Pereiti į pagrindinį turinį

Nuo šalčio benamius gelbsti ligos

2012-12-21 18:05
Nuo  šalčio    benamius gelbsti ligos
Nuo šalčio benamius gelbsti ligos / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Pranešimai apie artėjantį atšalimą kelia nerimą medicinos įstaigų ir nakvynės namų personalui. Nakvynės namuose tuoj nebeliks laisvų vietų, o medicinos įstaigas jau dabar užplūdo nuo šalčio besigelbstintys benamiai.

Nakvynės namai pilnėja

Klaipėdos miesto nakvynės namų direktorė Alma Kontrimaitė tikino, kad įstaiga jau pasiruošė arbatos atsargų ir skaičiuoja likusias laisvas vietas nakvynės namuose.

„Turime 52 laikino apnakvinimo vietas, o šiuo metu pas mus naktis leidžia 46–48 žmonės. Manau, kad dar smarkiau atšalus žmonės ieškos nakvynės pas mus. Mes pasiruošę priimti, kad ir daugiau“, – teigė A.Kontrimaitė.

Šilutės plente įsikūrusiuose vienos nakties nakvynės namuose benamiai gali gauti nakvynę nuo 20 val. iki 8 val. ryto.

„Kartais būna situacijų, kai net neprašome asmens dokumentų. Dirbame ne pirmus metus, todėl artėjant šalčiams pradedame ruoštis iš anksto. Kai iškyla grėsmė gyvybei ir sveikatai, padarome išimčių“, – kalbėjo nakvynės namų direktorė.

Kaupia atsargas

„Mes neprivalome suteikti maitinimo. Tačiau gauname paramos ir dalyvaujame įvairiose paramos akcijose. Turime net sausos sriubos, sausainių, duonos“, – pasakojo įstaigos vadovė.

Trumpalaikės socialinės globos paslauga šiuo metu naudojasi 112 žmonių.

„Turime dar 10 laisvų vietų. Šiems žmonėms nebus grėsmės dėl šalčio, nes jie visą dieną gali praleisti nakvynės namuose“, – pasakojo direktorė.

Įstaiga svarstė galimybę atverti duris anksčiau nei nuo 20 val.

„Žiemos metu savivaldybė lėšų skiria religinės bendruomenės „Išganymo armija“ veiklai, tad benamiai dieną gali gauti pagalbą“, – teigė A.Kontrimaitė.

Specialistai pripažįsta, kad benamiai kartais net piktnaudžiauja gerumu ir, paspaudus šaltukui, ima gudrauti.

Benamiai užplūdo ligonines

Pastaruoju metu galvas suka ir medikai, ką daryti su pusnyse gulinčiais benamiais.

Miestiečių iškviesti greitosios medicinos pagalbos ekipažai skausmais besiskundžiančius varguolius gabena į ligoninių priėmimo skyrius.

„Jie sako, kad jiems viską skauda. Tenka leisti pasišildyti, pamiegoti, tenka „palopyti“, jei jie yra patyrę traumas. Kitiems užtenka patepti prakirstą kaktą briliantine žaluma“, – pasakojo Klaipėdos universitetinės ligoninės Priėmimo skyriaus vedėjas Stanislovas Petreikis.

Iš gatvės paimtų benamių greitosios medicinos pagalbos ekipažai nebegabena į policijos komisariatus.

„Per parą septynis tokius nelaimėlius turėjome. Visa bėda, kad nėra blaivyklų“, – pasakojo S.Petreikis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų