrai ne kiekvienas darbdavys. O ir gavęs darbą jaunuolis negali būti tikras, jog nebus apgautas.

Moksleivė Viktorija pasakojo, kad įsidarbinti siekia jau daugiau nei metus. „Vis susiduriu su darbdavių abejingumu ir priekaištais“, – guodėsi mergina, konstatuodama, jog patirties neturintis darbuotojas – niekam nereikalingas.

„Visi pageidauja darbuotojo su patirtimi, tačiau suteikti galimybę tos patirties įgyti nenori niekas“, – stebėjosi Viktorija, prisimindama darbdavių argumentus, kodėl ji netinka netgi, atrodo, visiškai nesudėtingiems darbams.

Mergina sakė bandžiusi įsidarbinti vadybininke, konsultante prekybos centre, pardavėja maisto parduotuvėse.

Šiuo metu jai tenka dirbti aukle – nepilnametė prižiūri kaimynės vaikus.

„Darbas neoficialus, tačiau tai buvo vienintelis būdas "nulipti tėvams nuo sprando", – apgailestavo mergina.

Pavojingiausias – nelegalus darbas

Valstybinės darbo inspekcijos Komunikacijos skyriaus vedėja Gabrielė Banaitytė pastebi, kad viena didžiausių grėsmių jauniems, ypač sezoninius darbus dirbantiems, asmenims – nelegalus darbas.

Dirbdami nelegaliai paaugliai ne tik netenka socialinių garantijų, bet ir dažnai lieka apgauti.

Porą mėnesių pas ūkininką nelegaliai dirbusi Sigita pasakojo, jog ją apgavo netgi gerai pažįstamas žmogus.

„Dirbau pas savo dėdę – gavusi pinigų tikėjausi išsilaikyti teises“, – pasakojo mergina, atskleisdama, jog atlyginimo užteko tik kelionių autobusu išlaidoms padengti.

„Kadangi buvau nepilnametė, giminaitis įtikinėjo, jog tėvai gaus baudą, jei kas nors sužinos, kad dirbau nelegaliai. Tai niekam ir nesiskundžiau“, – teisinosi Sigita.

Paaugliams – kiti reikalavimai

G.Banaitytė teigė, kad su 14–16 metų vaiku darbdavys sudaryti darbo sutartį gali tik gavęs vieno iš tėvų ar kito vaiko atstovo raštišką sutikimą. Taip pat reikalingas vaiko sveikatą prižiūrinčio gydytojo leidimas, o mokslo metų laikotarpiu – ir mokyklos, kurioje vaikas mokosi, raštiškas sutikimas.

Pasak pašnekovės, vaikai nuo 14 iki 16 metų gali dirbti tik lengvus darbus – tokius, kurie yra saugūs, nekelia pavojaus vaiko sveikatai, vystymuisi ir netrukdo lankyti mokyklos.

„Asmenims nuo 16 metų taikomas kitoks darbų reglamentavimas – jiems nustatomas sąrašas draudžiamų dirbti darbų: darbas su plėšriaisiais ar nuodingaisiais gyvūnais, darbas, keliantis aukštos įtampos elektros poveikio pavojų ir kt.“, – pridūrė G.Banaitytė.

Dėl didesnio dokumentų kiekio ar kitų priežasčių darbdaviai paauglių savo darbovietėse kol kas vengia.

2013 metais Klaipėdos apskrityje kol kas gauti 8 pranešimai apie įdarbintus nepilnamečius, pernai jų buvo gauta per 60.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų