Pereiti į pagrindinį turinį

Neringiškiai griauti neketina

2009-05-11 09:00
Interesas: nidiškiai Danutė ir Evals Gedgaudai valstybės interesams užleidę savo kiemą, dabar kaltinami pažeidę viešąjį interesą, nes tvartą pavertė svečių namais.
Interesas: nidiškiai Danutė ir Evals Gedgaudai valstybės interesams užleidę savo kiemą, dabar kaltinami pažeidę viešąjį interesą, nes tvartą pavertė svečių namais. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Teismuose dėl neteisėtų statybų įklimpę neringiškiai, išgirdę, kad apskrities administracija ruošia jiems išsiųsti raginimus griauti statinius, rengiasi į teismą paduoti valstybę.

Bylų bus daugiau

Šiuo metu įvairiose teismų instancijose nagrinėjamos 39 neteisėtų statybų Neringoje bylos, tačiau, pasak Neringos savivaldybės tarybos narės Irmos Baltrušaitienės, šis bylų skaičius augs iki 90.

"Žinome, kad rengiamasi iškelti dar daugiau bylų. Grubiai tariant, kiekvienas, kuris statėsi Neringoje, turės bylinėtis. Žmonių nuotaikos labai niūrios. Pasitikėjimas valstybe ir teisingumu yra sunykęs. Mąstome apie galimybę vienytis ir paduoti valstybę į teismą. Mažiausiais mūsų skaičiavimais, ieškinys valstybei gali siekti pusantro milijardo litų. Mes pavargome nuo kaltinimų", – dėstė tarybos narė.

Pačios I.Baltrušaitienės įmonė dėl teismų proceso, areštuoto turto patyrė šimtatūkstantinius nuostolius. Į užsienį vystyti verslo ir gyventi išvažiavo visi trys moters vaikai.

Pirkėjai tapo įkaitais

Ketvirtus metus tebesitęsiantis neteisėtų statybų skandalas neringiškius išvargino.

"Mes visi tų pačių valstybinių institucijų prašėme sutikimų, derinimų, rinkome parašus ir planavimo dokumentus tvirtinome teisėtu būdu. Ėmėme paskolas, statėme taip, kad viskas atitiktų kraštovaizdį ir reikalavimus. Vieną dieną tapome nusikaltėliais ir esame teisiami. Koks gali būti pasitikėjimas valstybe?", – sakė Neringos tarybos narys Antanas Noreika.

Per ketverius neteisėtų statybų skandalo metus dalis statinių jau parduoti. Juos įsigijo su statybomis visiškai nesusiję asmenys. Teismuose trečiaisiais asmenimis kviečiami naujieji savininkai taip pat suka galvas, kas bus su jų turtu. Butus, individualius ar svečių namus įsigiję žmonės baiminasi nurodymų griauti. Už šimtatūkstantines sumas įgytą turtą jie turės sunaikinti savo lėšomis.

Statė ir milijonieriai, ir politikai

Neringos statybų teismų procesuose be žinomo krepšininko Arvydo Sabonio apstu ir kitų garsių pavardžių. Milijonieriaus, Ūkio banko pagrindinio akcininko Vladimiro Romanovo motina Zinaida Romanova taip pat pralaimi vieną teismo procesą po kito. Nidoje, Purvynės gatvėje esančius svečių namus teismas nurodo ne griauti, bet atstatyti buvusioje vietoje.

Z.Romanova statinį įsigijo iš bendrovės "Nidos pušynas". Šiai bendrovei vadovavęs A.Noreika dienraštį tikino, kad rekonstruojant pastatą esą Kultūros paveldo departamentas nurodė jį atitraukti per keturis metrus nuo šalia buvusios kopos.

"Kaip gali nevykdyti nurodymo? Traukėme, kaip buvo liepta", – teigė A.Noreika.

Buvusios Seimo narės Nijolės Steiblienės dukra esą taip pat mina teismų slenksčius dėl Nidoje įsigyto kotedžo. Kaip ir visi šioje gatvėje, buvusios parlamentarės dukra, pasak kaimynų, rekonstravo tarybiniais laikais statytą pastatą – įrengė mansardą.

Perstatyti vertė pati valdžia

Dėl statinių prestižinėje vietovėje – Kuršių nerijoje bylinėjasi ne tik turtingi ir garsūs žmonės, bet ir paprasti žvejai.

Kelerius metus besibylinėjantis žvejys iš Nidos Evals Gedgaudas piktinosi prokuratūros siekiu apginti viešąjį interesą.

"Mano tėvas vienas iš paskutinių senųjų kuršių paliko man savo sodybą. Pokariu statytas tvartas vieną dieną ėmė trukdyti valstybei, nes šioje vietoje užsimanyta statyti vandens perpumpavimo stotį. Po gyvenamojo namo langais prieš tris dešimtmečius buvo pastatyta kanalizacija dvokianti stotis. Tuomet mano žemės reikėjo viešajam interesui. Vietoj senojo tvarto valdžia pastatė naują. Atėjo nauja valdžia, kuri uždraudė laikyti guvulius Neringoje. Net vištų negalėjome turėti. Buvo nurodyta užsiimti turizmu. Ėmiau paskolą ir tvartą perstačiau, gavau visus leidimus. Dabar mane teisia ir liepia atstatyti viską, kaip iki tol buvo. Pikčiausia, kai kalbama, jog taip esą ginamas viešasis interesas. Kaip man, paprastam žmogui, tokią valstybę gerbti, jei ji manęs visiškai negerbia?", – apie savo bėdą pasakojo nidiškis E.Gedgaudas.

Reikalavimas griauti – amoralus

Iš beveik keturių dešimčių neteisėtų statybų bylų trylika jau yra baigtos. Teismai panaikino planavimo dokumentus ir statybos leidimus, tačiau iš visų bylų – šešiose reikalaujama nugriauti statinius.

Klaipėdos apskrities viršininko administracija šią savaitę žada siųsti pasibaigusių teismo procesų šalims raginimus pastatus griauti.

Klaipėdos apskrities viršininko pavaduotojas Artūras Šulcas pripažįsta nesitikįs, kad gyventojai su tuo sutiks.

"Kuo kaltas žmogus, jei valdžia jam išdavė neteisėtus leidimus? Kalta yra valdžia. Reikalavimas nusigriauti, kai patys valdininkai juridiniam ar fiziniam asmeniui išdavė neteisėtus leidimus, yra amoralus. Mes privalome būti tie, kurie dabar turi reikalauti griauti. Natūralu, kad žmonės nevykdys šių reikalavimų. Tuomet turėsime kreiptis į teismą, bylų baigčių lauksime dar ne vienus metus. Teisybės paieškos turi būti, tačiau esu linkęs manyti, kad teismai vadovausis logikos ir teisingumo kriterijais", – vylėsi A.Šulcas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų