Neringiškius papiktino statybinis laužas: atliekoms nerado tinkamesnės aikštelės?

Neringiškius sukrėtė vaizdai netoli jūros – valstybės saugomoje teritorijoje statybininkai ėmė sandėliuoti griaunamos kavinės „Nidos seklyčia“ statybinį laužą. Vietiniai griebėsi už galvų – negi statybinėms atliekoms nesurasta tinkamesnė aikštelė?

Kur leido, ten ir krovė

Savaitgalį socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje „Mūsų Neringa“ įdėtos nuotraukos, kuriose matyti paliktas statybinis laužas, sukėlė internautų įniršį.

Žmonės šiurpo dėl tokio statybininkų elgesio. Paanalizavę matomas medžiagas, vietiniai ėmė spėlioti, kad tai veikiausiai griaunamos kavinės „Nidos seklyčia“ statybinis laužas.

Netrukus prie viešos diskusijos prisijungė ir kavinės savininkas Romas Kvaselis.

Verslininkas paaiškino, kad rangovas, kuris vykdo griovimo darbus, paprašė savivaldybės vietos, kur laikinai galėtų sandėliuoti atliekas.

„Tai, kur leido, ten ir sandėliuoja. Neleido konteinerio ir mašinos, kurios masė daugiau kaip 40 t, į Nidos senamiestį įsivežti. Atliekos rūšiuojamos tam, kad galėtų būti tinkamai utilizuotos, tam reikėjo vietos. Nidos senamiestyje sandėliuoti būtų nelabai gerai. Iki 28 d. viskas turi būti išvežta, o darbai baigti pagal mūsų turimą sutartį“, – aiškino R.Kvaselis.

„Facebook“ paskyros „Mūsų Neringa“ nuotr.

Išgabens po savaitės

Tačiau vietinių gyventojų tai nenuramino. Viena internautė piktinosi tokiu savivaldybės sprendimu ir juokavo, kad visą tą laužą reikėtų Neringos merui į kiemą nuvežti.

Kitas gyventojas priminė, kad šioje vietoje, kur sukrautos atliekos, numatyta įrengti sporto aikštyną.

R.Kvaselis į tai atsakė paaiškindamas, kad vietą rinkosi ne rangovas ir ne griaunamos kavinės savininkai.

„Savivaldybės atstovai nurodė čia laikinai dėti. Vežama kas antrą dieną. Po didelę mašiną į sąvartyną. Iki savaites galo, kaip supratau, viskas bus išgabenta. Labai atsiprašome, kad tenka griauti ir elgtis taip, kaip institucijos nurodė dėl išvežimo ir paties griovimo“, – dūsavo verslininkas.

Derėjo pagalvoti

Diskusiją feisbuke sekė ir Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos direktoriaus pavaduotoja Lina Dikšaitė.

„Ir aš mačiau tas nuotraukas. Negaliu pasakyti, ar tikrai rangovai negalėjo rūšiuoti atliekų ir kitaip susitvarkyti. Savininkas nurodo, kad savivaldybė leido šioje vietoje laikyti atliekas, ji ir turėtų atsakyti, ar galima taip sandėliuoti statybinį laužą. Čia statybų kultūros klausimas. Man tokie dalykai nelabai suprantami. Tikėkimės, kad sutvarkys, ir bus dar geriau, nei buvo“, – nuomonę išsakė L.Dikšaitė.

Ji pastebėjo, kad Neringoje dėl statybinių atliekų kyla didelių problemų.

„Jų tiesiog nėra kur dėti. Prieš kurį laiką kitai įmonei buvo leista panašiai sandėliuoti atliekas. Man atrodo, kad būtų galima ir kitaip susitvarkyti“, – pasvarstė L.Dikšaitė.

„Facebook“ paskyros „Mūsų Neringa“ nuotr.

Milijoniniai nuostoliai

Lotmiškio gatvėje esanti kavinė „Nidos seklyčia“ pradėta griauti prieš dvi savaites. Verslininkams pralaimėjus teismų maratoną, pastatų savininkai nusprendė patys imtis vykdyti teismo sprendimą.

Pastatą sudaro du žvejo tipo namai, tarpusavyje sujungti stikline galerija, tačiau po griovimo čia liks tik vienas restorano pastatas.

Verslininkai skaičiuoja, kad patirs apie 2,5 mln. eurų žalos.

Pastatų kompleksas „Nidos seklyčia“ buvo statytas gavus visus statybą leidžiančius dokumentus, tačiau 2012 m. rudenį statybos leidimai buvo pripažinti neteisėtais ir panaikinti.

Valstybės saugomų teritorijų tarnyba akcentuoja, kad sodyba yra kultūrinio draustinio teritorijoje ir čia gali būti tik mažesnių tūrių statiniai.

Neringos savivaldybės atstovė spaudai Lina Pusvaškytė, atsakydama į dienraščio „Klaipėda“ klausimą, ar leido statybininkams taip sandėliuoti atliekas, atsakė, kad savivaldybė nėra suteikusi tokio leidimo.

„Atvejis yra užfiksuotas, tikslinamos jo aplinkybės“, – patikino L.Pusvaškytė.

R.Kvaselis paaiškino, kad su savivaldybe dėl statybinio laužo tarėsi rangovai.

„Aš juos samdau ir jie turi pateikti dokumentus, kad tinkamai sutvarkė laužą. Jie negali jo pamiškėje išversti. Kaip ir minėjau, mane patikino, kad buvo nurodymas rūšiuoti atliekas šioje vietoje. Nėra vietų Neringoje, kuri net ir laikinai būtų galima sandėliuoti statybinį laužą. Rangovai rūšiuoja atliekas ir išvežinėja jas“, – paaiškino R.Kvaselis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aleksėjūnaite

aleksėjūnaite portretas
parodyk savo galingą laikrodį

Arnoldas Jankus

Arnoldas Jankus portretas
Arnoldas Jankus "copy paste" meistras

Pranas Pričkus

Pranas Pričkus portretas
Jeigu toks mąstymas tik griauti, tai su tokiu mąstymu statybų atliekas reikia pilti į marias, vėliau statyti tiltą, kurį pastačius, nes bus pažeistas projekto taisyklės, nugriauti. Metalo konstrukcijas priduoti į laužą, o statybines atliekas pilti į jūrą ir statyti tiltą ten, kad galėtų privažiuoti prie lašišų įkurtų "fermų". Gero poilsio prie Baltijos jūros.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių