Neringos kopose – eksministro šokas

Buvęs Seimo narys ir kultūros ministras Jonas Jučas nustėro išvydęs, kaip Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija nusprendė sutvarkyti pajūrio takus Neringoje. J.Jučą šokiravo plastiko koriais išklota kopa. Kičą primenančiu vaizdu socialiniame tinkle pasibaisėjo ir kitas buvęs ministras Šarūnas Birutis. O štai aplinkosaugininkai aiškina, kad eksministrai be reikalo kelia skandalą, nes plastiko korį netrukus paslėps skalda.

Kreipėsi į Neringos merą

J.Jučas tikino esąs dažnas Neringos svečias, tačiau šį kartą atostogas apkartino pajūryje išvystas vaizdas.

"Atvykęs į Nidos paplūdimį nustėrau – mediniai takeliai nuimami, pilamas žvyro ir molio mišinys, klojama naftos kvapo plastmasė! UNESCO saugomoje Kuršių nerijoje apsauginėje kopoje, takelyje į paplūdimį! Kvapo perteikti negaliu, aromatas visiškai priešingas maloniam kopų kvapui", – piktinosi J.Jučas.

Po J.Jučo darytomis pajūrio takų fotografijomis kitas buvęs kultūros ministras Š.Birutis taip pat paliko įrašą, kuriame, matyt, kreipiamasi į Neringos merą Darių Jasaitį: "Pasibaisėtina! Kur Neringos savivaldybė? Dariau, auuu!"

Nuostabą reiškė ir kiti socialinių tinklų mėgėjai.

Prisiminė ir E.Jakilaitį

J.Jučą nustebino ir tai, kad takų tiesimo darbai pradėti vasarai jau prasidėjus.

"Ar negalima tokių darbų atlikti kovo ar balandžio mėnesį? Vasara ant nosies, penktadienį prasideda Neringos vasaros sezono atidarymo šventė "Sveika, Neringa" su Edmundu Jakilaičiu priešakyje. Jei norėjo daugiau triukšmo, reikėjo takus ardyti rugpjūčio pradžioje, tada visi būtų pamatę", – stebėjosi J.Jučas.

Buvęs ministras tikino turintis pasiūlymų Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijai.

"Pirmiausia nuvažiavęs jiems padovanosiu kalendorių. Laikas susipažinti su juo. Antra, aš turiu ir pasiūlymų. Galėčiau parašyti projektą ir gauti europinį finansavimą plastiko palmėms. Pristatykime jų abipus šio takelio, ir bus gražu ištisus metus. Bus amžinas grožis. Jos nesupus, jų nereikės genėti, bus labai gražu. Bet dar reikėtų visus medžius prieš tai iškirsti", – ironizavo J.Jučas.

Galėčiau parašyti projektą ir gauti europinį finansavimą plastiko palmėms. Pristatykime jų abipus šio takelio, ir bus gražu ištisus metus. Bus amžinas grožis.

Siūlys plastiko palmių

J.Jučas plastiko korį aptiko ties Nidos paplūdimiais.

"Tai yra nuošalus nudistų pliažas. Jame renkasi natūralumą ir gamtą mėgstantys žmonės. Aš dar suprasčiau, jei tokius korius tiestų dviračių take. Gal jie tiktų Palangoje ir Druskininkuose, bet tik ne Neringoje. Tai yra UNESCO saugoma teritorija ir kažin kaip ši organizacija įvertintų tokį aplinkosaugininkų pasirinkimą. Jai savivaldybė taip darytų, sakyčiau, nesupranta. O čia juk tai daro tie, kuri turi rūpintis natūralia gamta ir saugoti vertybes. Gal jie tuomet plastikiniu kilimu tegul žolę pakeičia ir dar ledinių lempučių primontuoja", – pyko J.Jučas.

Jis susisiekė su Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos direktore Aušra Feser, kuri jam aiškino, jog plastiko korio niekas net nematys, nes jo ertmes uždengs specialios skaldos mišinys.

"Sako, kad eksperimentinė danga bus. Nežinau aš, kas čia per eksperimentai, bet manau, jog jie – ne vietoje ir ne laiku. Ar sunku buvo paremontuoti tą medinį taką, kuris čia buvo? Kelias lenteles tereikėjo pakeisti", – retoriškai klausė poilsiautojas.

J.Jučas nufotografavo, jog mediniai takai iš tiesų yra nuardomi.

Jono Jučo nuotr.

"Lenteles darbininkai metė į sunkvežimį. Visus medinius laiptelius ir lenteles jie išvežė. Suprantu, medis pūva. Bet tai darant laiku ir kiekvienais metais, gal nebūtų reikėję viską lupti, kai jau supuvo. Gal geriau pakeisti 12 lentelių? Aš klausiau direktorės, bet ji kalbą nusuko. Supratau, kad buvo europiniai pinigai, buvo "babkės", o jas įsisavinti reikia. Aš neturiu ką pasakyti. Kultūros paveldo objektuose plastiko langų negalima montuoti, o nerijos apsauginėje kopoje plastiko plyteles galima dėti. Juk tai visiškas absurdas", – tikino J.Jučas.

Buvęs ministras prisipažino, jog jį siutina tokios absurdiškos tvarkos.

"Tai, kas pastatyta ir yra gražu, reikia būtinai griauti, nes tokia tvarka, o tualeto pajūryje pastatyti negalima. Plastiku iškloti pajūrio kopas – galima. O juk ne tiek daug to gražumo Lietuvoje mes turime", – pabrėžė J.Jučas.

Po medžiais – nesaugu

Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos direktoriaus pavaduotoja Lina Dikšaitė aiškino, jog be reikalo žinomi šalies kultūrininkai puolė piktintis aplinkosaugininkų sprendimu.

"Skandalas kilo vos pamačius nebaigtus darbus. Ant šios dangos bus pilama dolomito danga. Sukeltas skandalas, jog esą mediniai takai keičiami plastiko. Mes konsultavomės su ekspertu ir pasirinkome optimalų sprendimą. Nekeičiame medinių takų į molį ir žvyrą, o remontuojame molio ir žvyro takus. Gal kam taip ir atrodo. Tačiau iš tiesų buvo nuspręsta tvarkyti tas takų dalis, kur tai buvo būtina. Kai kur drieksis mediniai takai, o kai kur bus molio ir žvyro takai", – teigė L.Dikšaitė.

Specialus korys su žvyro danga atsiras ten, kur yra žolės danga.

"Po medžiais neekonomiška ir neefektyvu laikyti medinį taką, kuris yra slidus ir greitai pūva. Juk tai nėra saugu žmonėms. Mes darome modernius molio ir žvyro takus", – aiškino L.Dikšaitė.

Darbams – 300 tūkst. eurų

Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija šiems darbams gavo Europos Sąjungos fondų lėšų.

Dėl viešųjų pirkimų procedūrų sutartis su rangovais buvo pasirašyta tik balandžio viduryje.

"Rangovai jau pastatė 9 naujus laiptus Nidoje, tarp jų ir tuos, kuriuos pernai nuplovė jūra. Labai daug darbų padaryta. Takai bus atnaujinami ne tik Nidoje. Pervalkoje atnaujinami 500 kv. metrų molio ir žvyro dangos takų. Nidos rekreacinėje zonoje bus atnaujinti septyni molio ir žvyro takai, iš viso – 800 kv. metrų", – skaičiavo L.Dikšaitė.

Nidoje bus atnaujinti 5 takai – 300 kv. metrų medinių takų.

Smiltynėje bus taip pat remontuojami mediniai takai, ten dalimis bus pakeista 360 kv. lentelių.

Juodkrantėje bus paklota 300 kv. metrų naujų medinių takų, Pervalkoje – 240 kv. metrų.

L.Dikšaitė aiškino, jog dalį takų rangovai jau žada baigti kitą savaitę.

"Iš viso šiems darbams skirta 300 tūkst. eurų. Bet didžiąją dalį sumos sudaro šakų klojinių darbai. Šiuo metu išklota daugiau nei trys hektarai ploto šakų klojinių apsauginiame kopagūbryje", – pasakojo L.Dikšaitė.

Krantotvarkos projekto trukmė – 2016–2022 m.

Projekto metu bus atliekami kopagūbrio tvirtinimo darbai, lentinių ir molio-žvyro takų tiesimas ir atnaujinimas, laiptų pastatymas ir atnaujinimas, dviračių stovų įrengimas, apsauginio kopagūbrio Kuršių nerijoje būklės monitoringas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

.

. portretas
Šokas normalius neištinka, nes viskas turi savo priežastį, už to slypi kartais dideli skauduliai ir jėgų, galių stoka. Todėl niekada nerašykit "man šokas" sms, niekada.

Anonimas

Anonimas portretas
Galvojau, besikrusancius gejus pamate...

Jo....

Jo.... portretas
Atvaziuoja visokie asilai, piktinasi. O kad patys nors ką padarytu? Taip nėr ir nebus, rėkti nieko nesuprantant lengviausia. Ir is vis, Vilnius tai dalbajobu namai. Taškas.
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių