Nidoje – viražai dėl ginklų

Neringoje poilsiautojų visad laukia neišdildomi įspūdžiai – pavakare žingsniuojantiems jūros link kelią gali pastoti ir šautuvais ginkluoti vyrai. Jaunas nidiškis, pakrūmėje neatpažinęs įtakingus asmenis vienijančio medžiotojų būrelio nario, net iškvietė policiją. Tačiau jaunuolio reakcija į tai, jog Nidos pašonėje kai kam leidžiama pleškinti žvėris, sulaukė medžiotojų pasipiktinimo – kaip drįso eilinis nidiškis sutrukdyti elito medžioklei?

Dėl ginklo – skambutis policijai

Prieš kelias dienas takeliu nuo Nidos civilinių kapinių jūros link žingsniavęs nidiškis Justinas nustėro išvydęs miške maskuojančią uniformą dėvintį vyrą su šautuvu ant peties.

"Aš mėgstu vakarais pabėgioti. Buvo apie 20 val. Man labai keistai pasirodė, jog kažkas kamufliažine uniforma blaškosi poilsiautojų mėgstamais takais. Čia juk pasienio ruožas. O gal ir brakonieriai?" – stebėjosi vietinis gyventojas.

Vaikinas tikino, kad nepažįstamasis buvo aukšto ūgio, lieso sudėjimo.

"Labai nejauku. Nespėjau net nufotografuoti. Ką aš žinau, gal dar peilį išsitrauks? Aš spėjau užduoti tik kelis klausimus – ką žmogus čia veikia ir kodėl jis ginkluotas? Tačiau atsakymo neišgirdau. Vyriškis pasakė, jog yra nidiškis, bet aš jo nepažinau, nors esu vietinis. Gal atvykėlis, turintis Nidoje būstą? Jis buvo ginkluotas medžiokliniu, stambaus kalibro šautuvu su optiniu taikikliu. Tai tikrai ne pneumatinis ginklas", – įspūdžiai dalijosi jaunuolis.

Pilietiškas gyventojas nusprendė paskambinti policijai ir pranešti tai, ką išvydo.

O tai, pasirodo, ne itin patiko elitinio medžiotojų būrelio nariams.

"Ne brakonierius, tai medžiotojas buvo. Dokumentai tvarkingi, leidimai yra. Suprantama, žmogui gal ir galėjo kilti įvairių minčių – pamatė žmogų su šautuvu, apsirengęs dar taip, pasienis netoli. Gal pagalvojo, jog rusai užpuolė?" – svarstė policijos komisariato vadovas Viktoras Freigofas.

Karas dar neprasidėjo

Klausimas, kas ir kodėl šalia poilsiautojų pamėgto takelio su ginklu dairėsi žvėrių, suerzino Nidos medžiotojų klubo "Girinis" prezidentą Sigitą Šveikauską.

Buvęs Neringos policijos komisariato vadovas šiuo metu eina Neringos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo pareigas.

Emocijos: buvęs Neringos policijos vadovas, medžiotojų klubo "Girinis" prezidentas S.Šveikauskas ramino vietinius, kad karas su Rusija tikrai neprasidėjo. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

"Yra galimybė medžioti, įstatymai tai leidžia. Nežinau, kas jau čia taip jautriai reaguoja. Nedemonstravo to ginklo niekas čia niekur. Viskas pagal įstatymą", – aiškino S.Šveikauskas.

Paklaustas, ką šiuo metu galima medžioti Neringoje ir kodėl medžiotojas vienas tai darė Nidos pašonėje, S.Šveikauskas atsakymo nusiuntė ieškoti Medžioklės įstatyme.

"Ar aš privalau komentuoti? Po vieną tykant šiuo metu galima medžioti. Varyminės medžioklės prasideda nuo spalio mėnesio. Mes medžiotoją žinome, policija buvo informuota, viską išsiaiškino. Kam tas ažiotažas?" – aiškino medžiotojų klubo prezidentas S.Šveikauskas.

Patikinus, kad klausimus dėl medžioklės kelia patys Nidos gyventojai, S.Šveikauskas kiek atlyžo ir padėkojo žmogui už budrumą.

"Jei visi tokie būtų, gal ir brakonierių neliktų", – gyventoją pagyrė buvęs Neringos policijos vadas.

Tačiau paklaustas, ar tikrai dera medžiotojams grobio tykoti prie poilsiautojų pamėgtų takų, S.Šveikauskas tikino, kad aplinkiniams nereikėtų būti tokiems jautriems.

"Sujautrėję visi. Karas neprasidėjo. Iš skiedros malkų priskaldė. O dar veltasi į diskusijas feisbuke. Tuo labiau policija važiavo, viską išsiaiškino", – prasitarė medžiotojų būrelio prezidentas S.Šveikauskas.

Stumbras – ne šernas

Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos prezidentas Jonas Talmantas, išgirdęs klausimą, ar dera Nidos elito medžiotojams tykoti žvėrių prie poilsiautojų pamėgtų takų, tėškė stebinantį atsakymą.

Nėra tokios žmonių grupės, kuri visa, be jokių išimčių, būtų patikrinta psichiatrų. Tik vieninteliai medžiotojai turi pažymas.

"Būtų buvęs su lanku, niekas nebūtų išsigandęs. Kuršių nerijos nacionalinio parko medžiotojų klubas "Girinis" medžioja nacionalinio parko teritorijoje. Ten kur kas griežtesnės tvarkos. Jei medžiotojas turi visus leidimus, jis turi teisę medžioti. Ne, Kristinos Brazauskienės ar kitos damos medžiotojas nekliudys. Nėra tokios žmonių grupės, kuri visa, be jokių išimčių, būtų patikrinta psichiatrų. Tik vieninteliai medžiotojai turi pažymas", – vaizdingai kalbėjo J.Talmantas.

Iš nupasakotos situacijos šalies medžiotojų draugijos prezidentas padarė išvadą, kad medžiotojas tuo metu galėjo žingsniuoti medžiotojų bokštelio link.

"Medžiotojas šūvį gali iššauti tik tuomet, kai yra įsitikinęs, kad kulka kliudys tik medžiojamą gyvūną. Jei nesi įsitikinęs, jog matai tikrai tai, ką nori sumedžioti, negali šauti", – aiškino J.Talmantas.

Vis dėlto istorija byloja, kad ne visi medžiotojų šūviai būna skirti tam, kam derėjo.

Šalyje iki šiol nerimsta aistros dėl elito medžioklės, per kurią Utenos rajono tarybos narys Jonas Slapšinskas nušovė stumbrę, esą supainiojęs šį žvėrį su šernu.

"Jei šautuvas kabo ant peties, nereikia jo bijoti, jis neiššaus. Tokioje vietoje kaip Neringa, patikimiausias medžioklės įrankis būtų lankas – be triukšmo, be žmonių baidymo", – kalbėjo J.Talmantas.

Baudė už pažeidimus

Kuršių nerijos nacionalinio parko medžiotojų klubui "Girinis" aplinkosaugininkai pernai skyrė nuobaudą dėl medžioklę reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų pažeidimų.

Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai 2019 m. rugpjūtį vykdė planinį šio medžiotojų klubo patikrinimą.

Administracinių nusižengimų kodekso 290 straipsnio pirma dalis byloja, kad už Medžioklės taisyklių ir (ar) kitų medžioklę reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų pažeidimus numatomas įspėjimas arba bauda nuo trisdešimt iki devyniasdešimt eurų.

Kiek seniau šio klubo medžiotojams yra tekę aiškintis dėl dviejų paklotų briedžių, kai licencija šių žvėrių medžioklei buvo išduota tik viena.

Tą kartą medžiotojams teko raudonuoti, nes išdarinėtų gyvūnų vidurius medžiotojai buvo užkasę skirtingose vietose, todėl kilo įtarimų, ar tik nemėginama nuslėpti lemtingo šūvio pėdsakų.

Sutrikdė medžioklę

Kuršių nerijoje iš viso medžioja du medžiotojų būreliai.

Aplink Nidą ir miškuose iki Preilos medžioja medžiotojų klubo "Girinis" nariai, o miškuose, besidriekiančiuose Smiltynės link, gyvūnų dairosi Klaipėdos universiteto medžiotojai, valdantys du mokslo ir mokymo medžioklės plotus.

Kalbinti du medžiotojų klubo "Girinis" nariai dienraščiui "Klaipėda" išreiškė net pasipiktinimą, kad kažkoks praeivis sugadino medžiotojui medžioklę.

Elitas: Neringos medžiotojų klubui "Girinis" priklauso virtinė žinomų vyrų – be Neringos mero D.Jasaičio (centre), kartu medžioja buvę policininkai, advokatai, politikai ir įtakingų asmenų giminės. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Vyrai tikino, jog šauti į žvėrį jie gali kad ir Nidos pašonėje, vos už 200 m nuo paskutinio namo.

Ir jiems visai nesvarbu, kad šūviai gąsdins atvykėlius ir poilsiautojus.

"Visi dabar baugštūs. Aukštą ir liesą medžiotoją su šautuvu pamatė? Na, ir kas? Ir aš aukštas ir liesas ir kaip tik ten medžioju. Bet aš penktadienį medžiojau, tai, matyt, ne manęs išsigando. O kas uždraus? Turime visus leidimus. Tai tas praeivis medžioklę sutrukdė, o ne medžiotojas jam poilsį trikdė", – savo nuomonę išpyškino Gediminas Gražulevičius, žinomas gamtininkas, šio medžiotojų būrelio narys.

Jam pritarė ir kitas kolega, aiškinęs, kad nidiškių medžiotojų klubas tik gera daro – mažina šernų populiaciją.

Sąraše – išskirtinės pavardės

Peržvelgus medžiotojų klubo "Girinis" narių sąrašą, tampa aišku, kodėl vietos medžiotojams nekyla nepatogumų dėl pleškinimo į žvėris kurorto pašonėje.

Elitiniam medžiotojų klubui priklauso ne tik buvęs Neringos policijos vadas, šiuo metu einantis savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo pareigas S.Šveikauskas, bet ir pats Neringos meras Darius Jasaitis.

Sąraše ir žinomas Neringos tarybos narys, buvęs Klaipėdos apskrities viršininkas Arūnas Burkšas.

Kartu medžioja ir Algirdas Aušra. Klubui priklauso ir Arvydas Gaudiešius, buvęs Klaipėdos Senojo turgaus vadovas.

Sąrašuose figūruoja ir Kęstutis Dikšas, Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorės pavaduotojos Linos Dikšaitės brolis.

Iš medžiotojų klubo veikiausiai nenorėtų būti išbrauktas ir Mamertas Vainorius, buvęs Neringos policijos komisariato vadovas.

Medžiotojų klubui priklauso ir du žinomi gamtininkai – G.Gražulevičius ir Viktoras Kolokšanskis, ilgą laiką dirbęs Kuršių nerijos nacionalinio parko direktoriaus pavaduotoju.

Medžiotojų klubo sąrašuose – ir Žilvinas Kiaušas, kurį laiką dirbęs Neringos komisariato Kriminalinės policijos viršininku.

Kartu su Neringos elitu medžioja Arūnas Mažeikis, Neringos savivaldybės įkurtos įmonės "Paslaugos Neringai" Saugos ir kokybės vadovas.

Medžioja ir jo kolega Vaidas Tunaitis, taip pat dirbantis įmonėje "Paslaugos Neringai".

Medžiotojų sąrašuose ir Linas Žarnauskas, Kretingos miško darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas, bei kiti žinomi asmenys.

Vietoj stirnino – poilsiautojas

Klaipėdos tarybos narys, Klaipėdos universiteto profesorius, medžiojantis universitetui priklausančiuose plotuose, Rimantas Didžiokas įžvelgė, kad vietinių neringiškių ir medžiotojų konflikto šaknys gali glūdėti etikos klausimuose.

"Anksčiau, kai buvau atsakingas už universiteto medžioklėtyros plotus, teko susipažinti su teisės aktais, susijusiais su medžiokle. Vasara – ne pats geriausias laikas medžioklei tokioje kurortinėje vietoje kaip Neringa. Miesto ribose ar gyvenvietėse medžioti negalima, bet reikia turėti bendrą supratimą ir tiesiog netrikdyti aplinkinių ir poilsiautojų ramybės. Mano nuomone, piliečio reakcija buvo teisinga. Labai teisingai padarė, kad paskambino policijai. Medžiotojai turėtų vengti tokių situaciją ir neturėtų trikdyti aplinkinių žmonių gyvenimų", – pastebėjo R.Didžiokas.

Profesorius svarstė, kad nerijos miškuose rengiamoms medžioklėms turėtų būti keliami didesni reikalavimai.

"Svarstau, kad medžiotojas tykojo stirnino, o užkliuvo poilsiautojui. Medžioklę daug kas supranta kaip poilsio formą. Vieni vaikšto į pliažą, kiti – į medžioklę. Bet juk jos paskirtis yra reguliuoti žvėrių populiaciją. O tai daryti vertėtų tikrai ne vasarą, poilsiautojams užplūdus kurortą", – nuomonę išsakė R.Didžiokas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Matic

Matic portretas
Tikrai, šudstraipsnis. O gal tas poilsiautojas iš tikrųjų yra brakonierius, statantis kilpas ar kontrabandininkas. Kokiu tikslu jis trynėsi vakare miške? Medžiotojas galėjo lygiai taip pat iškviesti policiją.

ALKOHOLIKAS

ALKOHOLIKAS portretas
Siūsti tuos medžiotojus į sibirą , ten netrukdys MEDŽIOKLIŲ poilsiautojai , URODAI .

ALGIS

ALGIS portretas
MEDŽIOTOJŲ BŪRELYJE --VISAS ''LKP CK'', ,matome kiek priputę medžioja , jeigu neatskiria šerno nuo stumbro ,
VISI KOMENTARAI 49

Galerijos

Daugiau straipsnių