Neringa neturi pinigų Mėlynosios vėliavos mokesčiui

Mėlynoji vėliava, liudijanti, kad paplūdimys atitinka aukščiausius kokybės reikalavimus, Lietuvos pajūryje vasaros pradžioje suplevėsuos tiktai virš Palangoje esančio Birutės parko paplūdimio.

Dėl Neringos savivaldybės biudžete skirto nepakankamo finansavimo Mėlynosios vėliavos šiemet neiškils Nidos ir Juodkrantės paplūdimiuose, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Nidos paplūdimys aukščiausios kokybės pliažų sertifikatu buvo vertinamas dešimt metų. Juodkrantės paplūdimiui Mėlynoji vėliava suteikiama nuo 2004-ųjų.

Privalomam Mėlynosios vėliavos programos administraciniam mokesčiui Neringa kasmet skirdavo 30 tūkst. litų, bet šiemet sumažėjus savivaldybės biudžetui kurortui teko mažinti visų programų finansavimą. Mėlynosios vėliavos programai liko 15 tūkst. litų.

Neringos meras Antanas Vinkus tikisi, kad šią programą Lietuvoje koordinuojantis Lietuvos žaliųjų judėjimas atsižvelgs į savivaldybės ekonomines galimybes ir sutartį dėl Mėlynosios vėliavos programos koordinavimo, įgyvendinimo ir finansavimo dviejuose paplūdimiuose šiemet pasirašys. Neringos savivaldybė programos finansavimą ketina padidinti rudenį, jei po vasaros gaus viršplaninių pajamų.

Tačiau Mėlynosios vėliavos programos koordinatorius Lietuvoje Renaldas Rimavičius tvirtina, kad tokiomis sąlygomis sutarties su Neringa nepasirašys: „Yra nustatytos Mėlynosios vėliavos administravimo ir koordinavimo išlaidos, kurias privalo padengti savivaldybė. Vienam paplūdimiui apskaičiuota mokesčio suma siekia 20 tūkstančių litų. Šis mokestis gali mažėti, jeigu vienoje savivaldybėje Mėlynosios vėliavos programos reikalavimus atitinka daugiau paplūdimių. Dėl to iki šiol Neringa už du paplūdimius mokėjo ne 40, o 30 tūkst. litų. Perpus sumažėjusio mokesčio neužtenka net vieno paplūdimio priežiūrai. Savo lėšomis padengti dalį būtinų administravimo išlaidų nesutiksime“.

Mėlynosios vėliavos programos administravimo ir koordinavimo mokestį sudaro išlaidos, skiriamos Lietuvos žaliųjų judėjimo narystei Tarptautiniame aplinkosauginio švietimo fonde („Foundation for Environmental Education“ - FEE), koordinatoriui išlaikyti, inspektuoti, transportui, vėliavai pasiūti.

Prieš trejus metus Lietuvos pajūryje buvo šeši Mėlynosios vėliavos paplūdimiai. Tačiau nuo 2009 metų trijų tokių pliažų Smiltynėje ir Melnragėje atsisakė Klaipėdos savivaldybė.

Už juos 35 tūkstančių litų mokestį mokėjusio uostamiesčio politikai nusprendė, kad tai nereikalingos išlaidos, kurias geriau skirti papildomai paplūdimių priežiūrai.

Programą finansuoti buvo atsisakyta po to, kai tarptautinė komisija Smiltynės paplūdimį rado šiukšliną, trūko atliekų rūšiavimo konteinerių, neveikė tualetas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

hm

hm portretas
kiek kainuoja pasiūti vėliavą ir kiek reikia sumokėti, kad ji plevesuotų pajūryje? Neringa ir jos paplūdimiai yra žinomi ir be jos. Geriau tas lėšas skirti kurorto tvarkymui ir kitoms reikmėms. Nesam turtingi, o ypač šiuo metu, kad reikėtų puikuotis.

Biznis

Biznis portretas
Kam sekasi biznis, tas pinigų turi. Kam nesiseka, tam nesiseka, tam reikia taupyti ir reklamai neišlaidauti, verstis senais turistais, kurie čia jau buvę. Su naujais užsiimti ir juos pritraukinėti bus galima kai pinigų bus.

klaipedietis

klaipedietis  portretas
AR ESAT ATSIVERTE KOKI BUKLETA ,AR IDEMIAI ZVALGESI APLINK,budami prie juros ir rindamiesi papludimi ar butinai turejote PAMATYT KAD PLEVESUOJA MELYNA VELIAVA, , kuri beja kainuoja virs 30 tukstnciu ?..nebloga bizniuka kazkas sugalvojo ,
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių