Pagalbą mirštantiems įprasmins geltona spalva

Šiandien, minint Pasaulinę paliatyviosios pagalbos dieną, trys uostamiesčio aikštės – Lietuvininkų, Atgimimo bei Karlskronos bus papuoštos geltonos spalvos instaliacijomis. Renginys skirtas pagerbti tuos, kurie padeda mirtiniems ligoniams ir prisiminti sunkiai sergančiuosius.

Spalio 11-ąją minima Pasaulinė paliatyviosios pagalbos diena, kuria siekiama atkreipti valstybių, vyriausybių ir visuomenės dėmesį į vieną sudėtingiausių medicinos sričių, reikalaujančių ne tik išminties, kantrybės, bet ir žmogiškos atjautos.

Šią dieną Klaipėdos mokymo įstaigos kviečiamos pasipuošti viltį simbolizuojančios geltonos spalvos atributika ir padėti papuošti mūsų miestą saulėgrąžų žiedais.

Šių metų Pasaulinės paliatyviosios pagalbos dienos tema yra "Nepalikime nė vieno nuošalyje – gauti paliatyvią pagalbą yra kiekvieno teisė".

Šia žinute siekiama pranešti, jog paliatyviosios pagalbos gali prisireikti visiems: kiekvienas asmuo, kurį paveikė mirtina liga, turi teisę gauti paliatyviosios pagalbos paslaugas.

Paliatyviosios pagalbos tikslas – padėti žmogui lengviau kęsti nepagydomos ligos skausmus.

Visomis priemonėmis stengiamasi ne pratęsti gyvenimą, o palengvinti likusias gyventi dienas, kai žinoma, kad ligos nebeįmanoma išgydyti.

Šios dienos paminėjimą Klaipėdoje inicijuoja Lietuvos paliatyviosios medicinos draugija.

Visi, norintys ir galintys bendrauti, kviečiami šiandien vidurdienį ateiti į Atgimimo aikštę.

Renginys prasidės 12 val. pokalbiu prie arbatos puodelio apie paliatyviąją slaugą, jos gavėjus bei bendravimo galią juos slaugant, taip pat atėjusieji bus pakviesti parašyti laišką vienam iš hospiso gyventojų.

Anot renginio organizatorių, nėra nieko nuostabiau, nei suteikti džiaugsmą tam, kuriam jo šiuo metu reikia labiausiai, kad galėtų džiaugtis dar vienu išaušusiu rytu, gelstančiais medžių lapais, pamojuoti besileidžiančiai saulei, išskrendantiems paukščiams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių