Neringoje – savanorių talka: bus tvarkoma Parnidžio kopa

  • Teksto dydis:

Šeštadienį Kuršių nerijoje rengiama LIONS klubų savanorių talka – bus tvarkoma Parnidžio kopa, naikinami invaziniai augalai, ravimos pušelės.

Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorės Aušros Feser teigimu, po šio savaitgalio Nidoje esančios Parnidžio kopos teritorijoje nebeliks atitvaro, žyminčio ribą, kur žmonėms dar galima vaikščioti po kopas, o kur jau – nevalia.

„Tai vienintelė vieta Kuršių nerijoje su išlikusia pustomų kopų grandine. Kadangi kopa juda, vaikščiojimo ribas žyminti tvora taip pat turi judėti. Senasis rąstinis atitvaras, žymėjęs žmonėms, kur jau nebegalima lipti, ne tik kad jau supuvo, išlūžo, bet dabar jau yra ir nebeaktualioje vietoje, nes per daug metų kopą užnešė“, – sakė A. Feser.

Jie išardys visą kelių šimtų metrų ilgio seną rastinį atitvarą ir rankomis jį išneš, paruoš išvežimui. Tai didelis ir sunkus darbas.

Vietoj senosios tvoros bus įrengta virvinė tvorelė, jos ribos kasmet bus peržiūrimos ir perkeliamos, priklausomai nuo judančios kopos.

„Ant kopų važiuoti su sunkiąja technika būtų labai žalinga, todėl džiaugiamės, kad šį didelį darbą nuveiks LIONS klubų savanoriai iš visos Lietuvos. Jie išardys visą kelių šimtų metrų ilgio seną rastinį atitvarą ir rankomis jį išneš, paruoš išvežimui. Tai didelis ir sunkus darbas. Pernai tie patys LIONS klubų savanoriai, nors ir lyjant stipriam lietui, išardė ir išnešė senuosius Parnidžio kopos laiptus“, – parko pranešime spaudai teigė jo direktorė.

Talkos dalyviai taip pat tvarkys išpjautas nendres, ravės pušeles pievose šalia Nidos aerodromo, Preilos teritorijoje šalins suvešėjusius invazinius augalus – šluotinius sausakrūmius, dar vadinamus zuikiakrūmiu.

„Dabar pats laikas šalinti šiuos geltonai žydinčius augalus, kol jie nespėjo suformuoti savo sėklų banko ir pasklisti plačiau. Technika čia nieko negali padėti, todėl ir esame dėkingi už žmonių rankas, kurios galės juos išrauti“, – teigė A. Feser.

Lietuvoje veikia 36 LIONS klubai, vienijantys per 700 narių. Šeštą kartą rengiamoje talkoje Kuršių nerijoje planuoja dalyvauti apie 200 žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

>>Nėra tos kopos,

>>Nėra tos kopos, portretas
taigi, kad beveik visi tie Nerijos naikintojai ir savibledos riebiasnukiai ir visiškos nacionalinio statybų parko blondinės, gimę po 70 - tųjų, tad jiems nusišikti ant tos atminties, kur dar likę tos kopos. Svarbu babkės, babkės, babkės ...

Tai,kas išdarinėjma,statoma

Tai,kas išdarinėjma,statoma portretas
kaip bjaurojama Neringa- senas,šlubas lietuvninkas šiknas išspardytų savivaldybės riebiems valdžiasnukiams.

Nėra tos kopos,

Nėra tos kopos, portretas
pamenu ,kokia buvo apie 70- tus...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių