Neringos verslininkas siekė nuslėpti mokesčius

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau - Klaipėdos AVMI) informuoja, kad išaiškintas atvejis, kai šimtus kartų padidinus parduoto žemės sklypo vertę ir taip „padengus“ milijoninę skolą verslininkas ir jo sutuoktinė siekė nuslėpti beveik 650 tūkst. litų gyventojų pajamų mokesčio (toliau - GPM). Nepavykus išsisukti nuo mokesčių sutuoktiniams teks sumokėti ir šimtatūkstantines delspinigių sumas.

Klaipėdos AVMI specialistams susidomėjus sandorio, kurio metu 2,8 ha žemės ūkio paskirties sklypas Šilutės rajone parduotas už beveik 2 mln. litų, aplinkybėmis, paaiškėjo, kad sklypas perleistas bendrovei, kurios pagrindinė akcininkė su minėta pora yra susijusi giminystės ryšiais. Bendrovė, kurios pagrindinė veikla - automobilių stovėjimo aikštelių nuoma Klaipėdoje, sklypą esą įsigijo veiklai vystyti, nors, kaip nustatyta patikrinimo metu, jokios veiklos tęsti neplanavo akcininkams numačius įmonę likviduoti.

Nekilnojamojo turto specialistų vertinimu, minėto sklypo, esančio atokioje vietovėje bei nacionalinio- regioninio parko teritorijoje, kur ribojama bet kokia veikla, kaina pardavimo metu net 200 kartų viršijo realią jo rinkos vertę. Įvertinus aplinkybes konstatuota, kad su ekonomine logika prasilenkiantis sandoris sudarytas siekiant mokestinės naudos. Sandoriui įvykus, gryni pinigai pardavėjui nebuvo išmokėti, tačiau bendrovės buhalterinėje apskaitoje buvo atlikti anksčiau tams pačiam asmeniui suteiktų apie 2 mln. litų paskolų užskaitymai, nebuvo sumokėtas ir pajamų mokestis nuo sandorio vertės, nes žemės sklypas buvo parduotas praėjus 3 metams nuo jo įsigijimo.  „Žemės sklypo sandoris formaliai sudarytas taip, kad nei įmonei, nei sutuoktiniams neatsirastų prievolė apskaičiuoti mokesčius“, - sako Klaipėdos AVMI viršininko pavaduotojas Andrej Cukanov. -„Tačiau pagal mokestinio patikrinimo metu surinktus duomenis ir taikant galiojančius norminius aktus darytina išvada, kad sandorio metu gautos pajamos turi būti apmokestintos gyventojų pajamų mokesčiu“.

Mokestinio patikrinimo metu skirtumas tarp parduoto nekilnojamojo turto vidutinės rinkos kainos ir pardavimo kainos - per 1 mln. 891 tūkst. litų - buvo pripažintas sutuoktinių B klasės pajamomis ir vadovaujantis įstatymų nuostatomis apmokestintos taikant tuo metu galiojusį 33 proc. GPM tarifą. Privaloma mokėtina į biudžetą šio mokesčio suma abiems sutuoktiniams sudaro per 646 tūkst. litų, priskaičiuota ir 248 tūkst. litų delspinigių. Už laiku nesumokėtą gyventojų pajamų mokestį gresia ir nemaža bauda.


Šiame straipsnyje: VMImokesčių grobimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių