Netrukus paaiškės, kas taps Klaipėdos meru

Sekmadienį 41-oje Lietuvos savivaldybėje vyksta balsavimas antrajame merų rinkimų ture.

Naktį turėtų paaiškėti, kas artėjančius ketverius metus valdys Vakarų Lietuvos savivaldybes – Klaipėdą, Kretingos, Klaipėdos ir Šilutės rajonus.

Iki vidurdienio uostamiestyje rinkimai buvo vangoki. Menką balsavusiųjų skaičių galėjo lemti subjuręs oras, lietus.

Ramybę vienoje Klaipėdos apylinkių sudrumstė neblaivus rinkėjas.

Klaipėdiečiai renkasi tarp dabartinio Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko (Visuomeninis rinkimų komitetas "Vytautas Grubliauskas ir komanda"), šio posto siekiančio trečią kartą iš eilės, ir Arvydo Vaitkaus (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga).

V. Grubliauskas pirmajame ture gavo 31,15 proc., tai yra 15 812 dalyvavusių rinkėjų balsų, A. Vaitkus – 22,82 proc. arba 11 582 balsų.

Aktyvumas nedžiugina. Skaičiai rodo, kad balsavo labai mažas procentas rinkėjų.

12 val. dienraščio kalbintas Klaipėdos rinkimų apygardos komisijos pirmininkas Adolfas Gritėnas teigė, kad rinkėjų aktyvumas optimizmo nekelia.

Esą palyginti su prieš ketverius metus vykusiu antruoju merų rinkimų turu, šiųmetis 25 proc. ribos veikiausiai nepasieks.

"Aktyvumas nedžiugina. Skaičiai rodo, kad balsavo labai mažas procentas rinkėjų, bijau, kad palyginti su 2015-aisiais, kai antrajame ture varžėsi V. Grubliauskas ir Agnė Bilotaitė, 24–25 proc. nepasieksime. Bent jau sprendžiant pagal tai, ką matau apvažiavęs keletą apylinkių", – darė prielaidą A. Gritėnas.

Tiesa, popiet klaipėdiečiai pademonstravo savo pilietiškumą.

"14 val. aktyvumas – 19,21 proc. rinkėjų mane nudžiugino. Vis dėlto tai leidžia manyti, kad turėsime labai gražius skaičius", – vylėsi pašnekovas.

16 val. duomenimis, Klaipėdoje savo valią (kartu su išankstiniu balsavimu) buvo pareiškę jau 27,72 proc. visų 130 487 Klaipėdos miesto rinkėjų.

Iš anksto uostamiestyje balsavo 2,86 proc. rinkėjų.

A. Gritėno teigimu, mero rinkimai uostamiestyje vyksta sklandžiai, kol kas pažeidimų nenustatyta.

Tačiau sąmyšį sukėlė vienoje Klaipėdos miesto apylinkėje pasirodęs neblaivus rinkėjas. Jis bandė fotografuoti rinkėjų sąrašus, kitaip drumstė tvarką.

Darbuotojai iškvietė policiją, kuri savo ruožtu tirs šį atvejį, kaip chuliganizmą.

"Tai viešosios tvarkos, o ne rinkimų pažeidimas", – akcentavo A. Gritėnas.

Antrasis mero rinkimų turas taip pat vyksta Kretingos, Klaipėdos, Šilutės rajonuose.

16 val. duomenimis (su išankstiniu balsavimu) Klaipėdos rajone balsavo 25,07 proc. visų 47 299 rinkėjų. Kretingos rajone – 29,82 proc. visų 32 710 rinkėjų, Šilutės rajone – 31,82 proc. visų 36 190 rinkėjų.

Dėl Klaipėdos rajono mero pozicijos grumiasi "valstiečių" kandidatas, Seimo narys, buvęs žemės ūkio ministras Bronius Markauskas ir konservatorių lyderė rajone Rasa Petrauskienė.

Buvęs žemės ūkio ministras Klaipėdos rajono mero rinkimuose dalyvavo ir prieš ketverius metus. Tada jis liko paskutinis. Dabar, surinkęs 20,91 proc. balsų (jį parėmė 3 949 rajono gyventojai) iššovė į sąrašo viršų.

Antrajame ture su juo konkuruoja R. Petrauskienė, kurią palaikė 18,36 proc. arba 3 469 rinkėjai.

Antrasis mero rinkimų turas vyksta ir Kretingoje, nes čia absoliučios daugumos taip pat nesurinko nė vienas dalyvavusių kandidatų. Daugiausiai balsų gavo socialdemokratas Virginijus Domarkas (27,86 proc.) ir visuomeninio rinkimų komiteto "Kretingos kraštas" lyderis“ Antanas Kalnius (15,17 proc.). Pirmajame ture čia balsavo 44,35 proc. kretingiškių.

Panaši situacija yra ir Šilutės rajone, kur lyderio pozicijas išlaikė dabartinis meras, partijos "Tvarka ir teisingumas" atstovas Vytautas Laurinaitis, surinkęs 26,71 proc. balsų. Jo konkurentė – konservatorė Sandra Tamašauskienė. Už ją tąkart balsavo 18,01 proc. šilutiškių.

Šilutės rajone balso teisę turi 36 tūkst. rinkėjų, balsavo – 46,7 proc.

Palangoje ir Neringoje, kaip šiemet, taip ir prieš ketverius metus merai buvo išrinkti dar pirmajame rinkimų ture. Čia ženklia balsų dauguma savo sėkmę pakartojo savivaldybių vadovai Šarūnas Vaitkus ir Darius Jasaitis.

Antrojo turo renkant merus prireikė 41 savivaldybėje. Jame rungiasi du daugiausiai balsų pirmajame surinkę kandidatai. 19 savivaldybių vadovą išsirinko jau per pirmąjį turą prieš dvi savaites.

Sekmadienį balsuoti rinkimų apylinkėse galima nuo 7 iki 20 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Geros naujienos

Geros naujienos portretas
Pradėkite uždirbti $ 120 - $ 200 per valandą už darbą internetu iš savo naamų keletą valandų per dieną ... Reguliariai mokėkite kas savaitę ... Jums tereikia kompiuterio, interneto ryšio ir šiek tiek laisvo laiko ... Skaityti daugiau čia >>>> w­w­w.I­n­t­e­r­N­e­t­4­3.C­o­m

as

as portretas
manau,kad daug kur problema yra ne valdzioj,o klaipedieciu mentalitete.Ir saknys yra giliai.Miestas po karo isaugo kelis kartus,o intelekto prasme,aukstuju mokyklu skaiciumi,centrines valdzios poziuriu likom kazkur praeity.Pradekim nuo saves,pagalvokim,ka padariau miestui,o nebukime baudziauninkai,kurie galvoja kad tas ar anas ponas pagerins musu gyvenima.Aciu dievui,kad bent jau nepablogins si karta:)

Marius

Marius portretas
As tikiuosi Grubliauskas Laimes
VISI KOMENTARAI 68

Galerijos

Daugiau straipsnių